Pączki pieczone z masłem orzechowym i dżemem oraz lukrem orzechowym na wierzchu. Pączki pieczone są w piekarniku, a nie jak w wersji klasycznej smażone na oleju. Bardziej w smaku przypominają bułeczki, ale jest to na pewno wersja mniej kaloryczna.
Do nadzienia użyłam masła orzechowego, lekko solonego bez kawałeczków orzechów. Zamiast dżemu możesz użyć np. ulubionych powideł lub marmolady. Powidła są bardziej gęste i zostaje więcej nadzienia po upieczeniu w pączku.
Pączki pieczone w smaku bardziej przypominają bułeczki drożdżowe niż te klasyczne smażone na tłuszczu. Natomiast jest to bardzo dobra alternatywa w tłusty czwartek, dla osób na diecie lub dla tych, którzy nie mogą jeść potraw smażonych.
Najlepsze zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Wierzch posmarowałam lukrem wykonanym na bazie masła orzechowego i cukru pudru, ale możesz go zastąpić zwykłym lub po prostu pominąć. Pączki będą mniej kaloryczne i zdrowsze.
Pączki pieczone z masłem orzechowym i dżemem to moje ulubione smaki. Masło orzechowe uwielbiam i mogłabym je jeść w różnych kombinacjach. Pączuszki z piekarnika mają leciutką, pulchną i miękką konsystencję. Rewelacyjnie smakują z kubkiem dobrej herbaty lub kawy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pączki pieczone i wykonanie krok po kroku.
PĄCZKI PIECZONE Z MASŁEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 14 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
- 1 jajko, całe
- 2 żółtka
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki masła lub margaryny, roztopionej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER ORZECHOWY:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- masło orzechowego
- dżem malinowy lub wiśniowy
DODATKOWO:
- 1 jajko + łyżka mleka
Do
niedużej
miseczki
wsypujemy
drożdże
suche
lub
świeże,
zalewamy
1/4
szklanki
ciepłego
mleka
oraz
dodajemy
łyżeczkę
cukru
oraz
mąki.
Chwilę
mieszamy,
zawijamy
folią
i
odstawiamy
na
ok.
10-15
min
do
wyrośnięcia.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski
razem
z
solą.
Dodajemy
wyrośnięty
rozczyn
drożdżowy,
ciepłe
mleko,jajko
oraz
żółtka
ukręcone
z
pozostałym
cukrem
na
kogel
mogel.
Chwilę
wyrabiamy,
następnie
dodajemy
rozpuszczone
masło.
Ponownie
wyrabiamy
przez
około
5
min.
Na
koniec
dodajemy
olej
i
wyrabiamy
do
wchłonięcia.
Ciasto
powinno
być
raczej
klejące
i
przywierające
do
dłoni,
ale
nie
mocno.
Miskę
z
ciastem
przykrywamy
folią
i
odstawiamy
w
ciepłe
miejsce
do
podwojenia
objętości
ok.
1,5
godz.
Napuszone
ciasto
wykładamy
na
dosyć
obficie
oprószoną
mąką
stolnicę.
Rozwałkowujemy
ciasto
na
grubość
około
1,5
–
2
cm.
Za
pomocą
szklanki
lub
okrągłej
foremki
o
śr.
około
7-8
cm
wykrawamy
pączki.
Na
każdy
placek
wykładamy
około
1/2
łyżeczki
masła
orzechowego
oraz
dżemu.
Dokładnie
zlepiamy
brzegi
i
formujemy
okrągłe
pączki.
Wkładamy
do
papilotek
przeznaczonych
do
pieczenia
muffinek.
Przekładamy
na
blaszkę
w
niewielkich
odstępach
od
siebie.
Przykrywamy
folią
lub
ręcznikiem
kuchennym
i
odstawiamy
na
30
min
do
napuszenia.
Przed
pieczeniem
smarujemy
wierzch
roztrzepanym
jajkiem
z
mlekiem.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
10-15
min
do
lekkiego
zarumienienia.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Wszystkie
składniki
na
lukier
mieszamy
ze
sobą.
Lukier
ma
być
dosyć
gęsty,
ale
nadal
płynny.
Smarujemy
pączki
lukrem.
Wierzch
możesz
oprószyć
kawałeczkami
orzechów
np.
ziemnych.
Komentarze
Z powodu alergii masło z orzeszków ziemnych nie dla mnie. Proszę mi podpowiedzieć, czy można zrobić coś podobnego z orzechów włoskich, laskowych lub pekan i jak?
może z migdałów?
Ale w jaki sposób? Nie jestem ekspertką w pieczeniu…