Makowiec z jabłkami, japoniec (ciasto makowe z jabłkami), czyli jedno z najprostszych ciast i najpyszniejszych w Święta Bożego Narodzenia. Ciasto jest cudowne w smaku, wilgotne z mnóstwem bakalii. Przygotowuje się je w błyskawicznym tempie jeśli masz już zmielony mak. Jeśli nie możesz go zmielić wcześniej, a resztę zrobić kolejnego dnia. Makowiec z jabłkami to jeden z tych przepisów, które zawsze się udaje.
Jeśli nie masz możliwości zmielenia maku istnieje alternatywa w postaci już zmielonego maku, który tak jak zwykły zalewasz gorącą wodą i odsączasz. W ostateczności możesz użyć gotowej masy makowej, ale musi być dosyć gęsta i wtedy zmniejsz ilość cukru w cieście.
Jabłka w makowcu są niewyczuwalne i nadają wilgotności. Do ciasta dodaj swoje ulubione bakalie, ja użyłam rodzynek, żurawiny i odrobinę posiekanych orzechów włoskich.
Makowiec japoński to proste ciasto, mocno aromatyczne z dużą dawką maku. Idealne w Święta Bożego Narodzenie i nie tylko.
TUTAJ znajdziesz przepis na inne ciasta z makiem i makowce.
MAKOWIEC JAPOŃSKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g maku, suchego
- 4 jabłka
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżek kaszy manny
- 150 ml oleju, najlepiej rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki rumu (zamiennie aromat migdałowy)
- szczypta soli
- bakalie (dowolne)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
Mak
zalewamy
gorącą
wodą
lekko
ponad
jej
powierzchnię
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Następnie
odsączamy
np.
przez
drobne
sitko
i
mielimy
trzykrotnie.
Żółtka
oddzielamy
od
białek
i
miksujemy
z
przesianym
cukrem
pudrem
na
puszystą
i
jasną
masę.
Pod
koniec
miksowania
powoli
wlewamy
olej
i
rum.
Następnie
po
łyżce
dodajemy
mak,
kaszę,
proszek
do
pieczenia
i
przesiane
mąki
razem
z
kakao.
Delikatnie
mieszamy
po
dodaniu
każdego
składnika.
Jabłka
ścieramy
na
tarce
o
grubych
oczkach
i
dodajemy
razem
z
bakaliami
do
ciasta.
Białka
ubijamy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę
i
delikatnie
łączymy
z
ciastem
za
pomocą
dużej
łyżki
lub
szpatułki.
Tortownicę
o
wym.
26
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia,
przekładamy
ciasto.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
ok.
45-50
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki.
Kremówkę
podgrzewamy
i
do
gorącej
wkładamy
połamaną
na
kawałki
czekoladę.
Mieszamy
do
połączenia.
Polewamy
ciasto
i
zostawiamy
do
stężenia.
Dekorujemy
bakaliami
lub
karmelizowanymi
orzechami.
Komentarze
Na prawdę PYCHOTA ten makowiec, znudził mi się zwykły drożdżowy,który na drugi dzień już jest lekko suchy a ten przeciwnie tak jak piszesz – wilgotny i nie czuć jabłek. Pozdrawiam
Jak chcę użyć gotowej makowej to ile powinno jej być?
1 duza puszka wystarczy. Tylko nalezy odsaczyc, zmniejszyc ilosc cukru lub wogole go nie dodawac i tak samo z bakaliami
Małe sprostowanie:
Kasza manna ma gluten, więc osoby z nietolerancją powinny tę kaszę zastąpić czymś innym. Tylko wtedy ciasto będzie bezglutenowe.
A tak poza tym, to wygląda cudnie i chętnie zrobię coś takiego do pracy
Już poprawiłam jak to dobrze, że ktoś mnie tu sprawdza
dzięki
nie sprawdza, tylko czyta uważnie i szuka inspiracji
ok
Czy do tego ciasta wystarczą tylko 2 łyżki mąki?
Tak
Dziękuję