Znajdź swój przepis

Placek drożdżowy do odrywania z truskawkami

6 czerwca, 2014

Uwielbiam eksperymentować w kuchni i tym razem pokusiłam się na placek drożdżowy do odrywania z truskawkami. Przygotowanie nie jest takie strasznie, ale odrobina cierpliwości na pewno się przyda. Przepis jest świetnie skomponowany a odrobina soli w cieście wydobywa smaki i nadaje intensywności. Drożdżówkę odrywaliśmy i zajadaliśmy się nią zaraz po upieczeniu, wtedy jest super smaczna i cudownie pachnąca. Truskawki możecie zastąpić malinami, jagodami lub innymi owocami. W zasadzie co Wam przyjdzie do głowy. Placek drożdżowy do odrywania na pewno upiekę jeszcze na różne sposoby nie tylko z truskawkami. Inspiracja: Ciasta i ciasteczka Twój Styl. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki masła, miękkiego
  • 1/2 łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • ok. 250 g konfitury truskawkowej
  • 50 g świeżych truskawek

Mąkę przesiewamy do dużej miski, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, suszone drożdże ( ze świeżych wykonujemy wcześniej rozczyn ) oraz sól. Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy razem z ciepłym mlekiem oraz roztopionym masłem ( może być lekko ciepłe ), wyrabiamy przez ok. 8 -10 min. Gotowe ciasto powinno być gładkie i odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, aby je odgazować. Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy placek o wym. 50×50 cm, następnie wycinamy pasy o szer. 8 cm. Każdy pas nacinamy na wymiary 8×8 cm. Kawałki smarujemy delikatnie konfiturą. Foremkę o wym. 10×30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub używamy silikonowej. Ustawiamy ją pionowo opierając np. o ścianę i układamy jeden na drugim kawałki ciasta. Po ułożeniu formę stawiamy na stole i delikatnie poprawiamy ciasto, aby z przodu, z tyłu oraz na bokach była przestrzeń, ponieważ ciasto będzie jeszcze rosło. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do napuszenia na ok. 30 min. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy miękkim masłem. Pieczemy w temp. 175 C przez 30- 40 min do zarumienienia wierzchu. Jeśli ciasto mocno się przypieka po 20 min. można przykryć je folią aluminiową i dalej piec. Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 15-30 min i dopiero delikatnie wysuwamy. Wszystkie składniki na lukier mieszamy i polewamy nim ciasto. Na wierzch układamy pokrojone owoce. Podajemy, gdy lukier stężeje. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na drożdżówki do odrywania.

placek drozdzowy do odrywania placek drozdzowy do odrywania placek drozdzowy do odrywania

placek drozdzowy do odrywania

placek-drozdzowy-do-odrywania-wykonanie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij