Ciasto Pani Walewska bez pieczenia na herbatnikach z pysznym kremem budyniowym oraz powidłami. Wierzch ciasta oprószony płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi bezami.
Ciasto Pani Walewska bez pieczenia to szybsza wersja tego przepysznego deseru, który nie wymaga tak dużo przygotowań jak klasyczna wersja
Warstwy herbatników, krem budyniowy, powidła śliwkowe, płatki migdałowe i chrupiące bezy. Te proste składniki tworzą bardzo smaczne ciasto, które smakiem bardzo przypomina wersje tradycyjną.
Doskonały przepis dla osób, które nie mają czasu na zbyt długie przygotowanie ciasta. Przepis wykonuje się błyskawicznie i jedynie to trzeba poczekać, aż herbatniki zmiękną w lodówce i krem budyniowy będzie bardziej zwarty.
TUTAJ znajdziesz przepis na inne wersje Ciasta Pani Walewska.
CIASTO PANI WALEWSKA BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml mleka
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
- 200 g masła, temp. pokojowa
DODATKOWO:
- 2 paczki herbatników maślanych
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- ok. 50 g płatków migdałowych
- kilka niedużych bez
400 ml mleka podgrzewamy razem wanilią oraz cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając wlewamy zimną mieszaninę mleka i gotujemy na niedużym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyń.
Formę o wym. 18 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy warstwę herbatników, smarujemy delikatnie powidłami. Wykładamy 1/3 kremu, następnie ponownie herbatniki, powidła i krem. Na koniec ponownie herbatniki i krem. Owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem wyciągamy ciasto z lodówki i oprószamy podprażonymi płatkami migdałowymi oraz pokruszonymi bezikami.