Szarlotka orzechowa z bezą na kruchym cieście z dodatkiem orzechów włoskich. Pyszne kruche ciasto, cynamonowa warstwa jabłkowa oraz leciutka i słodka beza.
Szarlotka orzechowa jest lekka, aromatyczna z dużą ilością warstwy jabłkowej. Całość pod piankową bezą i chrupiącym wierzchem z ciasta orzechowego.
Ciasto można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce owinięte w folię.
Szarlotka orzechowa z bezą to pyszne połączenie kruchego ciasta, jabłek i słodkiej bezy. Przepyszne i lekkie ciasto.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
SZARLOTKA ORZECHOWA Z BEZĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO ORZECHOWE:
- 400 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich, zmielonych
- 200 g masła, zimnego
- 4 żółtka, duże
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
- 1,5 kg jabłek, najlepiej lekko kwaśnych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 3-4 łyżeczki kaszki manny lub bułki tartej na spód
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy cukier waniliowy, orzechy, sól i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Wrzucamy żółtka i wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna nieco większa) owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny. Po tym czasie większą część ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy i dociskamy. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 15 min. Następnie wyjmujemy i oprószamy kaszką lub bułką tartą.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do rondelka razem z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny oraz żurawiną. Dusimy, aż będą prawie miękkie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy.
Białka miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie sok z cytryny oraz przesianą mąkę i miksujemy tylko do połączenia.
Jabłka wykładamy na spód, przykrywamy bezą i ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do mocnego zarumienienia ciasta. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.
Mój ukochany przepis 🥰 nazywana w rodzinie szarlotką wykwintną 🤗jest pyszna ❤️
POLECAM PYSZNE :))
Pysznie wygląda :)