Pyszny i leciutki sernik z bezą kokosową na kruchym spodzie. Słodziutka beza z kokosem do tego warstwa sernikowa i kruche ciasto.
Sernik jest leciutki w konsystencji i kremowy. Przykryty warstwą słodkiej bezy kokosowej.
Kruche ciasto można wykonać i upiec nawet dzień wcześniej. Całość po upieczeniu przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje do 2-3 dni po upieczeniu.
Sernik z bezą kokosową jest idealny nie tylko na uroczystości i święta, ale także na letnie spotkania. Wyśmienicie smakuje z malinami, jagodami i truskawkami w sezonie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z BEZĄ KOKOSOWĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:
- 350 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 3/4 szklanki mleka, temp. pokojowa
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 4 żółtka
- 2 x 40 budyń kokosowy lub śmietankowy, proszek
SKŁADNIKI NA BEZĘ KOKOSOWĄ:
- 6 białek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem. Następnie dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, dokładnie siekamy siekaczką lub nożem. Na koniec dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 1,5 godz do zamrażarki. Po tym czasie ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno formy. Lekko dociskamy i pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia.
Twaróg na niskich obrotach miksujemy razem z cukrami, olejem, mlekiem, jajkiem i żółtkami. Na koniec dodajemy przesiany proszek budyniowy i miksujemy do połączenia na małych obrotach. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temp. 170 C przez około 1 godz. do ścięcia wierzchu sernika.
Pod koniec pieczenia sernika wykonujemy bezę kokosową. Białka razem z solą miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec wsypujemy wiórki oraz sok z cytryny i delikatnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Wykładamy na gorący sernik i pieczemy w temp. 170 C przez około 20 min. do zarumienienia bezy. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Przechowujemy szczelnie owinięty folią w lodówce.
Jakiego twarogu Pani użyła?
Np. z Piątnicy lub Pilos :)
Czy zamiast oleju do sera mogę dodać śmietankę kokosowa?
Uwielbiam pani przepisy
ale jak dodałam 1 i 3/4 mleka to jest strasznie rzadkie co mam teraz zrobić…..
Witam, piękę właśnie serniczek i w przepisie w bezie jest łyżeczka soku z cytryny- w którym momencie ją dodać, bo nigdzie nie jest ujęta??
już poprawione :)
Dlaczego sernik ma być szczelnie owinięty we folii?
w innym wypadku beza szybko stanie się gumowa