Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią

Sierpień 16, 2019 , 101243 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią, kawałkami czekolady oraz pestkami dyni. Ciasto jest mocno kakaowe, wilgotne i puszyste.

Ciast jest zdrowe z dużą ilością startej na tarce cukinii, czekoladą, sypkim kakao i posiekanymi i podprażonymi pestkami dyni.

Cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna w cieście, a jedynie sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i spokojnie poleży kilka dni.

Ciasto jest doskonałą propozycją na wykorzystanie w sezonie cukinii i przemycenie cennych witamin w deserze dla dzieci. Ciasto nie jest mocno słodkie, raczej lekko.

Ciasto czekoladowe z cukinią w każde lato muszę wykonać chociaż raz i na blogu znajdziesz już kilka wersji.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z cukinią.

ciasto czekoladowe z cukinią

MEKSYKAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki podprażonych pestek z dyni
  • 3 jajka, duże
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki startej cukinii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą i proszkiem. Jajka mieszamy z solą, cukrem, olejem i wanilią. Wrzucamy startą na tarce o dużych oczkach cukinię i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy przesiane składniki do mokrych i mieszamy dużą łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Na koniec mieszamy z posiekaną czekoladą oraz lekko posiekanymi pestkami dyni. Keksówkę o wymiarach około 12×28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na ciasto.

ciasto czekoladowe z cukinią
ciasto czekoladowe z cukinią

Komentarze

  • Odpowiedz Sonia Wrzesień 28, 2021 at 15:59

    Rewelacja!!!! Tylko piekłam 15 minut dłużej. Jestem mile zaskoczona smakiem i konsystencja :) na stałe gości w naszym domu!

  • Odpowiedz PAULINA Wrzesień 18, 2021 at 21:44

    Bardzo czuć sode po upieczeniu, czy na pewno ma być 1 i 1/4 łyżeczki sody ? Czy mogę pominąć sodę następnym razem albo zmniejszyć jej ilość ?

  • Odpowiedz Jola Sierpień 23, 2021 at 19:55

    Ciasto absolutnie cudowne proste i przepyszne wilgotne mocno czekoladowe – to moje odkrycie. Super przepis

  • 1 2 3 4

    Dodaj komentarz