Nowa odsłona popularnego ciasta prince polo w wersji czekoladowej. Spód brownie, krem czekoladowy i do tego na wierzch warstwa wafelkowa. Przepyszne, intensywne i mocno czekoladowe ciasto.
Czekoladowe ciasto prince polo na ciężkim, wilgotnym i ceglastym spodzie brownie. Do tego leciutki i słodki krem na bazie kremówki i kremu czekoladowego np. nutella.
Na wierzchu układamy leciutką beze z wafelkami, orzechami i wiórkami. Chrupiącą, słodziutka i do tego rewelacyjna smakowo warstwa.
Deser na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają słodkie desery z czekoladą. Doskonale pasuje w jesienny i zimowy czas.
TUTAJ znajdziesz klasyczny przepis na ciasto prince polo.
CZEKOLADOWE CIASTO PRINCE POLO
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 3/4 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 5-6 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WAFELKOWĄ:
- 4 białka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g posiekanych wafelków np. prince polo
- 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej, oprócz gorącej wody. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem.Jajka mieszamy przez chwile, następnie dodajemy cukier, sól, olej, śmietanę i mieszamy. Dodajemy suche składniki. Na koniec wlewamy gorącą wodę i mieszamy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęstą i lśniąca masa. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C i pieczemy przez około 30 min, następnie zmniejszamy do 120 C i podpiekamy jeszcze przez 15 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę. Następnie dodajemy po łyżce krem czekolady i na koniec powoli wlewamy żelatynę. Gotowy krem wykładamy na czekoladowy spód i przykrywamy warstwą wafelkową. Wkładamy na około 2 godz. do lodówki i podajemy. Wierzch możemy udekorować polewą czekoladową.
homework help ca reviews social service essay for students buy college application essays buy essay now
A kiedy dodajemy mąkę?
Już poprawione :)
Beza wyszła bardzo twarda, dlaczego?
Mają być aż 3 duże wafelki?
150 g :)
Ciasto wyrabiamy robotem czy ręcznie?
Można ręcznie :)
Jaki smak wafelkow Prince polo?
Smak możesz wybrać swój ulubiony :)