Znajdź swój przepis

Ciasto eklerek

21 czerwca, 2024

Ciasto eklerek bez pieczenia to pyszny i szybki deser na herbatnikach z kremem budyniowym i warstwą czekoladową.

Herbatniki możesz zastąpić krakersami lub w trochę bardziej wymagającej wersji puszystym biszkoptem.

Krem budyniowy jest leciutki, delikatny dzięki dodaniu do masy żółtek.

Przepyszne, proste i lekkie ciasto, które będzie idealne dla osób początkujących.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

SZARLOTKA BEZ PIECZENIA

CIASTO HIT

CIASTO BEZ PIECZENIA LENIWIEC

ciasto eklerek

CIASTO EKLEREK

SKŁADNIKI:

  • 800 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka o temp. pokojowej
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego (w proszku)
  • 250 g masła o temp. pokojowej
  • 1 duża paczka herbatników maślanych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów (opcjonalnie)*

PRZYGOTOWANIE:

REKLAMA:

* orzechy warto uprażyć przez kilka minut na suchej patelni

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy w rzędach herbatniki.
W zimnych mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz żółtkami. Cały czas mieszając na niewielkim ogniu podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Połowę kremu wykładamy na herbatniki, następnie przykrywamy warstwą herbatników i pozostałym kremem. Wykładamy kolejną warstwę herbatników.
Śmietankę razem z czekoladami przekładamy do rondelka i rozpuszczamy cały czas mieszając. Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki i równomiernie rozsmarowujemy po całym cieście. Wkładamy na całą noc do lodówki.

ciasto eklerek
ciasto eklerek

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij