Tarta z malinami i kremem czekoladowym to pyszny letni deser. Leciutki i kruchy spód, krem na bazie nutelli oraz soczyste owoce.
Deser wykonasz szybko i nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania.
Kruchy spód do tarty możesz wykonać wcześniej np. 1 -2 dni i przechowywać w lodówce.
Krem z nutellą jest lekki, delikatny i świetnie pasuje do świeżych owoców.
Krem możesz przygotować również z dodatkiem mlecznej czekolady. Wystarczy podgrzać śmietankę, dodać kawałki czekolady i rozpuścić. Ostudzoną masę włożyć na noc do lodówki i kolejnego dnia miksować do uzyskania puszystej konsystencji.
Maliny na wierzchu można dodatkowo posmarować galaretką przezroczystą, dzięki czemu będzie można ją dłużej przechowywać i owoce będą miały piękny kolor.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ
TARTA Z MALINAMI I KREMEM CZEKOLADOWYM
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 zimne żółtka
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- ok. 250 g malin
- starta mleczna czekolada np. z orzechami
PRZYGOTOWANIE:
Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy lekko masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy kawałki zimnego masła, żółtka oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Na podsypanej mąką stolnicy lub pomiędzy warstwami folii spożywczej rozwałkowujemy ciasto na placek nieco większy od formy. Nakładamy na formę dociskając do dna i boków. Nadmiar ciasta ścinamy oraz całe nakłuwamy widelcem. Owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do zarumienienia wierzchu. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Następnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę (jeśli używamy śmietan – fix to wsypujemy do płynnej śmietanki), następnie dodajemy cukier puder, nutellę oraz wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na kruche ciasto i dekorujemy malinami oraz startą czekoladą.
Nie mam formy do tarty, czy mogę użyć tortownicy?
Tak :)
Witam, czy ciasto kruche mogę upiec wcześniej przechowywać w lodowce a krem dodać dopiero dnia następnego?
Pozdrawiam
Tak :) Krem wykonujemy kolejnego dnia i od razu wykładamy na ciasto :)
Witam, Czy ciasto można upiec 1lub2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce?
Pozdrawiam
Samo ciasto kruche, później dodać krem np. W sobotę?