Pączki na mące zaparzanej mają najdelikatniejsze i najbardziej puszyste ciasto jakie można sobie tylko wyobrazić. Robiłam już kilka przepisów i nie spotkałam się z tak lekkimi pączkami. Oczywiście takie ciasto może sprawiać też kilka problemów. Przede wszystkim trzeba troszkę więcej precyzji i cierpliwości w wyrabianiu i formowaniu. Ciasto jest bardziej lepkie niż zwykłe i ma większą wilgotność. Natomiast bez dwóch zdań koniecznie trzeba je spróbować bo smak jest po prostu obłędny.
Jeśli nie wiesz na jaki przepis się zdecydować w tłusty czwartek, a chcesz naprawdę coś super to koniecznie wykonaj te pączki.
Podstawowa zasadą przy ich wykonaniu to dobre zmiksowanie jajek z cukrem na tzw. kogel-mogel. Im masa będzie bardziej puszysta tym pączki wyjdą delikatniejsze i pulchniejsze.
Kolejnym ważnym etapem jest połączenie mąki z wrzącym mlekiem tak, aby nie było grudek. Ja użyłam do tego miksera, ale możesz też energicznie mieszać łyżką. Jeśli zostanie trochę grudek to w kolejnym dodaniu mąki powinny się rozejść.
Uwaga: ciasto podczas wyrabiania jest lepkie i nie podsypuj do nich mąki, ponieważ staną się twardsze i będą mniej wilgotne.
Jeśli nie jesteś do końca przekonana o swoich umiejętnościach przeczytaj mój post o pączkach, gdzie wypisałam wskazówki, problemy i zasady ich wykonania – TUTAJ.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na pączki i tłusty czwartek.
PĄCZKI LUKSUSOWE NA MĄCE ZAPARZANEJ, NAJDELIKATNIEJSZE – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
ILOŚĆ: ok. 40 pączków
- 5 szklanek mąki tortowej
- 50 g drożdży świeżych lub 25 g suchych
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 8 żółtek
- 2 jajka
- 120 g masła lub margaryny, roztopionej
- 100 ml alkoholu np. rumu lub wódki
- otarta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
PĄCZKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Drożdże rozprowadzamy w 3 łyżkach ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Zostawiamy na ok. 10-15 min do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagotowujemy. Szklankę mąki przesiewamy do dużej miski, zalewamy wrzącym mlekiem i szybko mieszamy, aby nie było grudek (można użyć miksera). Żółtka i jajka miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Do zaparzonej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, zmiksowaną masę jajeczną, skórkę z cytryny, alkohol oraz sól. Mieszamy dużą łyżką, następnie dodajemy pozostałą mąkę przesiewając do miski. Wyrabiamy ok. 15 minut. Pod koniec dodajemy stopniowo roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego tłuszczu.
PĄCZKI Z SUCHYMI DROŻDŻAMI:
Szklankę mąki przesiewamy do miski. Mleko zagotowujemy i wlewamy do mąki. Szybko mieszamy, aby nie powstały grudki (można użyć miksera). Żółtka i jajka ucieramy razem z przesianym cukrem pudrem oraz łyżeczką cukru na jasną i puszystą masę. Do ciepłej zaparzonej mąki dodajemy suche drożdże, masę jajeczną, skórkę z cytryny, alkohol oraz sól. Mieszamy do lekkiego połączenia. Przesiewamy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto przez ok. 15 min. Następnie w kilku partiach dodajemy roztopione masło. Po dodaniu wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcze.
————————
Ciasto zostawiamy w misce, zakrywamy folią i zostawiamy na ok. 1,5 godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na gr. około 1-1,5 cm. Wykrawamy foremką lub szklanką kółka o śr. 6 cm. Wykrojone ciasto zostawiamy do napuszenia na ok. 1 godz. Smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu z każdej strony na złoty kolor. Zaraz po lekkim wystudzeniu pączki nadziewamy dżemem. Dżem nakładamy do woreczka cukierniczego zakończonego długą i wąską tylką. Oprószamy pudrem lub lukrujemy.
A jezeli chce zrobic paczki z wisniami to musze je nadziac przed smazeniem, jak to zrobic?
40 pączków? Musiałaś się narobić, podziwiam:)
trochę pracy przy pączkach jest więc lepiej już zrobić więcej ;)