Ciasto z jagodami w tym wykonaniu jest bardzo delikatne, lekkie jak puszek i mocno owocowe. Przepis jest bardzo podobny do biszkoptu i jedynie czym się różni to dodatek do ciasta oleju. Wilgotne, słodkie z lekko kwaśnymi jagodami. Proste w wykonaniu i nie ma mowy o zakalcu.
Lekkość uzyskujemy dzięki ubitym białkom. To one podnoszą ciasto i sprawiają, że jest jak puch.
Jeśli nie chcesz dodawać do ciasta proszku do pieczenia zastąp je mąką/ skrobią ziemniaczaną, która również spulchni ciasto i doskonale utrzyma. Moje ciasto z jagodami nie jest mocno wysokie, ponieważ wolałam, aby czuć było bardziej owoce. W ten sposób było bardzo mocno jagodowe, a ciasto było tutaj dodatkiem.
Jeśli wolisz wysokie ciasto zmniejsz rozmiar blaszki lub zwiększ składniki o 1/3.
Ten przepis idealny jest dla osób, które w kuchni nie czują się zbyt pewnie i boją się, że wyjdzie zakalec. Zapewniam Cię tutaj nie ma mowy o zakalcu. Postępuj według przepisu, a upieczesz właśnie takie pyszne ciasto.
W moim domu nie mogliśmy się nadziwić jego prostocie i puszystości. Od początku lata szukałam przepisu na ciasto, które będzie naprawdę lekkie, a zarazem proste i wilgotne. Te ciasto z jagodami spełnia moje wszystkie wyobrażenia na temat letniego wypieku. Uwielbiam je.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jagodami.
CIASTO Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (zamiennie mąką ziemniaczana)
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 150 g jagód lub borówek
- 1 łyżeczka mąki tortowej
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera na średnie i stopniowo wsypujemy cukry. Miksujemy przez ok 3 min. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy stopniowo żółtka i wlewamy powoli olej. Mąkę i proszek przesiewamy w kilku partiach do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy po każdym dodaniu, aby jak najmniej opadła piana. Formę o wym. 24×24 cm lub mniejszą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Jagody oprószamy łyżeczką mąki, mieszamy i wykładamy na wierzch. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Pyszniutkie,i mięciutkie,do kawki w sam raz :)
Czekam już na lato i na jagody :)
ja również,te na zdjęciu to ze słoiczka :)
Witaj.
Gratuluję przepisu. Po prostu świetny!!! Zamiast jagód dałam morele bo akurat takie miałam i wyszło genialne. Pokusiłam się też o pewną modyfikację i zrobiłam w wersji kakaowej z węgierkami. Nawet na trzeci dzień było delikatne, puszyste i smakowite:)))) Na pewno będę z niego korzystać na różne sposoby i różnymi owocami. Myślę o wersji cynamonowej z jabłkami dla mojego męża, który jest fanem takiego własnie połączenia.
Pozdrawiam
Kamila
Wyszlo wspaniale! Cudownie puszyste! :)
witam! upiekalam to rewelacyjne ciasto! jest takie jak Pani opisuje – niezwykle delikatne , mięciutkie. Ale: ubijalam cale jaja z cukrem, do ciasta wrzuciłam ok 30 dag pokrojonych truskawek i ok 2 garście borowek.Na wierzch : bardzo polałam delikatnym lukrem cytrynowym , do ktorego przykleilam sporo borowek.Bardzo dziękuje za ten przepis! jest genialny w swej prostocie i smaku! Pozdrawiam cieplo !
Czy ciasto nada sie na pieczenie pod postacia muffinek?
raczej tak chociaz ja juz na blogu podawlam przepis na muffinki z jagodami
Jeszcze nigdy nie wyszly mi muffinki takie puszyste…bardziej gliniaste niz miekkie i puszyste :/ dlatego szukam ciasta, ktore mozna upiec w tej postaci…
To ja Ci polecam jednak przepis na moje muffinki z jagodami wyszly wlasnie delikatne i puszyste tylko postepuj zgodnie z przepisem a bedziesz zadowolona :)