Przepis na pączki z kremem budyniowym o niezwykle lekkiej konsystencji z pysznym nadzieniem. Pączki wykonujemy bez mleka, a wychodzą równie smaczne.
Pączki z tego przepisu wychodzą bardzo delikatne, puszyste i wręcz rozpływają się w ustach. Doskonały przepis dla osób w nietolerancją laktozy. Masło możesz zastąpić np. wersją bez laktozy.
Krem budyniowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i zajmuje dosłownie kilka minut. Możesz wykonać go nawet dzień wcześniej i możesz go również wykorzystywać do innych przepisów. Smaczny, delikatny i nie ma porównania z gotowym budyniem. Super smaczny.
Ciasto na pączki możesz wykonać wieczorem i na noc wstawić do lodówki. Rano wyjmujesz, zostawiasz na 30 min. aby miało temp. pokojową i dalej postępujesz jak w przepisie. Paczki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, ale tego już chyba nikomu nie muszę przypominać.
Pączki z kremem budyniowym to fajna propozycja w tłusty czwartek dla osób uwielbiających domowe pączki. Przepis nie jest skomplikowany, a otrzymasz pączki jak z najlepszej cukierni.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tłusty czwartek.
PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki pszennej
- 14 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
- 50 g cukru
- 1 jajko, całe
- 3 żółtka
- 200 ml wody, ciepłej
- 2 łyżki rumu lub wódki
- skórka otarta z połowy cytryny
- 100 g masła, roztopionego
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 400 ml mleka
- 60 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 40 g masła
- szczypta soli
DODATKOWO:
- olej do smażenia np. rzepakowy
- cukier puder do obtoczenia
Masło
roztapiamy.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski.
Wsypujemy
drożdże
(ze
świeżych
wykonujemy
wcześniej
zaczyn),
sól,
skórkę
oraz
jajko.
Żółtka
miksujemy
razem
z
cukrem
na
puszystą
masę.
Dodajemy
do
mąki,
następnie
wlewamy
ciepłą
wodą
oraz
rum
i
zaczynamy
wyrabiać
ciasto.
Podczas
wyrabiania
wlewamy
stopniowo
w
małych
porcjach
roztopione
(może
być
lekko
ciepłe)
masło
oraz
na
koniec
olej.
Ciasto
po
wyrobieniu
powinno
być
gładkie
i
jednolite,
ale
lekko
klejące.
Wkładamy
do
miski,
owijamy
folią
spożywczą
i
zostawiamy
na
około
1,5
godz.
do
potrojenia
objętości.
Mleko
wlewamy
do
rondelka
o
grubym
dnie.
Dodajemy
żółtka,
cukier,
wanilię,
sól
i
mieszamy.
Następnie
przesiewamy
mąki
i
ponownie
dokładnie
mieszamy.
Na
koniec
dodajemy
masło
i
gotujemy
na
niewielkim
ogniu,
cały
czas
mieszając,
aż
budyń
będzie
mocno
gęsty.
Gorący
owijamy
folią
spożywczą,
aby
nie
powstał
tzw.
kożuch
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Wyrośnięte
ciasto
wykładamy
na
oprószony
mąką
blat
lub
stolnicę
i
rozwałkowujemy
na
placek
o
grubości
około
2
cm.
Wykrawamy
szklanką
lub
foremką
o
śr.
około
6
cm.
Przekładamy
na
stolnice
dobrze
oprószoną
mąką
w
dosyć
dużych
odstępach
i
przykrywamy
ściereczką
lub
folią.
Zostawiamy
na
40
min
do
napuszenia.
Olej
rozgrzewamy
do
temp.
180
C
i
smażymy
pączki
na
złoty
kolor
z
obu
stron.
Układamy
na
ręczniku
kuchennym,
aby
odsączyć
z
nadmiaru
tłuszczu.
Obtaczamy
w
cukrze
pudrze.
Następnie
za
pomocą
nożyka
robimy
wgłębienie
w
pączkach.
Krem
wkładamy
do
woreczka
cukierniczego
zakończonego
tylką
w
kształcie
gwiazdki.
Napełniamy
każde
wgłębienie
w
pączkach
kremem.
Gotowe.
Komentarze
A co z wódką????? Ją wypić czy jednak dodaję się do ciasta?????????????
już poprawione:)
Tak, ale zwiększyła bym ilość masła do 100 g
O matko, ale apetyczne!