Przepis na odwrócone ciasto z truskawkami jest szybki, prosty i ze składników, który każdy z Nas ma w domu. Zainspirowałam się popularnym tzw. upside down cake, czyli po polsku odwrócone ciasto. Za granicą zyskało popularność przede wszystkim dzięki łączeniu ciasta i rabarbaru.
Ja nie znalazłam jeszcze w sklepie rabarbaru, ale truskawki pasowały tutaj tak samo idealnie. W sumie można rabarbar i truskawki połączyć i uzyskamy wtedy jeszcze ciekawszy smak ciasta.
Ciasto robimy w odwrotny sposób niż zazwyczaj. Owoce idą na dno tortownicy, a ciasto na wierzch. Po upieczeniu odwracamy ciasto i uzyskujemy piękną „taflę” z truskawek. Dodatkowo jest ona nawilżona przez masło i osłodzona cukrem.
Samo ciasto jest delikatne, maślane w sumie można napisać, że typowe ciasto ucierane. Intensywnie pachnie truskawkami i jest wilgotne. Doskonałe na letnie popołudnia, desery lub szybkie spotkania, gdzie ciasto zrobisz w mig. Po jednym kawałku wiedziałam czemu uwielbiam nad wszystko ciasta w owocami, żaden krem nie jest w stanie tak pięknie pachnieć, cudownie łączyć różne smaki i w dodatku te kawałki owoców. Nie mam słów.
Jedna uwaga: składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej unikniesz w ten sposób zakalca.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z owocami.
ODWRÓCONE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (UPSIDE DOWN CAKE) – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 115 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka, duże
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA SPÓD TRUSKAWKOWY:
- 250 g truskawek, świeżych
- 3 łyżki roztopionego masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru brązowego
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia,
dodajemy
sól.
Masło
razem
z
cukrami
miksujemy
na
tzw.
puch
przez
2-3
minuty.
Następnie
dodajemy
po
jednym
jajku,
cały
czas
miksując.
Na
koniec
dodajemy
w
trzech
partiach
suche
składniki,
naprzemiennie
z
mlekiem.
Kończymy
na
dodaniu
suchych
składników.
Miksujemy
tylko
do
połączenia.
Roztopione
masło
mieszamy
z
cukrami.
Truskawki
kroimy
w
plasterki.
Masło
wykładamy
na
spód
tortownicy,
układamy
plasterki
truskawek
i
zalewamy
surowym
ciastem.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
40-45
min,
do
zarumienienia
wierzchu.
Po
upieczeniu
zostawiamy
na
15
min
w
formie,
po
tym
czasie
ciasto
podajemy
wierzchem
do
dołu.
Komentarze
Ciasto dzisiaj zrobione po raz pierwszy i na pewno nie ostatni, pyszne
tylko dodałam za dużo truskawek i srodek był lekko nie dopieczony ale następnym razem będę już pamietac, że za dużo być nie może…planuje skorzystać w sezonie truskawkowym z jak najwięcej twoich przepisów
może być tortownica o średnicy 21 cm,czy za mała?
Bedzie ok tylko piecz do suchego patyczka
dzięki!
Widziałam ostatnio w angielskiej TV – dokładnie takie ciasto przyrządzali panowie na plantacji borówek – czyli borówki zamiast truskawek. Dodatkowo, po upieczeniu, posmarowali je dookoła roztopioną z jogurtem w wodnej kąpieli białą czekoladą, a do tych posmarowanych boków przykleili kawałki pokruszonego miodu (miód + cukier + łyżeczka sody). Wyglądało czadersko upgrade’owane w ten sposób
ja juz widziałam podobne ciasto w kilku odsłonach, ale chyba najbardziej popularne to te z rabarbarem