Kruche babeczki z czekoladą i bezą z odrobiną dżemu malinowego. Przepis inspirowany warszawskimi ciastkami Zygmuntówkami. Są tak pyszne, że każdemu polecam je chociaż raz wykonać we własnym domu.
Babeczki są wykonane z ciastka kruchego, które dzięki dodaniu kilku żółtek wręcz rozpływają się w ustach i są bardzo kruche.
Mus czekoladowy wykonany na bazie gorzkiej czekolady i jajek. Przepyszny, lekki i puszysty. Do tego dżem malinowy, wiśniowy lub żurawinowy. Najważniejsze, aby był wyrazisty i lekko kwaśny, aby ożywiał swoim smakiem. Ja dodałam malinowy bo to jeden z moich ulubionych.
Bita śmietana nadaje lekkości i dodatkowo stanowi wspaniały dodatek, który sprawia, że babeczki zyskują na lekkości. Na wierzch dajemy bezę, która musi być dobrze wysuszona, krucha i chrupiącą na zewnątrz.
Przygotowanie babeczek możesz podzielić na dwie części. Ciasto na babeczki upiec wcześniej i bezę. Natomiast przed podaniem wypełnić.
Kruche babeczki z czekolada i bezą to jeden z tych niesamowitych deserów, które na długo zapadają w pamięci. Przepyszne smaki, które się ze sobą doskonałe łączą i uzupełniają. Doskonałe na przyjęcia, urodziny lub imprezy. Polecam ten przepis.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.
KRUCHE BABECZKI Z CZEKOLADĄ I BEZĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 120 g masła, zimnego
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:
- 150 g czekolady np. gorzkiej
- 3 jajka
- 10 g masła
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek, temp. pokojowa
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
DODATKOWO:
- dżem malinowy, wiśniowy lub żurawinowy
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem
do
dużej
miski.
Dodajemy
sól
oraz
kawałki
zimnego
masła.
Siekamy
nożem,
następnie
dodajemy
żółtka
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
30
min.
do
lodówki.
Po
tym
czasie
odrywamy
kawałki
ciasta
i
wylepiamy
nimi
foremki
do
kruchych
babeczek.
Każdą
babeczkę
nakłuwamy
widelcem.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
20-25
min.
Prosto
z
piekarnika
wyciągamy
foremki
i
odwracamy
dnem
do
góry
i
wyjmujemy
delikatnie
babeczki.
Po
wystudzeniu,
odwracamy
babeczki.
Białka
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
powoli
cukier
oraz
na
koniec
sok
z
cytryny
oraz
przesianą
mąkę.
Na
papierze
rysujemy
okręgi
o
śr.
identycznej
jak
foremki
do
babeczek.
Masę
bezową
przekładamy
do
woreczka
cukierniczego
i
wyciskamy
fikuśne
kształty.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
140
C
i
od
razu
zmniejszamy
do
100
C
z
termoobiegiem.
Pieczemy
przez
około
1,5
godz.
Po
upieczeniu
w
drzwiczki
piekarnika
lekko
uchylamy
i
wkładamy
drewnianą
łyżkę.
Zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
W
rondelku
na
niewielkim
ogniu
roztapiamy
czekoladę
razem
z
masłem.
Zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
dodajemy
żółtka
i
dokładnie
mieszamy.
Białka
miksujemy
na
sztywną
pianę.
Dodajemy
do
masy
czekoladowej
i
delikatnie
mieszamy.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
serkiem
na
sztywną
masę,
następnie
przesiewamy
cukier
puder
i
jeszcze
chwilę
miksujemy.
Babeczki
napełniamy
musem
do
3/4
wysokości,
następnie
łyżeczkę
dżemu
i
po
1-2
łyżki
kremu
śmietankowego.
Na
wierzch
układamy
bezę
i
lekko
dociskamy.
Gotowe.
Komentarze
Dobry wieczór! Ile babeczek wychodzi z tego przepisu? Wyglądają przepysznie????
na pewno powyżej dziesięciu
Wyglądają obłędnie!!!