Leciutkie jak chmurka ciasto malinowa delicja z mnóstwem owoców, galaretką i zatopionymi w niej ciasteczkami.
Spód to tradycyjny biszkopt, który możesz lekko nasączyć np. wodą z cytryną i cukrem, a w wersji dla dorosłych z odrobiną likieru.
Warstwa mocno malinowa z przecierem malinowym, galaretką i dodatkiem świeżych malin w środku.
Całość przykryta malinową galaretką i zatopionymi w niej pysznymi ciasteczkami.
Malinowa delicja nie tylko ma przepiękny różowy kolor, ale przede wszystkim jest to leciutki deser o mocno malinowym smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.
MALINOWA DELICJA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka malinowa
- 500 g malin, świeżych lub mrożonych
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 x galaretka malinowa
- 700 ml gorącej wody
- 1 duże opakowanie ciastek delicji lub podobnych np. malinowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Na
koniec
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
bardzo
delikatnie
mieszamy
dużą
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-35
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia.
Dwie
galaretki
zalewamy
gorącą
wodą
i
zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
wkładamy
do
lodówki,
aż
zaczną
lekko
tężeć.
350
g
malin
podgrzewamy
razem
z
wodą,
aż
zaczną
się
gotować
i
rozpadną.
Przecieramy
przez
sitko
pozbywając
się
pestek.
Następnie
ponownie
podgrzewamy,
zdejmujemy
z
ognia
i
dodajemy
galaretkę,
mieszamy
do
rozpuszczenia
razem
z
cukrem.
Odstawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem,
następnie
dodajemy
stopniowo
masę
malinową
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Dodajemy
świeże
maliny
i
delikatnie
łączymy.
Wykładamy
na
biszkopt
i
układamy
na
wierzchu
delicje.
Wkładamy
do
lodówki,
aż
masa
będzie
ścięta.
Wylewamy
tężejącą
galaretkę
i
ponownie
wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Komentarze
Czy można w kremie malinowym pominąć mascarpone i zrobić na samej śmietance?
tak
Witam . Mam pytanie czy w przypadku mrożonych malin to je rozmrażamy czy nie rozmrażamy . Chodzi mi tu nie gdy gotujemy maliny tylko wtedy kiedy dodajemy maliny do kremówki . Pytam ponieważ jest napisane tylko w przypadku świeżych malin a mrożonych już nie . Wiem, że to głupie pytanie ale nie chciałabym czegoś tutaj zepsuć , ale chciałabym to ciasto zrobić na święta . Pozdrawiam
Ja mrożonych bym nie dodawała do środka bo będą zbyt wodniste :/
Witam. z jednych z Pani przepisów jest spód ciasta na bazie herbatników plus masło i mam pytanie jeśli nie mam odpowiedniego blendera żeby zmielić herbatniki jak mogę robić to inaczej ?
Wystarczy woreczek foliowy (najlepiej mocniejszy) wkładamy do środka herbatniki i wałkiem je rozdrabniamy