Ciasto delicja z jabłkami i serem na herbatnikach bez pieczenia. Pyszne ciasto, które łączy w sobie smak szarlotki i sernika.
Mus jabłkowy możesz kupić gotowy w sklepie lub wykonać samodzielnie. Jabłka dusisz, aż będą się rozpadać i powstanie mus. Najlepsze będą lekko kwaśne owoce.
Twaróg na sernik możesz kupić i zmielić trzykrotnie lub kupić dobrej jakości w wiaderku. W tej wersji ciasta wykonujemy sernik gotowany, który jest mega szybką wersją i prostą.
Ciasto delicja z jabłkami i serem to deser łączący dwa smaki. Słodkie, delikatne z wyrazistym smakiem czekolady na wierzchu.
Inspiracja: wiem co jem
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO DELICJA Z JABŁKAMI I SEREM
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
- 2 słoiki po 0,8 l musu jabłkowego
- 2 galaretki cytrynowe
- 1/2 łyżeczki cynamonu
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
- 2 łyżki masła
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- 3 opakowania herbatników, maślanych
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie układamy warstwę herbatników.
Mus jabłkowy razem z cynamonem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy, aż mus zacznie być tężejący.
Twaróg przekładamy do rondelka, dodajemy jajka, cukry i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesiany proszek budyniowy i ponownie mieszamy. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż do zagotowania. Na koniec dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Połowę tężejącego musu wykładamy na herbatniki, następnie ponownie warstwa herbatników i połowę masy serowej. Powtarzamy te same czynności. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem podgrzewamy mocno kremówkę i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na ciasto. Zostawiamy na 15 min. do stężenia.
Mogłabym jabłka zastąpić innymi owocami? Np brzoskwiniami? 🙂
Tak :)
Dzień dobry,
Doradźcie, proszę <3 Myślicie, że to ciasto da rady w lecie na stole na zewnątrz?
Pozdrawiam!
Witam . Czy ten mus jabłkowy to takie coś jak jabłka prażone? :)
tak :)
A jaki ser gotowy byś polecila?
Dobry jest z Piątnicy :)
https://uploads.disquscdn.com/images/efcbd30930b31b380dd714612d0884e74f8daaf8b1b7b9ab019dddfc4ac895ae.jpg
Pyszne! :)
Wyróżnione :)
Właśnie się robi ❤️ przypuszczam, że na tym samym musie ????
Tak :)
Ile kg jabłek potrzeba żeby samodzielnie zrobić odpowiednią ilość musu?
Dokładnie nie wiem bo ja taki mus dostałam, ale myślę, że kupiłabym około 3 kg :)
Super☺To tak bardziej przypomina sernik gotowany z jabłkami ☺