Ciasto Pani Walewska bez pieczenia na herbatnikach z pysznym kremem budyniowym oraz powidłami. Wierzch ciasta oprószony płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi bezami.
Ciasto Pani Walewska bez pieczenia to szybsza wersja tego przepysznego deseru, który nie wymaga tak dużo przygotowań jak klasyczna wersja
Warstwy herbatników, krem budyniowy, powidła śliwkowe, płatki migdałowe i chrupiące bezy. Te proste składniki tworzą bardzo smaczne ciasto, które smakiem bardzo przypomina wersje tradycyjną.
Doskonały przepis dla osób, które nie mają czasu na zbyt długie przygotowanie ciasta. Przepis wykonuje się błyskawicznie i jedynie to trzeba poczekać, aż herbatniki zmiękną w lodówce i krem budyniowy będzie bardziej zwarty.
TUTAJ znajdziesz przepis na inne wersje Ciasta Pani Walewska.
CIASTO PANI WALEWSKA BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml mleka
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
- 200 g masła, temp. pokojowa
DODATKOWO:
- 2 paczki herbatników maślanych
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- ok. 50 g płatków migdałowych
- kilka niedużych bez
400
ml
mleka
podgrzewamy
razem
wanilią
oraz
cukrem.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
żółtka.
Cały
czas
mieszając
wlewamy
zimną
mieszaninę
mleka
i
gotujemy
na
niedużym
ogniu,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Zdejmujemy
z
ognia,
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
miksujemy
przez
chwilę,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń.
Formę
o
wym.
18
x
22
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
folią.
Układamy
warstwę
herbatników,
smarujemy
delikatnie
powidłami.
Wykładamy
1/3
kremu,
następnie
ponownie
herbatniki,
powidła
i
krem.
Na
koniec
ponownie
herbatniki
i
krem.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
noc
do
lodówki.
Przed
podaniem
wyciągamy
ciasto
z
lodówki
i
oprószamy
podprażonymi
płatkami
migdałowymi
oraz
pokruszonymi
bezikami.
Komentarze