Przepis na placek z truskawkami to doskonały pomysł na lato. Ciasto na maślance jest delikatniejsze w smaku, ale jeśli akurat jej nie macie może być jogurt, kefir. Konsystencja przypomina wilgotny, puszysty biszkopt. Truskawki możemy zastąpić praktycznie dowolnymi owocami. Nie znam prostszego i zarazem tak pysznego przepisu na placek z truskawkami. Zapach podczas pieczenia przekona na pewno nie jedną osobę. Jeśli nie chcesz, aby przytrafił Ci się zakalec ten przepis na pewno polubisz. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA PLACEK:
- 350 g mąki tortowej
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 240 ml maślanki
- 3 jajka, duże
- 120 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 250 g truskawek, przekrojonych na pół
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z solą oraz cukrami na puszystą masę. Powoli wlewamy olej, cały czas miksujemy. Następnie naprzemiennie dodajemy suche składniki z maślanką w trzech partiach. Surowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 24×28 cm. Na wierzch surowego ciasta układamy po jednej połówce truskawki, przekrojoną częścią do góry. Owoce układamy w niewielkich odstępach tak, aby na jednym kawałku była połowa truskawki. Pieczemy w temp. 180 C przez 50-55 min do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepły placek z truskawkami oprószamy cukrem pudrem lub podajemy samodzielnie. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz więcej propozycji na ciasta z truskawkami.