Ciasto santoska to kruche ciasto z kajmakiem, warstwa bezy orzechowej i do tego krem kawowy. Pyszne, mocno orzechowe ciasto warstwowe w jesiennym klimacie.
Kawa, orzechy, kajmak i kruche ciasto to połączenie, które będzie smakowało.
Ciasto santoska będzie doskonałe na urodziny, święta lub większe uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
REKLAMA:
CIASTO SANTOSKA
SKŁADNIKI NA ORZECHOWĄ BEZĘ:
- 5 białek, dużych w temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 g orzechów włoskich, drobno zmielonych
- 200 g wiórków kokosowych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła, zimnego
- 2 żółtka, zimne
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 1 puszka kajmaku ok. 400 g
* żelatynę można zastąpić śmietan-fixem
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy i wiórki mieszamy z łyżeczką mąki. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy sok z cytryny. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmujemy z formy.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz sól i szybko wyrabiamy, aż powstanie jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1-1,5 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy placek w kształcie formy. Całe ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min do zarumienienia. wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie smarujemy kajmakiem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kawę mieszamy z wodą. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy ostudzoną kawę. Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na kajmak i przykrywamy bezą oraz pozostałym kremem. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc. Dekorujemy połówkami orzecha włoskiego.
A jeśli chodzi o zamianę żelatyny na śmietan fix to wystarczy jedno opakowanie?
Jeśli jest na 500 ml śmietanki to tak :)
Jak zmniejszę o połowę to, czy nie będzie za mało składników? Ja myślałam zmniejszyć o 1/4. Co pani myśli ?
Może Pani zimniejszyć o 1/4 będzie wyższe :)
Dzień dobry, ciasto wygląda super, bardzo smakowicie, chciałabym upiec w tortownicy 24 cm na święta, o ile zmniejszyć składniki? Zofia
Wystarczy zmniejszyć składniki tak o połowę :)
Nie, według mnie wszystko fajnie współgra razem :)
Zrobiłam, choć nie przepadam za kokosem, a orzechów włoskich nienawidzę. To ciasto to jest MAGIA. Przepyszne, mięciutkie, nie wiem jak to możliwe ale smaki komponują się idealnie, wygląda pięknie a do tego nadaje cieplutkiej, jesiennej atmosfery. Więcej „ochów i achów” nie mam w swoim słowniku :D
A smietany nie trzeba ubic przed zmieszaniem z mascarpone? Kupilam właśnie skladniki i mam plan zrobic :) oby sie udalo.
ubijamy razem :)