Ciasto eklerek bez pieczenia to pyszny i szybki deser na herbatnikach z kremem budyniowym i warstwą czekoladową.
Herbatniki możesz zastąpić krakersami lub w trochę bardziej wymagającej wersji puszystym biszkoptem.
Krem budyniowy jest leciutki, delikatny dzięki dodaniu do masy żółtek.
Przepyszne, proste i lekkie ciasto, które będzie idealne dla osób początkujących.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO EKLEREK
SKŁADNIKI:
- 800 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka o temp. pokojowej
- 2 x 40 g budyniu waniliowego (w proszku)
- 250 g masła o temp. pokojowej
- 1 duża paczka herbatników maślanych
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych, włoskich lub migdałów (opcjonalnie)*
PRZYGOTOWANIE:
* orzechy warto uprażyć przez kilka minut na suchej patelni
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy w rzędach herbatniki.
W zimnych mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli oraz żółtkami. Cały czas mieszając na niewielkim ogniu podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Połowę kremu wykładamy na herbatniki, następnie przykrywamy warstwą herbatników i pozostałym kremem. Wykładamy kolejną warstwę herbatników.
Śmietankę razem z czekoladami przekładamy do rondelka i rozpuszczamy cały czas mieszając. Wsypujemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na herbatniki i równomiernie rozsmarowujemy po całym cieście. Wkładamy na całą noc do lodówki.

