Ciasto santoska to kruche ciasto z kajmakiem, warstwa bezy orzechowej i do tego krem kawowy. Pyszne, mocno orzechowe ciasto warstwowe w jesiennym klimacie.
Kawa, orzechy, kajmak i kruche ciasto to połączenie, które będzie smakowało.
Ciasto santoska będzie doskonałe na urodziny, święta lub większe uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO SANTOSKA
SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ BEZĘ:
- 5 białek, dużych w temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 g orzechów włoskich, drobno zmielonych
- 200 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła, zimnego
- 2 żółtka, zimne
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 1 puszka kajmaku ok. 400 g
* żelatynę można zastąpić śmietan-fixem
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Orzechy
i
wiórki
mieszamy
z
łyżeczką
mąki.
Białka
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
wlewamy
sok
z
cytryny.
W
kilku
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
30
minut.
Studzimy
w
lekko
uchylonym
piekarniku.
Wyjmujemy
z
formy.
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
proszkiem
i
cukrem
pudrem.
Następnie
dodajemy
kawałki
zimnego
masła
i
szybko
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Dodajemy
żółtka
oraz
sól
i
szybko
wyrabiamy,
aż
powstanie
jednolite
ciasto.
Owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
około
1-1,5
godz.
Po
tym
czasie
rozwałkowujemy
na
lekko
podsypanej
mąką
stolnicy
placek
w
kształcie
formy.
Całe
ciasto
nakłuwamy
widelcem.
Wkładamy
do
formy
wyłożonej
papierem
do
pieczenia.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
20
min
do
zarumienienia.
wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Następnie
smarujemy
kajmakiem.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kawę
mieszamy
z
wodą.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
wlewamy
ostudzoną
kawę.
Na
koniec
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę.
Połowę
kremu
wykładamy
na
kajmak
i
przykrywamy
bezą
oraz
pozostałym
kremem.
Gotowe
ciasto
owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
minimum
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Dekorujemy
połówkami
orzecha
włoskiego.
Komentarze
Nie, według mnie wszystko fajnie współgra razem
Zrobiłam, choć nie przepadam za kokosem, a orzechów włoskich nienawidzę. To ciasto to jest MAGIA. Przepyszne, mięciutkie, nie wiem jak to możliwe ale smaki komponują się idealnie, wygląda pięknie a do tego nadaje cieplutkiej, jesiennej atmosfery. Więcej „ochów i achów” nie mam w swoim słowniku
A smietany nie trzeba ubic przed zmieszaniem z mascarpone? Kupilam właśnie skladniki i mam plan zrobic
oby sie udalo.
ubijamy razem