Bułeczki w kształcie zajączków to rewelacyjny sposób na urozmaicenie świątecznego stołu. Doskonale sprawdzą się jak element dekoracyjny domu lub stołu. Po upieczeniu mięciutkie i można je podawać na śniadanie lub do herbaty. Same w sobie nie są słodkie i niestety jak to bywa z ciastem drożdżowym na drugi dzień traci swoje walory smakowe. Spróbujcie wykonać je na Wielkanoc, ponieważ są przepiękne. Inspiracja: tasteofhome.Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 24 bułeczek
- 3 – 3 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 7 g suchych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
DODATKOWO:
- kilka łyżek masła do posmarowania bułeczek
- kilka rodzynek
Suche drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dwie szklanki maki przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy rozpuszczone drożdże, ciepłe mleko, roztopione i lekko ciepłe masło, roztrzepane jajko, cukier, sól oraz szczyptę gałki. Wyrabiamy ciasto ok. 6-7 min. stopniowo dodając pozostałą mąkę, aby uzyskać elastyczne i gładkie ciasto. Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 h ). Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy i zostawiamy na 10 min, przykrywając ściereczką.
Ciasto dzielimy na 24 części. Każdy kawałek dzielimy na trzy części: mały kawałek odrywamy na ogonek, drugi większy na głowę oraz trzeci największy na tułów. Z największego kawałka rolujemy dłońmi wałeczek o dł. ok. 35-40 cm tworząc spiralę. Z mniejszego kawałka tworzymy kształt gruszki i nacinamy ostrym nożem zostawiając ok 1 cm wolnej przestrzeni. Formujemy głowę wraz z uszami tworząc coś na kształt litery „ V „, mocujemy nad spiralą, wciskając głęboko rodzynkę ( oczy zajączka ). Z najmniejszej części formujemy małą kuleczkę i przyciskamy do tylnej części spirali tworząc ogonek zajączka. Dokładnie tak samo postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Gotowe zajączki przekładamy na blaszkę do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 25 min. Pieczemy w temp. 190 C przez ok. 10-12 min do zarumienienia. Po lekkim ostudzeniu smarujemy zajączki roztopionym masłem. Smacznego.
Przed pieczeniem proszę posmarować „rozkloconym” jajkiem, po upieczeniu można użyć roztopionego masła ale bardziej w celu uwydatnienia koloru, jajka, szczerze piekłam na Farmio z wolnego wybiegu i wyszły ok, nie sądzę aby to akurat wpływalo na kolor wypieku????
witam czy moge uzyc maki chlebowej?
Tak ale im wyzszy typ maki tym buleczki bede twardsze
Czemu zawdzięcza Pani taki piękny kolor zajączków? :)
wiejskie jajka tylko tyle :)