Znajdź swój przepis

Tarta z malinami i kremem czekoladowym

20 czerwca, 2024

Tarta z malinami i kremem czekoladowym to pyszny letni deser. Leciutki i kruchy spód, krem na bazie nutelli oraz soczyste owoce.

Deser wykonasz szybko i nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania.

Kruchy spód do tarty możesz wykonać wcześniej np. 1 -2 dni i przechowywać w lodówce.

Krem z nutellą jest lekki, delikatny i świetnie pasuje do świeżych owoców.

Krem możesz przygotować również z dodatkiem mlecznej czekolady. Wystarczy podgrzać śmietankę, dodać kawałki czekolady i rozpuścić. Ostudzoną masę włożyć na noc do lodówki i kolejnego dnia miksować do uzyskania puszystej konsystencji.

REKLAMA:

Maliny na wierzchu można dodatkowo posmarować galaretką przezroczystą, dzięki czemu będzie można ją dłużej przechowywać i owoce będą miały piękny kolor.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO BALLADYNA

MALINOWA CHMURKA

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ

tarta z malinami i kremem

TARTA Z MALINAMI I KREMEM CZEKOLADOWYM

REKLAMA:

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 zimne żółtka
  • szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • ok. 250 g malin
  • starta mleczna czekolada np. z orzechami

PRZYGOTOWANIE:

Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy lekko masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszką manną.

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy kawałki zimnego masła, żółtka oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Na podsypanej mąką stolnicy lub pomiędzy warstwami folii spożywczej rozwałkowujemy ciasto na placek nieco większy od formy. Nakładamy na formę dociskając do dna i boków. Nadmiar ciasta ścinamy oraz całe nakłuwamy widelcem. Owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia wierzchu. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Następnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę (jeśli używamy śmietan – fix to wsypujemy do płynnej śmietanki), następnie dodajemy cukier puder, nutellę oraz wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na kruche ciasto i dekorujemy malinami oraz startą czekoladą.

tarta z malinami i kremem
tarta z malinami
tarta z malinami i kremem czekoladowym

Dołącz do dyskusji

  1. Nie mam formy do tarty, czy mogę użyć tortownicy?

  2. Witam, czy ciasto kruche mogę upiec wcześniej przechowywać w lodowce a krem dodać dopiero dnia następnego?
    Pozdrawiam

    1. Tak :) Krem wykonujemy kolejnego dnia i od razu wykładamy na ciasto :)

  3. Witam, Czy ciasto można upiec 1lub2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce?
    Pozdrawiam

    1. Samo ciasto kruche, później dodać krem np. W sobotę?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij