Babka budyniowa o konsystencji piaskowego ciasta. Bardzo delikatna, leciutka jak puszek i do tego wilgotna.
Babka budyniowa z tego przepisu jest niezwykle prosta w przygotowaniu i zawiera tylko kilka prostych składników.
Przepis bazuje na budyniach, które dodajemy zamiast mąki tortowej. Mąką ziemniaczana z budyniu sprawia, że ciasto jest lżejsze i ma piaskową konsystencję.
W przypadku tego typu ciasta pamiętaj, aby składniki były w tej samej pokojowej temperaturze.
Ciasto możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem. Nie straci zbyt dużo na smaku i nadal będzie wilgotna i pyszna.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.
BABKA BUDYNIOWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę, aż do potrojenia objętości. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i w kilku porcjach dodajemy suche składniki naprzemiennie z olejem. Na koniec łączymy z sokiem z cytryny. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy na 5 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i dopiero wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

Wyszło pyszne i przepyszne 😁
Piekłam góra dół bez termoobiegu, zrobiłam wersję marmurkowa czyli część ciasta wymieszałam z kakao, udało się ,babka ładnie wyrosła. Następnego dnia nadal wilgotna i puchata.. Proponuję dodać nieco mniej cukru bo jak dla mnie za słodka. Bardzo fajny przepis,napewno będzie powtórka. Ps czy można dodać pół szklanki migdałów mielonych ? Pozdrawiam
Ale w przepisie jest mąka tortowa a nie ziemniaczana?
Budyń w proszku ma mąkę ziemniaczaną :)
Dobry wieczór, czy budyń czekoladowy również się tu sprawdzi?
Jeszcze nie robiłam na budyniu czekoladowym, ale powinno być ok :)
Dziś zrobilam. Bardzo delikatna i puszysta. Będzie jedna z moich ulubionych. Super przepis.
A czy mogę babkę piec w foremce do babki z kominkiem?nie jest duża
Jeśli to klasyczna forma na bakę to może być nieco za duża, ale warto powiększyć składniki o 1/4 :)
Piekłam góra – dół 45 min w środku surowa piekę dalej, ale góra już spalona.
Może za wysoki poziom w piekarniku?
Piekłam góra – dół przez 45min i w środku surowa, więc chyba jednak z termoobiegiem należałoby ją piec :)
Ja pieklam z termoobiegiem, wyszla cudo!
jaka musi byc temperatura w piekarniku z termoobiegiem i jak dlugo piec prosze odpisac
nie polecam piec babki z termoobiegiem
Witam, chciałabym przygotować z tego przepisu babeczki (takie do wielkanocnego koszyczka) i w związku z tym mam pytanie o czas pieczenia takich babeczek. Z góry dziękuję za odp.
okolo 25 min do tzw. suchego patyczka :)
Jakim cudem z ilosci tylko 3 lyzek maki wyjdzie taka babka. Dziwna proporcja. Sama maka ziemniaczana w ilosci 3 lyzek ma wystarczy???
3 x 40 g budyń :)
Upiekłam, wyszla piekna babka, smaczna,polecam
Na dowód mam zdjecia, nie jest to moj pierwszy wypiek z tej strony,wszystkie były pycha
Dzisiaj upiekłam na budyniu śmietankowym .Wyśmienita????????Dzięki za przepis????????
Babka pyszna ???? bardzo mi smakowała, była fajna i puszysta….ale mam pytanie czy posmak proszku od budyniu był u Pani wyczuwalny ? Bo u mnie niestety tak i nw czy można jakoś temu zaradzić
Zrobilam dzisiaj i mowiac szczerze nie zachwycila mnie. Jest strasznie krucha. Wybacz autorko , ze o pisze ale uwazam, ze trzeba byc szczerym. Inne Twoje przepisy mnie zachwycaja.
Pozdrawiam
Ja ta babkę uwielbiam i dla mnie jest idealna, ale o smakach się nie dyskutuje :)
Można się bawić smakami, malina, wiśnia, czekolada. Jadłam też budyń o smaku białej czekolady. Wypróbuję za tydzień.