Sernik na zimno na jogurtach greckich z musem malinowym jest leciutki jak chmurka i mniej kaloryczny. Idealny na wiosenne lub letnie popołudnia, maliny możemy zastąpić innymi owocami i tez będzie dobrze.
Na spód możesz użyć zamiennie herbatników, podłużnych biszkoptów, upiec samodzielnie biszkopt lub po prostu podawać bez spodu. Ta ostatnia wersja na pewno spodoba się osobo na diecie bezglutenowej lub wersji Raw food.
Sernik na zimno na jogurtach to doskonały pomysł na deser dla osób na diecie, które chcą schudnąć, ale czasami chcą zjeść coś słodkiego.
Sernik w konsystencji jest lekki jak chmurka, malinowy z warstwą serową na wierzchu, która przez swoją kremową konsystencję fajnie podkreśla lekkość malinowo-jogurtowej części ciasta. Nie usuwałam wszystkich pestek z malin, aby stworzyć ciekawszy efekt kolorystyczny, ale nie czuć ich było między zębami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i serniki bez pieczenia.
SERNIK NA ZIMNO NA JOGURCIE GRECKIM Z MUSEM MALINOWYM
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-MALINOWĄ:
- 500 g malin, mrożonych lub świeżych
- 500 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-SEROWĄ:
- 200 g serka kremowego np. philadelphia
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- mała paczka okrągłych biszkoptów
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Maliny miksujemy blenderem na mus, następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek (ja usunęłam z 3/4 masy). Dodajemy jogurt grecki oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy niewielkim strumieniem do masy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą malinową. Na dno tortownicy o wym. 24 cm wykładamy biszkopty, następnie wylewamy delikatnie masę jogurtowo-malinową. Zostawiamy na 1-2 godz do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, studzimy. Serek kremowy miksujemy razem z jogurtem oraz przesianym cukrem pudrem. Dodajemy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przekładamy na warstwę jogurtowo-malinową i zostawiamy sernik najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
Czy sernik jest na tyle stabilny że można go udekorować?
Chciałam go zrobić na urodziny córki, dać topper, kilka figurek na górę – da rade czy jednak zbyt delikatny?
Powinien dać radę :)
Czy szklanka u Pani ma 200 czy 250ml?
W przepisie zawsze piszę rozmiar :) U mnie 250 ml :)
Czy możemy serek Philadelphia zastąpić np mascarpone? Bardziej mi smakuje 🙈
Tak :)
Dobry wyszedł. Dzięki za przepis :)
a wiadomo ile kcal ????
Wczoraj zrobilam a Dziś już wiem że będzie moim ulubionym letnim deserem. Moja wersja jest z truskawkami. Pyszne lekkie znika w zachwycie nad jego pysznością. Dziękuję za przepis.
Nie wiem jak wam ale mi biszkopty wypłynęły na górę. Eh jeszcze nie wiem jaki efekt końcowy będzie bogodzine temu ostatni etap robiłam w każdym razie jeden skubany wylazł aż na samą górę. Polecam wylać cienką warstwę włożyć do lodówki i dopiero potem resztę:)
Ktoś może próbował wykonać ciasto z użyciem bitej śmietany w proszku???
jakie wymiary tortownicy? 20 cm będzie w porządku?
24 bedzie najlepsza :)
czy biszkopty lepiej czymś namoczyć? :)
Piękne kolorki ma Twój sernik… <3
Ja nie nasączałam, ponieważ trochę pochłaniają wilgoci z masy :)
Czy maliny mrozone nalezy najpierw rozmrozic i miksowac z sokiem czy odsaczyc? Zaraz zabieram sie do roboty :)
Jak Ci wygodnie mozesz rozmrozic lub zmiksowac od razu.
To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub lici ?
Mus malinowy strasznie przypomina przepisem mi mus malinowy z http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_malina/przepis.html c;
Kobieto ale mi ślinotoku narobiłaś, masakra ;)
pyszne ciasto szybko się robi i równie szybko znika
Taka różowa chmurka :) Wygląda zachwycająco :)
rewelacyjny przepis. Uwielbiam serniki na zimno. Może pokuszę się o policzenie mu wartości kalorycznej :/ a może ktoś już to zrobił? :) Bardzo często używam jogurtu greckiego do serników własnie zamiast kremówki ale fakt że sernik jest później sztywny nie taki lekki. No i zdjęcie… mmm… aż chce się zjeść monitor ;)
Zawsze mozna dac np 1/2 szklanki kremowki i juz sernik bedzie lzejszy a ostatio znalazlam inny pomysl ale to w innym przepisie wykorzystam :-)
Pięknie wygląda! ;)
Dzięki :)
A można zamienić maliny na truskawki?
Pewnie :-)
super przepis prosty .. mam pytanie w masie jogurtowej malinowej jest śmietanka 30 % czy można by pominąć tą śmietankę ?
Czy przy ubijanie śmietany z jogurtem greckim ma być masa puszysta efekt chmurki :)
Juz poprawiłam bo nie wspomniałam o kremówce :) Możesz ja pominąć, ale sernik wtedy będzie cięższy bo właśnie ubita kremówka ją „napowietrza” i przez to sernik jest lekki :)