Znajdź swój przepis

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią

16 sierpnia, 2019

Meksykańskie ciasto czekoladowe z cukinią, kawałkami czekolady oraz pestkami dyni. Ciasto jest mocno kakaowe, wilgotne i puszyste.

Ciast jest zdrowe z dużą ilością startej na tarce cukinii, czekoladą, sypkim kakao i posiekanymi i podprażonymi pestkami dyni.

Cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna w cieście, a jedynie sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i spokojnie poleży kilka dni.

Ciasto jest doskonałą propozycją na wykorzystanie w sezonie cukinii i przemycenie cennych witamin w deserze dla dzieci. Ciasto nie jest mocno słodkie, raczej lekko.

Ciasto czekoladowe z cukinią w każde lato muszę wykonać chociaż raz i na blogu znajdziesz już kilka wersji.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z cukinią.

ciasto czekoladowe z cukinią

MEKSYKAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki podprażonych pestek z dyni
  • 3 jajka, duże
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki startej cukinii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 60 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą i proszkiem. Jajka mieszamy z solą, cukrem, olejem i wanilią. Wrzucamy startą na tarce o dużych oczkach cukinię i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy przesiane składniki do mokrych i mieszamy dużą łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Na koniec mieszamy z posiekaną czekoladą oraz lekko posiekanymi pestkami dyni. Keksówkę o wymiarach około 12×28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na ciasto.

ciasto czekoladowe z cukinią ciasto czekoladowe z cukinią

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Paulina says:

    jak myślisz – czy z mąką owsianą lub orkiszową by wyszło? :)

    1. aneta Autor says:

      Z orkiszową jasną powinno :)

  2. Rewelacja!!!! Tylko piekłam 15 minut dłużej. Jestem mile zaskoczona smakiem i konsystencja :) na stałe gości w naszym domu!

  3. Bardzo czuć sode po upieczeniu, czy na pewno ma być 1 i 1/4 łyżeczki sody ? Czy mogę pominąć sodę następnym razem albo zmniejszyć jej ilość ?

  4. Ciasto absolutnie cudowne proste i przepyszne wilgotne mocno czekoladowe – to moje odkrycie. Super przepis

  5. A czy można dać trochę mniej cukini? Tak z 1 szklanke?

    1. aneta Autor says:

      troszkę będzie za malo

  6. Chcę upiec to ciasto ponownie, ostatnio wyszło mi bardzo dobrze.
    Czy jeśli zrobię w tortownicy to myśli Pani, że da radę na górę wylać galaretkę z owocami?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Rewelacja, mega mokry i absolutnie nie zakalec ale przyznam że zrobiłam bez pestek dyni, na jednej szklance cukru i białka z jajek ubiłam (tak z przyzwyczajenia ???? ) a i piekłam godzinę i 20 min.
    Takiego przepisu szukałam, dzięki ????

  8. Chciałabym to ciasto upiec w prostokątnej blasze, jak odpowiednio dobrać proporcje składników?

    1. aneta Autor says:

      Jaka wielkość formy?

  9. Ciasto przepyszne. Za drugim razem zmniejszyłam olej do ok. 150 ml, myślę, że pół szklanki też wystarczy. Cukier również zmniejszyłam do pół szklanki. Ciasto wyszło puszyste, wilgotne, bez zakalca, rewelacja. Super przepis.

  10. To cukinię odciskamy czy nie? W jednym pytanie jest odpowiedź, że tak, a na kolejnej stronie, że nie. xD

    1. aneta Autor says:

      Jeśli w przepisie nie ma o tym wzmianki to nie wyciskamy :)

  11. Czy można zmniejszyć ilość oleju do 150ml? I czy cukinię lepiej odcisnąć z soku czy nie koniecznie ? Asia

    1. aneta Autor says:

      Nie zmniejszamy oleju ponieważ będzie zakalec. Cukinii nie odsączamy :)

  12. Ciasto przepyszne, jednak mam wrażenie, że jest zbyt tłuste, może mniejsza ilość oleju by pomogła. Poza tym ciasto bardzo polecam, wilgotne, mocno czekoladowe, a sama cukinia w ogóle niewyczuwalna.

  13. Mieszamy mikserem, czy trzeba zblendowac?

    1. aneta Autor says:

      Mieszamy łyżką :)

  14. Ciasto wyroslo gigantyczne, wilgotne, wspaniale. Juz dodalam do ulubionych. Teraz bede testowac podobne ciasto z cola :)

  15. W przepisie jest 1 i 2/3 szklanki mąki czy 2/3 szklanki mąki? Dodałam 2/3 mąki i 1/2 łyżeczkę sody ale coś nie bardzo ciasto rośnie… Mąż twierdzi, że to 1 i 2/3 a ja zrozumiałam, że to tylko 2/3 szklanki :-)

    1. aneta Autor says:

      Mąż dobrze zrozumiał :)

  16. Czy cukinia ma być odciśnieta?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  17. Ciasto rewelacja , bardzo łatwe i szybkie , wszystkim smakowało , zrobię jeszcze nie raz :)

  18. Właśnie dzisiaj zrobiłam bez pestek dyni. Jest pyszne i mega czekoladowe :-)

  19. Można pominąć cukinię i pestki dyni?

    1. w tym przepisie tylko pestki :)

    2. Zamiast cukini mozna dodać starte na tarce jabłko :)
      Pozdrawiam!

    3. aneta Autor says:

      Wystarczy zwiększyć składniki tak o 1/3 :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x