Ciasto czekoladowe z malinami i kremem w dwóch smakach. Biszkopt kakaowy, krem czekoladowy, krem śmietankowy i zatopione w nim maliny. Idealny letni deser w sezonie na maliny.
Biszkopt kakaowy możesz lekko nasączyć np. naparem z herbaty z odrobiną alkoholu lub naparem z kawy. Krem z dodatkiem ciemnej czekolady jest intensywny w smaku i idealnie pasuje do świeżych malin. Krem śmietankowy jest leciutki jak chmurka i stanowi fajny kontrast dla czekoladowej warstwy. Całość udekorowałam startą czekoladą.
Ciasto czekoladowe z malinami i kremem to pyszny deser na lato w sezonie na świeże owoce. Warstwy wyglądają po przekrojeniu przepięknie i do tego równie dobrze smakują.
Osoby, które uwielbiają czekoladę na pewno będą zachwycone.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny *
- 1/4 szklanki gorącej wody
- ok. 250 g malin
DODATKOWO:
- starta czekolada do dekoracji
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* żelatynę możesz zastąpić 150 g serka mascarpone
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia (jeśli lubisz możesz delikatnie nasączyć biszkopt np. naparem kawy lub alkoholem wymieszanym z herbatą).
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do przestudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, dzielimy na dwie część. Do jednej z nich dodajemy łyżkę przesianego cukru pudru oraz ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę i delikatnie mieszamy. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na czas przygotowania drugiego kremu wkładamy do lodówki. Drugą część miksujemy z pozostałym przesianym cukrem pudrem oraz żelatyną. Maliny układamy na kremie czekoladowym i przykrywamy kremem śmietankowym. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Dekorujemy startą gorzką czekoladą.
Dzień dobry mam takie pytanie czy jeżeli zrobię te ciasto dzień wcześniej będzie dobrze smakowało na następny dzień? Bo nie wiem czy robić w dzień w którym ma być gotowy czy można wczesniej
Można przygotować dzień wcześniej :) ważne, aby maliny były świeże :)
Ciasto wyszło dobre, proponowałabym ułozyc maliny od razu na krem czekoladowy. Krem szybko zastyga w lodowce i maliny pozniej leżą na kremie.
A na blachę jakich wymiarów są skladniki?
24 x 24 cm :)
Ciasto jest naprawdę pyszne. Bardzo dziękuje za przepis i gratuluje inspirującej strony, na pewno będę wracać. P.s. Ciasto rzeczywiście zyskuje na smaku kiedy nasączy się biszkopt. Pozdrawiam
Wygląda obłędnie. Ja chyba spróbuję z mrożonymi malinami i zatopię je w galaretce. Choć nie wiem czy to nie będzie już za dużo kombinowania
W zime to dobra opcja :)
A jeżeli zdecyduję się na śmietan-Fox, ile g powinnam go dać?
zgodnie z iloscia na opakowaniu :)
Czy robiła Pani to ciasto również z mrożonymi malinami? Chcę zrobić w tym tygodniu i obawiam się, że wyjdzie ciapowate. Ewentualnie jakimi innymi owocami można zastąpić maliny?
Maliny w tym przepisie lepiej dodać świeże. Teraz ciezko je czymś zastąpić w sezonie zimowym.
Mi również ślinka ???? leci na sam widok, będę pichciła, tylko mam pytanie do masy czekoladowej nie trzeba dodać żelatyny, sama śmietana z czekoladą nie będzie płynąć? ☺️
Mam pytanie odnośnie mascarpone, dodajemy tylko do białej masy zamiast żelatyny prawda?
Tak, ale w takie upały radziłbym jeszcze czymś zagescic. Jeśli nie lubisz żelatyny może smietan-fix.
Ciasto robiłam jest świetne. Chciałabym wykorzystać biszkopt z tego przepisu, ale jasny. Ile i jakiej mąki powinnam dosypać zamiast kakao?
Wystarczy zastąpić kakao mąką :)
Czy maliny moga byc mrozone :)?
Tak :)
Najpierw odmrozic i odsaczyc? Posypać mąka ziemniaczana i układać na warstwie czekoladowej? Jak to zrobić by wyglądało chociaż trochę jak z świeżymi malinami?
można odsączyć, ale mąki bym nie dodawała
Piec z termoobiegiem czy bez?
Bez termoobiegu :)
Czy chłodna śmietana i przestudzoną czekolada po połączeniu nie zwarzą się?
Nie, jeśli nie będziesz miksowała zbyt długo :) najlepiej wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką :)
I w koncu biszkopt wyszedł.???? Już wiem gdzie popełniłam błąd, zła mąka.???? Pycha ????
W momentach wysokich temp. kremówka może się nawet zwarzyc, niestety :/
na blaszkę 20×30 proponuje Pani zrobić z tej samej porcji, czy zwiększyc o 1/4?
Proponuję jednak zwiększyć składniki :)
Ciasto pycha ! :) Planuje zrobić jeszcze raz ale może już z innymi owocami, bo nie tylko maliny będą się swietnie wpisywać w to ciacho , nawet bez owoców będzie pysznie ???? dziękuję za przepis
:) bardzo się cieszę
Wygląda przecudnie! Zrobiłaś mi niezłego apetytu na takie ciacho… ????
Żelatyny nie rozpuszczamy wcześniej tylko dodajemy w proszku do kremu?
Rozpuszczamy :) wszystko jest w przepisie :)
Zrobiłam dziś rano:) pycha! Następnym razem podwoje składniki i zrobię dużą blachę!
Nasączyłam biszkopt kawą, a do śmietanki dodałam śmietan-fixy (bo zawsze mam problem z żelatyną).
Polecam, próbujcie:)
Super :)
Wygląda bajecznie, chyba się skuszę i upiekę w najblizszym czasie. Ślinka cieknie na sam widok .
Koniecznie :)