Znajdź swój przepis

Sernik z bezą kokosową

22 kwietnia, 2021

Pyszny i leciutki sernik z bezą kokosową na kruchym spodzie. Słodziutka beza z kokosem do tego warstwa sernikowa i kruche ciasto.

Sernik jest leciutki w konsystencji i kremowy. Przykryty warstwą słodkiej bezy kokosowej.

Kruche ciasto można wykonać i upiec nawet dzień wcześniej. Całość po upieczeniu przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje do 2-3 dni po upieczeniu.

Sernik z bezą kokosową jest idealny nie tylko na uroczystości i święta, ale także na letnie spotkania. Wyśmienicie smakuje z malinami, jagodami i truskawkami w sezonie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik z bezą

SERNIK Z BEZĄ KOKOSOWĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 350 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 3/4 szklanki mleka, temp. pokojowa
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 4 żółtka
  • 2 x 40 budyń kokosowy lub śmietankowy, proszek

SKŁADNIKI NA BEZĘ KOKOSOWĄ:

  • 6 białek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem. Następnie dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, dokładnie siekamy siekaczką lub nożem. Na koniec dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 1,5 godz do zamrażarki. Po tym czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno formy. Lekko dociskamy i pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia.
Twaróg na niskich obrotach miksujemy razem z cukrami, olejem, mlekiem, jajkiem i żółtkami. Na koniec dodajemy przesiany proszek budyniowy i miksujemy do połączenia na małych obrotach. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temp. 170 C przez około 1 godz. do ścięcia wierzchu sernika.
Pod koniec pieczenia sernika wykonujemy bezę kokosową. Białka razem z solą miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec wsypujemy wiórki oraz sok z cytryny i delikatnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Wykładamy na gorący sernik i pieczemy w temp. 170 C przez około 20 min. do zarumienienia bezy. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Przechowujemy szczelnie owinięty folią w lodówce.

Sernik z bezą

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Patrycja says:

    Czy zamiast oleju do sera mogę dodać śmietankę kokosowa?

  2. Uwielbiam pani przepisy

  3. ale jak dodałam 1 i 3/4 mleka to jest strasznie rzadkie co mam teraz zrobić…..

  4. Witam, piękę właśnie serniczek i w przepisie w bezie jest łyżeczka soku z cytryny- w którym momencie ją dodać, bo nigdzie nie jest ujęta??

    1. aneta Autor says:

      już poprawione :)

  5. Dlaczego sernik ma być szczelnie owinięty we folii?

    1. aneta Autor says:

      w innym wypadku beza szybko stanie się gumowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x