Przepis na odwrócone ciasto z truskawkami jest szybki, prosty i ze składników, który każdy z Nas ma w domu. Zainspirowałam się popularnym tzw. upside down cake, czyli po polsku odwrócone ciasto. Za granicą zyskało popularność przede wszystkim dzięki łączeniu ciasta i rabarbaru.
Ja nie znalazłam jeszcze w sklepie rabarbaru, ale truskawki pasowały tutaj tak samo idealnie. W sumie można rabarbar i truskawki połączyć i uzyskamy wtedy jeszcze ciekawszy smak ciasta.
Ciasto robimy w odwrotny sposób niż zazwyczaj. Owoce idą na dno tortownicy, a ciasto na wierzch. Po upieczeniu odwracamy ciasto i uzyskujemy piękną „taflę” z truskawek. Dodatkowo jest ona nawilżona przez masło i osłodzona cukrem.
Samo ciasto jest delikatne, maślane w sumie można napisać, że typowe ciasto ucierane. Intensywnie pachnie truskawkami i jest wilgotne. Doskonałe na letnie popołudnia, desery lub szybkie spotkania, gdzie ciasto zrobisz w mig. Po jednym kawałku wiedziałam czemu uwielbiam nad wszystko ciasta w owocami, żaden krem nie jest w stanie tak pięknie pachnieć, cudownie łączyć różne smaki i w dodatku te kawałki owoców. Nie mam słów.
Jedna uwaga: składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej unikniesz w ten sposób zakalca.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z owocami.
ODWRÓCONE CIASTO Z TRUSKAWKAMI (UPSIDE DOWN CAKE) – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 115 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka, duże
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA SPÓD TRUSKAWKOWY:
- 250 g truskawek, świeżych
- 3 łyżki roztopionego masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru brązowego
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. Masło razem z cukrami miksujemy na tzw. puch przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy w trzech partiach suche składniki, naprzemiennie z mlekiem. Kończymy na dodaniu suchych składników. Miksujemy tylko do połączenia.
Roztopione masło mieszamy z cukrami. Truskawki kroimy w plasterki. Masło wykładamy na spód tortownicy, układamy plasterki truskawek i zalewamy surowym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez 40-45 min, do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min w formie, po tym czasie ciasto podajemy wierzchem do dołu.
To było niesamowite ale czytając Twój przepis, gdy zobaczylam zdj , to dosłownie poczułam zapach tego ciasta jakby leżało przede mną 😀 tak mnie skusiło że jutro koniecznie muszę upiec i wypróbować 😊
Ciasto dzisiaj zrobione po raz pierwszy i na pewno nie ostatni, pyszne ;) tylko dodałam za dużo truskawek i srodek był lekko nie dopieczony ale następnym razem będę już pamietac, że za dużo być nie może…planuje skorzystać w sezonie truskawkowym z jak najwięcej twoich przepisów :)
może być tortownica o średnicy 21 cm,czy za mała?
Bedzie ok tylko piecz do suchego patyczka
dzięki!
Widziałam ostatnio w angielskiej TV – dokładnie takie ciasto przyrządzali panowie na plantacji borówek – czyli borówki zamiast truskawek. Dodatkowo, po upieczeniu, posmarowali je dookoła roztopioną z jogurtem w wodnej kąpieli białą czekoladą, a do tych posmarowanych boków przykleili kawałki pokruszonego miodu (miód + cukier + łyżeczka sody). Wyglądało czadersko upgrade’owane w ten sposób :)
ja juz widziałam podobne ciasto w kilku odsłonach, ale chyba najbardziej popularne to te z rabarbarem ;)
ja zrobiłam to ciasto 2 razy i truskawki są szare, jaka jest tego przyczyna? u Ciebie na zdjęciu są w pięknym czerwonym kolorze…
hmm szkoda ze nie dodalas fotki abym mogla zobaczyc :) wydaje mi sie ze chodzi o truskawki. Ostatnio przekonalam sie na drozdzowkach. Kupilam truskawki duze i piekne, ale byly bardzo wodniste i wlasnie tak jak u ciebie zrobily sie szare w buleczce. Nie wiem jak jest na to sposob, chyba tylko zalezy to od odmiany truskawek.
Proszę bardzo:)
Rzeczywiscie zmienily kolor ale nie moge napisac dlaczego bo nie do konca wiem a dawalas maslo na dno?
Tak, wszystko wg przepisu ale tak jak mówisz, również myślę, że te akurat truskawki są zbyt wodniste i to może być ten powód. Będę próbowała dalej aż kolor będzie ok. W smaku ciasto jest bardzo dobre. Pozdrawiam:)
ciasto przepyszne !! :)
Ja jestem twarda i nie kupuje jeszcze truskawek :) Czekam na te „z pola” :) Odwracanego ciasta jeszcze nigdy nie robilam, moze w koncu sie skusze. Takie z truskawkami wyglada wspaniale :)
htpp://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com
Ja tych kwietniowych nie jem surowych, ale dodaje do ciasta. Te do jedzenia będą też z pola :)
Chciałabym zrobić to ciasto z rabarbarem to spód ma byc taki jak w tym przepisie tylko wymienic truskawki na rabarbar czy jeszcze coś trzeba zmienić?
W wersji z rabarbarem pokrój go na kawałki wrzuć do rondelka, dodaj nie roztopione masło i cukry. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia masła, zdejmij z ognia i dalej już postępuj dokładnie tak samo. Zabezpiecz tortownicę, aby nic nie wypłynęło. Pozdrawiam :)
Wygląda cudnie :) Jakiej wielkości foremki użyłaś?
Dzieki:-) uzylam tortownicy o sr 24 cm pozdrawiam :-)