Pyszny i leciutki sernik z bezą kokosową na kruchym spodzie. Słodziutka beza z kokosem do tego warstwa sernikowa i kruche ciasto.
Sernik jest leciutki w konsystencji i kremowy. Przykryty warstwą słodkiej bezy kokosowej.
Kruche ciasto można wykonać i upiec nawet dzień wcześniej. Całość po upieczeniu przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje do 2-3 dni po upieczeniu.
Sernik z bezą kokosową jest idealny nie tylko na uroczystości i święta, ale także na letnie spotkania. Wyśmienicie smakuje z malinami, jagodami i truskawkami w sezonie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z BEZĄ KOKOSOWĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 350 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 3/4 szklanki mleka, temp. pokojowa
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 4 żółtka
- 2 x 40 budyń kokosowy lub śmietankowy, proszek
SKŁADNIKI NA BEZĘ KOKOSOWĄ:
- 6 białek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
do
miseczki
razem
z
cukrem
pudrem
i
proszkiem.
Następnie
dodajemy
sól
oraz
kawałki
zimnego
masła,
dokładnie
siekamy
siekaczką
lub
nożem.
Na
koniec
dodajemy
żółtka,
wodę
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Gotowe
owijamy
folią
i
wkładamy
na
1,5
godz
do
zamrażarki.
Po
tym
czasie
ścieramy
na
tarce
o
grubych
oczkach
na
dno
formy.
Lekko
dociskamy
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
15-20
min
do
lekkiego
zarumienienia.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Twaróg
na
niskich
obrotach
miksujemy
razem
z
cukrami,
olejem,
mlekiem,
jajkiem
i
żółtkami.
Na
koniec
dodajemy
przesiany
proszek
budyniowy
i
miksujemy
do
połączenia
na
małych
obrotach.
Wylewamy
na
podpieczony
spód
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
1
godz.
do
ścięcia
wierzchu
sernika.
Pod
koniec
pieczenia
sernika
wykonujemy
bezę
kokosową.
Białka
razem
z
solą
miksujemy
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Na
koniec
wsypujemy
wiórki
oraz
sok
z
cytryny
i
delikatnie
miksujemy
na
niskich
obrotach
do
połączenia.
Wykładamy
na
gorący
sernik
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
20
min.
do
zarumienienia
bezy.
Studzimy
przy
lekko
uchylonym
piekarniku.
Przechowujemy
szczelnie
owinięty
folią
w
lodówce.
Komentarze
ale jak dodałam 1 i 3/4 mleka to jest strasznie rzadkie co mam teraz zrobić…..
Witam, piękę właśnie serniczek i w przepisie w bezie jest łyżeczka soku z cytryny- w którym momencie ją dodać, bo nigdzie nie jest ujęta??
już poprawione
Dlaczego sernik ma być szczelnie owinięty we folii?
w innym wypadku beza szybko stanie się gumowa