Proste i puszyste ciasto z truskawkami na kefirze. Wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu, idealne w sezonie na truskawki.
Ciasto jest wysokie i puszyste, jeśli lubisz więcej owoców i kruszonki wykonaj je w większej formie. Kruszonka jest niesamowicie chrupiącą i doskonale smakuje z truskawkami.
Ciasto możesz upiec z innymi owocami lata np. jagodami, malinami lub w połączeniu truskawki i rabarbar. W sezonie na truskawki chociaż raz muszę upiec takie ciasto i zjeść kawałek po wystudzeniu.
Ciasto z truskawkami możesz upiec na kefirze, maślance lub jogurcie grecki. Doskonały przepis dla początkujących, nie wymaga zbyt długich przygotowań.
Pyszne ciasto z letnimi owocami, które możesz dowolnie wybierać.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI NA KEFIRZE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka kefiru/maślanki
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki krupczatki (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki cukru
- 120 g masła, zimnego
- szczypta cynamonu
DODATKOWO:
- ok. 200-300 g truskawek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo kefir oraz olej. Na koniec wsypujemy w kilku porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami lub używamy malaksera, aż do powstania grudek.
Tortownicę o średnicy 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto, następnie kawałki truskawek i kruszonkę. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-40 min. do tzw. suchego patyczka.
Czy ciasto można mrozić?jeśli tak ,czy zmieni to jego smak?
Można mrozić i nie powinno to zmienić smaku ciasta :)