Sernik gotowany na herbatnikach nie wymaga pieczenia, a samo przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Masę serową gotujemy jak budyń i przekładamy herbatnikami. Bardzo prosty i przepyszny przepis, z którym każdy sobie poradzi. Sernik gotowany jest słodki, delikatny i doskonale smakuje z czekoladą. Ja na wierzchu ułożyłam warstwę z herbatników, które oblane były czekoladą. Jeśli nie znajdziesz takich w sklepie, użyj zwykłych i polej czekoladową polewą.
Pomimo, że sernik gotowany jest szybki, musi poleżeć minimum kilka godzin, aby masa stężała i herbatniki zmiękły.
Masą serową możesz przełożyć biszkopt lub ciasto kruche w każdej z tych odsłon sernik będzie bardzo smaczny.
Bardzo fajne przy tego typu sernika jest to, że nie ma mowy o opadnięciu, popękaniu lub niedopieczeniu. Wystarczy zagotować masę i schłodzić.
Ja uwielbiam ten sernik prosto z lodówki, ma wtedy bardzo ciekawy serowy smak.
Sernik gotowany na herbatnikach możesz urozmaicić i dodać np. rodzynki lub ulubione suszone owoce.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu półtłustego, mielonego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g masła lub margaryny
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 120 ml mleka
DODATKOWO:
- ok. 400 g herbatników
Do garnuszka o grubym dnie wkładamy masło i rozpuszczamy. Następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy, zdejmujemy z ognia. Ser miksujemy z jajkami. W mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Do garnuszka z masłem dodajmy cały czas mieszając mleko oraz masę serową. Ponownie przekładamy na średnio rozgrzany ogień i cały czas mieszając doprowadzamy masę do wrzenia.
Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki jeden obok drugiego. Wylewamy połowę gorącej masy serowej. Ponownie układamy herbatniki i wylewamy pozostałą masę. Na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aż masa stężeje. Sernik można polać polewą czekoladową: 80 g gorzkiej czekolady i 80 ml śmietanki kremówki 30 %. Składniki rozpuszczamy i polewamy tężejącą polewą ciasto.
* do wierzchniej warstwy użyłam herbatników pokrytych na górze czekoladą
Musi być mielony ten twaróg?
tak :)
A gdyby tak zamiast gornej warstwy herbatnikow polac konfitura owocowa?
Można tylko żeby była gęsta :)
Czy można dodać masę kajmakową po 1 warstwie herbatników?
Myślę, że lepszym pomysłem byłoby dodanie kajmaku pomiędzy dwie warstwy herbatników i wtedy masa serowa :)
Dziękuję, na pewno spróbuję :)
Sernik przepyszny!
Sernik jest pyszny, ja ułatwiłam sobie prace , ser pokruszyłam , dodałam pozostałe składniki i wszystko zblenderowałam .
:) super
Ile mniej więcej ciasto powinno stać w lodówce ? U mnie stoi już 5h i masa nadal nie stężała. Oraz górne herbatniki ani trochę nie zmiękły.
Jaka byla konsystencja po zagotowaniu masy?
Przypominająca np. jogurt danio, jednak trochę bardziej gęsta.
To w porzadku widac jeszcze za malo sie schlodzila
Wiem, że to zabrzmi dziwnie, ale naprawdę jestem wstanie wyobrazić sobie jego smak, więc przepis od razu zapisuję i gdy tylko będzie okazja do zrobienia ciasta – wiem, po który sięgnąć, zwłaszcza, że nie trzeba piec! Przepiękne zdjęcia – ciasto wygląda bardzo, bardzo smakowicie :)