Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki

Sernik na zimno na jogurtach greckich z musem malinowym

Kwiecień 27, 2015 , 309319 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik na zimno na jogurtach greckich z musem malinowym jest leciutki jak chmurka i mniej kaloryczny. Idealny na wiosenne lub letnie popołudnia, maliny możemy zastąpić innymi owocami i tez będzie dobrze.

Na spód możesz użyć zamiennie herbatników, podłużnych biszkoptów, upiec samodzielnie biszkopt lub po prostu podawać bez spodu. Ta ostatnia wersja na pewno spodoba się osobo na diecie bezglutenowej lub wersji Raw food.

Sernik na zimno na jogurtach to doskonały pomysł na deser dla osób na diecie, które chcą schudnąć, ale czasami chcą zjeść coś słodkiego.

Sernik w konsystencji jest lekki jak chmurka, malinowy z warstwą serową na wierzchu, która przez swoją kremową konsystencję fajnie podkreśla lekkość malinowo-jogurtowej części ciasta. Nie usuwałam wszystkich pestek z malin, aby stworzyć ciekawszy efekt kolorystyczny, ale nie czuć ich było między zębami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta i serniki bez pieczenia.

sernik na zimno na jogurcie

SERNIK NA ZIMNO NA JOGURCIE GRECKIM Z MUSEM MALINOWYM

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-MALINOWĄ:

  • 500 g malin, mrożonych lub świeżych
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JOGURTOWO-SEROWĄ:

  • 200 g serka kremowego np. philadelphia
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • mała paczka okrągłych biszkoptów

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Maliny miksujemy blenderem na mus, następnie przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek (ja usunęłam z 3/4 masy). Dodajemy jogurt grecki oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy niewielkim strumieniem do masy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą malinową. Na dno tortownicy o wym. 24 cm wykładamy biszkopty, następnie wylewamy delikatnie masę jogurtowo-malinową. Zostawiamy na 1-2 godz do stężenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, studzimy. Serek kremowy miksujemy razem z jogurtem oraz przesianym cukrem pudrem. Dodajemy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przekładamy na warstwę jogurtowo-malinową i zostawiamy sernik najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.

sernik-na-zimno-na-jogurcie-greckim-1

sernik-na-zimno-na-jogurcie-greckim-4

sernik-na-zimno-na-jogurcie-greckim-5

sernik-na-zimno-na-jogurcie-greckim-6

sernik-na-zimno-na-jogurcie-greckim-3

Komentarze

  • Odpowiedz Mariola Czerwiec 3, 2021 at 11:19

    Wczoraj zrobilam a Dziś już wiem że będzie moim ulubionym letnim deserem. Moja wersja jest z truskawkami. Pyszne lekkie znika w zachwycie nad jego pysznością. Dziękuję za przepis.

  • Odpowiedz Dorota Sierpień 25, 2017 at 22:50

    Nie wiem jak wam ale mi biszkopty wypłynęły na górę. Eh jeszcze nie wiem jaki efekt końcowy będzie bogodzine temu ostatni etap robiłam w każdym razie jeden skubany wylazł aż na samą górę. Polecam wylać cienką warstwę włożyć do lodówki i dopiero potem resztę:)

  • Odpowiedz Natka Czerwiec 24, 2017 at 20:34

    Ktoś może próbował wykonać ciasto z użyciem bitej śmietany w proszku???

  • Odpowiedz Asia Lipiec 1, 2016 at 18:33

    jakie wymiary tortownicy? 20 cm będzie w porządku?

    • Odpowiedz Ilovebake Lipiec 3, 2016 at 09:52

      24 bedzie najlepsza :)

    1 2 3

    Dodaj komentarz