Ciasto kinder pingui orzechowe to jesienna odsłona pysznego ciasta inspirowanego słynnym batonikiem. Mocno czekoladowe ciasto, krem śmietankowy z warstwą czekoladową oraz prażone orzeszki.
Ciasto czekoladowe jest wilgotne, mięsiste z dużą ilością kakao. Nie trzeba go niczym nasączać, ponieważ jest wystarczająco wilgotne dzięki dodaniu kefiru.
Krem śmietankowy to najprostszy przepis, czyli śmietanka w połączeniu z mascarpone. Jeśli masz pod ręką mleko w proszku warto dodać 2 -3 łyżki, aby wzbogacić smak kremu.
Pomiędzy warstwami kremu jest warstwa czekoladowa, czyli roztopiona gorzka czekolada z odrobiną masła i śmietanki. Całość obsypana orzeszkami prażonymi z odrobiną cukru.
Ciasto kinder pingui orzechowe to przepyszna kombinacja znanego deseru, który może gościć na święta, urodziny lub inne ważne wydarzenia.
ZERKNIJ NA KLASYCZNĄ WERSJE CIASTA KINDER PINGUI
CIASTO KINDER PINGUI ORZECHOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE:
- 200 g mąki tortowej
- 45 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka (rozmiar L)
- 150 ml kefiru lub kwaśnej śmietany 18%
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
WARSTWA CZEKOLADOWA
- 250 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO
- 3/4 szklanki posiekanych orzeszków np. włoskich*
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
* zamiast orzeszków możemy też użyć gotowego krokantu
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą do miseczki.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku. W 2 – 3 porcjach dodajemy suche składniki naprzemiennie z kefirem i delikatnie łączymy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy o zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i wlewamy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę. Połowę wykładamy na ciasto i na czas przygotowania warstwy czekoladowej wkładamy do lodówki.
Czekoladę przekładamy do rondelka razem z masłem i śmietanką. Mieszamy do rozpuszczenia, zostawiamy do ostygnięcia. Wykładamy jeszcze płynną na warstwę kremu i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie delikatnie wykładamy pozostały krem i lekko rozsmarowujemy po całym cieście. Wkładamy do lodówki na minimum całą noc. Przed podaniem podrażamy na suchej patelni posiekane drobno orzechy z łyżeczką cukru. Studzimy i obsypujemy wierzch ciasta orzeszkami. Kroimy ostrym nożem oblanym wrzątkiem.
Czy mogę zmniejszyć ilość kakao? W jakich proporcjach? Zamienic mąkę z kakao?
W tym przepisie nie zmieniamy kakao na mąkę. Można zamiennie zrobić na biszkopcie kakaowym :)