Znajdź swój przepis

Szarlotka orzechowa z bezą

20 kwietnia, 2021

Szarlotka orzechowa z bezą na kruchym cieście z dodatkiem orzechów włoskich. Pyszne kruche ciasto, cynamonowa warstwa jabłkowa oraz leciutka i słodka beza.

Szarlotka orzechowa jest lekka, aromatyczna z dużą ilością warstwy jabłkowej. Całość pod piankową bezą i chrupiącym wierzchem z ciasta orzechowego.

Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce owinięte w folię.

Szarlotka orzechowa z bezą to pyszne połączenie kruchego ciasta, jabłek i słodkiej bezy. Przepyszne i lekkie ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

Szarlotka orzechowa

SZARLOTKA ORZECHOWA Z BEZĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO ORZECHOWE:

  • 400 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich, zmielonych
  • 200 g masła, zimnego
  • 4 żółtka, duże
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 1,5 kg jabłek, najlepiej lekko kwaśnych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 3-4 łyżeczki kaszki manny lub bułki tartej na spód

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy cukier waniliowy, orzechy, sól i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Wrzucamy żółtka i wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna nieco większa) owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny. Po tym czasie większą część ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy i dociskamy. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 15 min. Następnie wyjmujemy i oprószamy kaszką lub bułką tartą.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do rondelka razem z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny oraz żurawiną. Dusimy, aż będą prawie miękkie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy.
Białka miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie sok z cytryny oraz przesianą mąkę i miksujemy tylko do połączenia.
Jabłka wykładamy na spód, przykrywamy bezą i ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do mocnego zarumienienia ciasta. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.

Szarlotka orzechowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Mój ukochany przepis 🥰 nazywana w rodzinie szarlotką wykwintną 🤗jest pyszna ❤️

  2. KLUAUDIA says:

    POLECAM PYSZNE :))

  3. Pysznie wygląda :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x