Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki, Wielkanoc

Sernik z bezą kokosową

Kwiecień 22, 2021 , 13662 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pyszny i leciutki sernik z bezą kokosową na kruchym spodzie. Słodziutka beza z kokosem do tego warstwa sernikowa i kruche ciasto.

Sernik jest leciutki w konsystencji i kremowy. Przykryty warstwą słodkiej bezy kokosowej.

Kruche ciasto można wykonać i upiec nawet dzień wcześniej. Całość po upieczeniu przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje do 2-3 dni po upieczeniu.

Sernik z bezą kokosową jest idealny nie tylko na uroczystości i święta, ale także na letnie spotkania. Wyśmienicie smakuje z malinami, jagodami i truskawkami w sezonie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik z bezą

SERNIK Z BEZĄ KOKOSOWĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

  • 350 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 3/4 szklanki mleka, temp. pokojowa
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 4 żółtka
  • 2 x 40 budyń kokosowy lub śmietankowy, proszek

SKŁADNIKI NA BEZĘ KOKOSOWĄ:

  • 6 białek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem. Następnie dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, dokładnie siekamy siekaczką lub nożem. Na koniec dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 1,5 godz do zamrażarki. Po tym czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno formy. Lekko dociskamy i pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia.
Twaróg na niskich obrotach miksujemy razem z cukrami, olejem, mlekiem, jajkiem i żółtkami. Na koniec dodajemy przesiany proszek budyniowy i miksujemy do połączenia na małych obrotach. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temp. 170 C przez około 1 godz. do ścięcia wierzchu sernika.
Pod koniec pieczenia sernika wykonujemy bezę kokosową. Białka razem z solą miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec wsypujemy wiórki i delikatnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Wykładamy na gorący sernik i pieczemy w temp. 170 C przez około 20 min. do zarumienienia bezy. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Przechowujemy szczelnie owinięty folią w lodówce.

Sernik z bezą

Komentarze

  • Odpowiedz Magda Maj 23, 2021 at 16:01

    Dlaczego sernik ma być szczelnie owinięty we folii?

    • Odpowiedz aneta Maj 24, 2021 at 13:30

      w innym wypadku beza szybko stanie się gumowa

    Dodaj komentarz