Proste i puszyste ciasto z truskawkami na kefirze. Wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu, idealne w sezonie na truskawki.
Ciasto jest wysokie i puszyste, jeśli lubisz więcej owoców i kruszonki wykonaj je w większej formie. Kruszonka jest niesamowicie chrupiącą i doskonale smakuje z truskawkami.
Ciasto możesz upiec z innymi owocami lata np. jagodami, malinami lub w połączeniu truskawki i rabarbar. W sezonie na truskawki chociaż raz muszę upiec takie ciasto i zjeść kawałek po wystudzeniu.
Ciasto z truskawkami możesz upiec na kefirze, maślance lub jogurcie grecki. Doskonały przepis dla początkujących, nie wymaga zbyt długich przygotowań.
Pyszne ciasto z letnimi owocami, które możesz dowolnie wybierać.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA KEFIRZE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka kefiru/maślanki
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki krupczatki (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki cukru
- 120 g masła, zimnego
- szczypta cynamonu
DODATKOWO:
- ok. 200-300 g truskawek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie
składniki
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrami
na
jasną
i
puszystą
masę.
Następnie
dodajemy
stopniowo
kefir
oraz
olej.
Na
koniec
wsypujemy
w
kilku
porcjach
suche
składniki
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Wszystkie
składniki
na
kruszonkę
przekładamy
do
miseczki
i
rozdrabniamy
palcami
lub
używamy
malaksera,
aż
do
powstania
grudek.
Tortownicę
o
średnicy
24
cm
lub
nieco
mniejszą
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Wykładamy
ciasto,
następnie
kawałki
truskawek
i
kruszonkę.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
40-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Komentarze