Jabłecznik na kruchym cieście z gałką lodów waniliowych to jeden z najsmaczniejszych deserów jakie można zjeść. Kruche ciasto, warstwa z jabłek oprószonych cynamonem i wierzch ze startego kruchego ciasta, które przypomina kruszonkę. Cudowne ciasto na końcówkę lata lub jesienne wieczory.
Kruche ciasto wykonujemy w bardzo tradycyjny sposób z dodatkiem jogurtu lub śmietany, aby dodać nawilżenia. Wyrabiamy szybko, aby nie nabrało zbyt dużo ciepła (nie będzie wtedy kruche) i chłodzimy. Jogurt możesz pominąć i dodać więcej żółtek (około 2-3). Wtedy ciasto będzie się rozpływało w ustach. To czy ciasto jest kruche w dużej mierze zależy od ilości dodanych żółtek do ciasta.
Jabłka do jabłecznika lub szarlotki najlepiej dodawać o wyraźnym i najlepiej kwaśnym smaku. Fajnie będzie kontrastować ze słodkim ciastem.
Jabłecznik na kruchym cieście to jedno z tych ciast, które mogę jeść w praktycznie w każdej postaci. Uwielbiam szczególnie w zimne wieczory z filiżanka herbaty jeszcze ciepłą po wyjęciu z piekarnika.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
JABŁECZNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 2 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kaszy manny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki.
Mąki przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem. Dodajemy kawałki masła i za pomocą noża siekamy. Następnie dodajemy sól, żółtka, śmietanę i wyrabiamy szybko ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części z czego jedna powinna być mniejsza (około1/3 ciasta). Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Formę o wym. 24×24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wykładamy na dno formy i wyrównujemy. Przykrywamy folią i wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałeczki. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukry i cynamon. Dusimy na niewielkim ogniu przez 15-20 min, aż będą prawie miękkie. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Spód ciasta oprószamy kaszką manną i wykładamy masę jabłkową. Ciasto z zamrażarki wyciągamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50 min, do zarumienienia wierzchu. Podajemy z cukrem pudrem oraz gałką lodów waniliowych.
Świetny przepis???? wyszło pyszne ciacho????
Uwielbiam kruche ciasto, ale jest jego pewna wada – okruszki są potem wszędzie. I mam wrażenie, że połowa ciasta wypada mi w trakcie wędrówki do jamy gębowej :D
wszelkie kombinacje jabłecznika – zdecydowanie jest to dla mnie. A cytrynowy smak – za ten dałabym się pokroić, byle tylko się do niego dostać… Taki ze mnie łakomczuch.
Mmm jabłecznik jak u Mamy, wspaniały <3
Różnego typu szarlotki są chyba moimi ulubionymi ciastami :) Działają na mnie tak kojąco i zawsze poprawiają humor :)