Sernik na zimno na jogurtach greckich z musem malinowym jest leciutki jak chmurka i mniej kaloryczny. Idealny na wiosenne lub letnie popołudnia, maliny możemy zastąpić innymi owocami i tez będzie dobrze.
Na spód możesz użyć zamiennie herbatników, podłużnych biszkoptów, upiec samodzielnie biszkopt lub po prostu podawać bez spodu. Ta ostatnia wersja na pewno spodoba się osobo na diecie bezglutenowej lub wersji Raw food.
Sernik na zimno na jogurtach to doskonały pomysł na deser dla osób na diecie, które chcą schudnąć, ale czasami chcą zjeść coś słodkiego.
Sernik w konsystencji jest lekki jak chmurka, malinowy z warstwą serową na wierzchu, która przez swoją kremową konsystencję fajnie podkreśla lekkość malinowo-jogurtowej części ciasta. Nie usuwałam wszystkich pestek z malin, aby stworzyć ciekawszy efekt kolorystyczny, ale nie czuć ich było między zębami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i serniki bez pieczenia.
SERNIK
NA
ZIMNO
NA
JOGURCIE
GRECKIM
Z
MUSEM
MALINOWYM
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-MALINOWĄ:
- 500 g malin, mrożonych lub świeżych
- 500 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-SEROWĄ:
- 200 g serka kremowego np. philadelphia
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- mała paczka okrągłych biszkoptów
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Maliny miksujemy blenderem na mus, następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek (ja usunęłam z 3/4 masy). Dodajemy jogurt grecki oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy niewielkim strumieniem do masy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą malinową. Na dno tortownicy o wym. 24 cm wykładamy biszkopty, następnie wylewamy delikatnie masę jogurtowo-malinową. Zostawiamy na 1-2 godz do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, studzimy. Serek kremowy miksujemy razem z jogurtem oraz przesianym cukrem pudrem. Dodajemy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przekładamy na warstwę jogurtowo-malinową i zostawiamy sernik najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.
Komentarze
Wczoraj zrobilam a Dziś już wiem że będzie moim ulubionym letnim deserem. Moja wersja jest z truskawkami. Pyszne lekkie znika w zachwycie nad jego pysznością. Dziękuję za przepis.
Nie wiem jak wam ale mi biszkopty wypłynęły na górę. Eh jeszcze nie wiem jaki efekt końcowy będzie bogodzine temu ostatni etap robiłam w każdym razie jeden skubany wylazł aż na samą górę. Polecam wylać cienką warstwę włożyć do lodówki i dopiero potem resztę:)
Ktoś może próbował wykonać ciasto z użyciem bitej śmietany w proszku???
jakie wymiary tortownicy? 20 cm będzie w porządku?
24 bedzie najlepsza