Tęczowa pianka na bazie mleka skondensowanego i galaretek. Pianka jest kolorowa, słodka i bardzo delikatna w smaku. Idealna dla dzieci na przeróżne imprezy. Wykonuje się błyskawicznie i jeszcze szybciej znika.
Piankę wykonałam w tortownicy o średnicy 24 cm i dlatego jest troszeczkę niższa. Najlepiej wykonać ją w formie 20-22 cm. Pianka będzie wyższa i kolorowe pasy będą ładniejsze.
Tęczowa pianka wykonywana jest na mleko skondensowanym, które wcześniej trzeba dobrze schłodzić. Do pianki użyłam galaretki cytrynowej, truskawkowej oraz agrestowej. Smaki możesz dowolnie zmieniać i wybieraj swoje ulubione galaretki.
Piankę możesz udekorować biała czekoladą i cukrową posypką lub użyć bitej śmietany. Latem fajnie sprawdzi się gałka lodów waniliowych.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
TĘCZOWA PIANKA
SKŁADNIKI:
- 1 puszka mleka skondensowanego (430g)
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 750 ml gorącej wody
DODATKOWO:
- biała czekolada do dekoracji
- posypka cukrowa
Każdą galaretką rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody w trzech osobnych miseczkach. Mleko skondensowane (dobrze schłodzone) miksujemy na tzw. piankę, czyli powinno się trochę napuszyć. Mleko dzielimy na trzy części i dodajemy do każdej ostudzoną galaretkę. Miksujemy dokładnie. Tortownicę o wym. 22 cm wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Ja użyłam tortownicy o śr. 24 i niestety pianka wyszło nieco niższa. Wykładamy chochlą na środek galaretkę agrestową, następnie na środku truskawkową i dokładnie tak samo cytrynowa. Czynności powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Wkładamy do lodówki i zostawiamy na około 2 godz. Po tym czasie możemy udekorować białą czekoladą i ewentualnie posypką cukrowa. Kroimy na kawałeczki.
Czy pani robila to ciasto z slodzonego mleka pytam by miec pewnosc gdyz w kazdym innym przepisie pisze by bylo nie slodzone.
Moje było słodzone :)
Czy to nie wycieknie z tortownicy wyłożonej tylko papierem do pieczenia?
Nie powinna :)
Pani Anetko korzystam tylko i wyłącznie z Pani przepisów i jestem poprostu nimi zachwycona.Coś pysznego i szybkiego na letnie upały. Pianka niesamowita co zreszta widać było na oczach gości – zaskoczenie i uśmiech. Po raz kolejny Wielkie Dziekuje ;) pozdrawiam z gorących Włoch ;)
Galaretka ma byc płynna czy tężejąca w chwili dodawania mleka?
Płynna :)
Dzieciaki to faktycznie uwielbiają
czy to mleko ma być słodzone czy nie?
słodzone :)