Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem

29 czerwca, 2018

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem w dwóch smakach. Biszkopt kakaowy, krem czekoladowy, krem śmietankowy i zatopione w nim maliny. Idealny letni deser w sezonie na maliny.

Biszkopt kakaowy możesz lekko nasączyć np. naparem z herbaty z odrobiną alkoholu lub naparem z kawy. Krem z dodatkiem ciemnej czekolady jest intensywny w smaku i idealnie pasuje do świeżych malin. Krem śmietankowy jest leciutki jak chmurka i stanowi fajny kontrast dla czekoladowej warstwy. Całość udekorowałam startą czekoladą.

Ciasto czekoladowe z malinami i kremem to pyszny deser na lato w sezonie na świeże owoce. Warstwy wyglądają po przekrojeniu przepięknie i do tego równie dobrze smakują.

Osoby, które uwielbiają czekoladę na pewno będą zachwycone.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

Ciasto czekoladowe z malinami

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny *
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • ok. 250 g malin

DODATKOWO:

  • starta czekolada do dekoracji

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* żelatynę możesz zastąpić 150 g serka mascarpone

Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia (jeśli lubisz możesz delikatnie nasączyć biszkopt np. naparem kawy lub alkoholem wymieszanym z herbatą).
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do przestudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dzielimy na dwie część. Do jednej z nich dodajemy łyżkę przesianego cukru pudru oraz ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na czas przygotowania drugiego kremu wkładamy do lodówki. Drugą część miksujemy z pozostałym przesianym cukrem pudrem oraz żelatyną. Maliny układamy na kremie czekoladowym i przykrywamy kremem śmietankowym. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Dekorujemy startą gorzką czekoladą.

Ciasto czekoladowe z malinami Ciasto czekoladowe z malinami Ciasto czekoladowe z malinami Ciasto czekoladowe z malinami Ciasto czekoladowe z malinami Ciasto czekoladowe z malinami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto wyszło dobre, proponowałabym ułozyc maliny od razu na krem czekoladowy. Krem szybko zastyga w lodowce i maliny pozniej leżą na kremie.

  2. A na blachę jakich wymiarów są skladniki?

  3. Ciasto jest naprawdę pyszne. Bardzo dziękuje za przepis i gratuluje inspirującej strony, na pewno będę wracać. P.s. Ciasto rzeczywiście zyskuje na smaku kiedy nasączy się biszkopt. Pozdrawiam

  4. Wygląda obłędnie. Ja chyba spróbuję z mrożonymi malinami i zatopię je w galaretce. Choć nie wiem czy to nie będzie już za dużo kombinowania

    1. aneta Autor says:

      W zime to dobra opcja :)

  5. A jeżeli zdecyduję się na śmietan-Fox, ile g powinnam go dać?

    1. aneta Autor says:

      zgodnie z iloscia na opakowaniu :)

  6. Czy robiła Pani to ciasto również z mrożonymi malinami? Chcę zrobić w tym tygodniu i obawiam się, że wyjdzie ciapowate. Ewentualnie jakimi innymi owocami można zastąpić maliny?

    1. aneta Autor says:

      Maliny w tym przepisie lepiej dodać świeże. Teraz ciezko je czymś zastąpić w sezonie zimowym.

  7. Ankasmietanka says:

    Mi również ślinka ???? leci na sam widok, będę pichciła, tylko mam pytanie do masy czekoladowej nie trzeba dodać żelatyny, sama śmietana z czekoladą nie będzie płynąć? ☺️

  8. Mam pytanie odnośnie mascarpone, dodajemy tylko do białej masy zamiast żelatyny prawda?

    1. Ilovebake says:

      Tak, ale w takie upały radziłbym jeszcze czymś zagescic. Jeśli nie lubisz żelatyny może smietan-fix.

  9. Ciasto robiłam jest świetne. Chciałabym wykorzystać biszkopt z tego przepisu, ale jasny. Ile i jakiej mąki powinnam dosypać zamiast kakao?

    1. Ilovebake says:

      Wystarczy zastąpić kakao mąką :)

  10. Czy maliny moga byc mrozone :)?

    1. Ilovebake says:

      Tak :)

    2. Najpierw odmrozic i odsaczyc? Posypać mąka ziemniaczana i układać na warstwie czekoladowej? Jak to zrobić by wyglądało chociaż trochę jak z świeżymi malinami?

    3. aneta Autor says:

      można odsączyć, ale mąki bym nie dodawała

  11. Piec z termoobiegiem czy bez?

    1. Bez termoobiegu :)

  12. Magdalena K. says:

    Czy chłodna śmietana i przestudzoną czekolada po połączeniu nie zwarzą się?

    1. Nie, jeśli nie będziesz miksowała zbyt długo :) najlepiej wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką :)

  13. Karolina K. says:

    I w koncu biszkopt wyszedł.???? Już wiem gdzie popełniłam błąd, zła mąka.???? Pycha ????

  14. Ilovebake says:

    W momentach wysokich temp. kremówka może się nawet zwarzyc, niestety :/

  15. na blaszkę 20×30 proponuje Pani zrobić z tej samej porcji, czy zwiększyc o 1/4?

    1. Ilovebake says:

      Proponuję jednak zwiększyć składniki :)

  16. Ciasto pycha ! :) Planuje zrobić jeszcze raz ale może już z innymi owocami, bo nie tylko maliny będą się swietnie wpisywać w to ciacho , nawet bez owoców będzie pysznie ???? dziękuję za przepis

    1. Ilovebake says:

      :) bardzo się cieszę

  17. Anna W. says:

    Wygląda przecudnie! Zrobiłaś mi niezłego apetytu na takie ciacho… ????

  18. Żelatyny nie rozpuszczamy wcześniej tylko dodajemy w proszku do kremu?

    1. Ilovebake says:

      Rozpuszczamy :) wszystko jest w przepisie :)

  19. Zrobiłam dziś rano:) pycha! Następnym razem podwoje składniki i zrobię dużą blachę!
    Nasączyłam biszkopt kawą, a do śmietanki dodałam śmietan-fixy (bo zawsze mam problem z żelatyną).
    Polecam, próbujcie:)

    1. Ilovebake says:

      Super :)

  20. Wygląda bajecznie, chyba się skuszę i upiekę w najblizszym czasie. Ślinka cieknie na sam widok .

    1. Ilovebake says:

      Koniecznie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij