Moda na produkty bezglutenowe zagościła na dobre. Ja podchodzę do tego z dużą dozą spokoju i nie wyrzucam ze swojej diety glutenu. Natomiast raz na jakiś czas, żyjąc zgodnie z zasadą „trzeba jeść wszystko, ale z umiarem” zrobiłam te ciasteczka. W Polsce owies nie jest do końca pozbawiony glutenu, ale na pewno ma go o wiele mniej niż pszenica. Dla osób zmuszonych być na diecie bezglutenowej nie zabrania się raz na jakiś czas zjeść płatki owsiane.
Mąkę owsianą kupisz w większych sklepach z żywnością, natomiast płatki owsiane błyskawiczne są raczej w każdym spożywczaku.
Ciasteczka nie są chrupiące. Są raczej z tych miękkich ciasteczek, które nie chrupią pod zębami. Fajnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy lub do szkoły.
Ciasteczka nie zawierają cukru białego, a słodzone są miodem i przez to są bardzo słodkie.
W ciastkach na płatkach owsianych zawsze przeszkadzał mi specyficzny smak jajek. Po upieczeniu uzyskiwały zawsze dziwny smak, którego zwykłe ciastka nie mają. Nie darzyłam go wstrętem, ale też za nim nie przepadałam. W tych ciasteczkach na moje szczęście nie czuć zupełnie tego posmaku. Są to po prostu bardzo smaczne, słodkie i zdrowe ciasteczka.
Przechowujemy je przez ok. tydzień w zamkniętym pojemniku, aby nie pochłaniały dodatkowo wilgoci.
Dodatkową ciekawostką jest dodatek jabłek lub marchewki. Chyba nie muszę tutaj nic więcej pisać, jak tylko to, że łączymy zdrowe ze smacznym.
Moim zdaniem jedne z lepszych ciasteczek. Jeśli chcesz kogoś przekonać do zdrowego odżywania to koniecznie zrób na deser te ciasteczka. Inspiracja: amyshealthybaking.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasteczka z płatkami owsianymi.
CIASTKA OWSIANE NA MĄCE OWSIANEJ Z JABŁKAMI LUB MARCHEWKĄ – PRZEPIS
ILOŚĆ: 1 blaszka ciastek
- 98 g płatków owsianych, błyskawicznych
- 90 g mąki owsianej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko, duże
- 2 łyżki masła (28 g), roztopionego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1/2 szklanki miodu (ok. 120 ml)
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 3/4 szklanki marchewki, startej na drobnej tarce lub 3/4 szklanki drobno pokrojonego jabłka
Do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem. Dodajemy płatki oraz sól. W oddzielnej miseczce łączymy roztopione masło z jajkiem, wanilią oraz miodem. Dodajemy do suchych składników, mieszamy. Dodajemy opcjonalnie marchewkę lub jabłko, ponownie mieszamy. Miseczkę przykrywamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy łyżkę surowego ciasta i układamy w niewielkich odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15 min. Studzimy przez 10 min i następnie zdejmujemy.
Czy te ciasteczka da się zrobić bez jajka lub je czymś zastąpić?
Tak, możesz dodać zamiennie banana :)
Dziękuję :) muszę je w takim razie zrobić koniecznie! :)
Wyszly pysznie, wlasnie robilam akurat po prostu ze zmielonych platkow owsianych zamiast kupnej maki owsianej. Doala jablko i marchewkw, plus pare garci dobroci : nsionek chia, siemienia lnianego i pestek dyni. Ciasteczka oprocz przpoeczonych nasionek sa mieciutkie i nie za slodkie, bo doala nieco mniej miodu. :) swietny zdrowy przepis!<3
a mnie się trochę rozlały w piekarniku. Może wiesz co złe zrobiłam? Po mimo tego nadal są pyszne :)
ZROBIŁAM! wybralam opcję z marchewką. wyszły bardzo smaczne, sycące. mysle, ze spokojnie można dodać wiecej marchewki, zeby byla ją bardziej czuć :) chwila pracy, a jaka przyjemność do kawy! zrobilabym zdjęcie, ale… juz zjadłam :D UWIEEEEELBIAM TWOJEGO BLOGA :)
Co za pech ;p zartuje bardzo sie ciesze ze smakowaly moze nastepnym razem zdarzysz zrobic fotke :-D pozdrawiam
Na pewno wyprobuje i w zwiazku z tym mam pytanie. Czy moga byc zmielone platki zamiast maki owsianej oraz czy miod lejacy czy w formie stalej? A moze bez znaczenia. Dzieki z gory
Jesli nie masz maki owsianej uzyj np zwyklej lub pelnoziarnistej. Nie wiem czy jestes w stanie zmielic platki na make. Inaczej ciastka wyjda inne w smaku twarde lub chrupiace, a te sa miekkie. Miodu uzylam stalego o lekko ciagnacej strukturze.