Znajdź swój przepis

Kruche babeczki z czekoladą i bezą

9 lutego, 2018

Kruche babeczki z czekoladą i bezą z odrobiną dżemu malinowego. Przepis inspirowany warszawskimi ciastkami Zygmuntówkami. Są tak pyszne, że każdemu polecam je chociaż raz wykonać we własnym domu.

Babeczki są wykonane z ciastka kruchego, które dzięki dodaniu kilku żółtek wręcz rozpływają się w ustach i są bardzo kruche.

Mus czekoladowy wykonany na bazie gorzkiej czekolady i jajek. Przepyszny, lekki i puszysty. Do tego dżem malinowy, wiśniowy lub żurawinowy. Najważniejsze, aby był wyrazisty i lekko kwaśny, aby ożywiał swoim smakiem. Ja dodałam malinowy bo to jeden z moich ulubionych.

Bita śmietana nadaje lekkości i dodatkowo stanowi wspaniały dodatek, który sprawia, że babeczki zyskują na lekkości. Na wierzch dajemy bezę, która musi być dobrze wysuszona, krucha i chrupiącą na zewnątrz.

REKLAMA:

Przygotowanie babeczek możesz podzielić na dwie części. Ciasto na babeczki upiec wcześniej i bezę. Natomiast przed podaniem wypełnić.

Kruche babeczki z czekolada i bezą to jeden z tych niesamowitych deserów, które na długo zapadają w pamięci. Przepyszne smaki, które się ze sobą doskonałe łączą i uzupełniają. Doskonałe na przyjęcia, urodziny lub imprezy. Polecam ten przepis.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.

Kruche babeczki

KRUCHE BABECZKI Z CZEKOLADĄ I BEZĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 120 g masła, zimnego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:

REKLAMA:
  • 150 g czekolady np. gorzkiej
  • 3 jajka
  • 10 g masła

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek, temp. pokojowa
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

DODATKOWO:

  • dżem malinowy, wiśniowy lub żurawinowy

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do dużej miski. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i wylepiamy nimi foremki do kruchych babeczek. Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. Prosto z piekarnika wyciągamy foremki i odwracamy dnem do góry i wyjmujemy delikatnie babeczki. Po wystudzeniu, odwracamy babeczki.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier oraz na koniec sok z cytryny oraz przesianą mąkę. Na papierze rysujemy okręgi o śr. identycznej jak foremki do babeczek. Masę bezową przekładamy do woreczka cukierniczego i wyciskamy fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 100 C z termoobiegiem. Pieczemy przez około 1,5 godz. Po upieczeniu w drzwiczki piekarnika lekko uchylamy i wkładamy drewnianą łyżkę. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
W rondelku na niewielkim ogniu roztapiamy czekoladę razem z masłem. Zostawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Białka miksujemy na sztywną pianę. Dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy.
Kremówkę miksujemy razem z serkiem na sztywną masę, następnie przesiewamy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy.
Babeczki napełniamy musem do 3/4 wysokości, następnie łyżeczkę dżemu i po 1-2 łyżki kremu śmietankowego. Na wierzch układamy bezę i lekko dociskamy. Gotowe.

Kruche babeczki Kruche babeczki

Kruche babeczki Kruche babeczki Kruche babeczki

Dołącz do dyskusji

  1. Dobry wieczór! Ile babeczek wychodzi z tego przepisu? Wyglądają przepysznie????

    1. na pewno powyżej dziesięciu :)

  2. Helena S. says:

    Wyglądają obłędnie!!!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij