Kruche babeczki z czekoladą i bezą z odrobiną dżemu malinowego. Przepis inspirowany warszawskimi ciastkami Zygmuntówkami. Są tak pyszne, że każdemu polecam je chociaż raz wykonać we własnym domu.
Babeczki są wykonane z ciastka kruchego, które dzięki dodaniu kilku żółtek wręcz rozpływają się w ustach i są bardzo kruche.
Mus czekoladowy wykonany na bazie gorzkiej czekolady i jajek. Przepyszny, lekki i puszysty. Do tego dżem malinowy, wiśniowy lub żurawinowy. Najważniejsze, aby był wyrazisty i lekko kwaśny, aby ożywiał swoim smakiem. Ja dodałam malinowy bo to jeden z moich ulubionych.
Bita śmietana nadaje lekkości i dodatkowo stanowi wspaniały dodatek, który sprawia, że babeczki zyskują na lekkości. Na wierzch dajemy bezę, która musi być dobrze wysuszona, krucha i chrupiącą na zewnątrz.
Przygotowanie babeczek możesz podzielić na dwie części. Ciasto na babeczki upiec wcześniej i bezę. Natomiast przed podaniem wypełnić.
Kruche babeczki z czekolada i bezą to jeden z tych niesamowitych deserów, które na długo zapadają w pamięci. Przepyszne smaki, które się ze sobą doskonałe łączą i uzupełniają. Doskonałe na przyjęcia, urodziny lub imprezy. Polecam ten przepis.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.
KRUCHE BABECZKI Z CZEKOLADĄ I BEZĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 120 g masła, zimnego
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:
- 150 g czekolady np. gorzkiej
- 3 jajka
- 10 g masła
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek, temp. pokojowa
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
DODATKOWO:
- dżem malinowy, wiśniowy lub żurawinowy
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do dużej miski. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i wylepiamy nimi foremki do kruchych babeczek. Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. Prosto z piekarnika wyciągamy foremki i odwracamy dnem do góry i wyjmujemy delikatnie babeczki. Po wystudzeniu, odwracamy babeczki.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier oraz na koniec sok z cytryny oraz przesianą mąkę. Na papierze rysujemy okręgi o śr. identycznej jak foremki do babeczek. Masę bezową przekładamy do woreczka cukierniczego i wyciskamy fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 100 C z termoobiegiem. Pieczemy przez około 1,5 godz. Po upieczeniu w drzwiczki piekarnika lekko uchylamy i wkładamy drewnianą łyżkę. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W rondelku na niewielkim ogniu roztapiamy czekoladę razem z masłem. Zostawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Białka miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.
Kremówkę miksujemy razem z serkiem na sztywną masę, następnie przesiewamy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy.
Babeczki napełniamy musem do 3/4 wysokości, następnie łyżeczkę dżemu i po 1-2 łyżki kremu śmietankowego. Na wierzch układamy bezę i lekko dociskamy. Gotowe.
Dobry wieczór! Ile babeczek wychodzi z tego przepisu? Wyglądają przepysznie????
na pewno powyżej dziesięciu :)
Wyglądają obłędnie!!!