Znajdź swój przepis

Ciasto malinowa pianka

18 marca, 2019

Ciasto malinowa pianka na cieście czekoladowym z warstwą pianki malinowej przykrytą polewą czekoladową. Leciutkie, słodko-kwaśne ciasto pysznymi owocami.

Ciasto czekoladowe jest bardzo proste, intensywne w smaku i wilgotne. Mocno czekoladowe ciasto jest świetną bazą pod piankę malinową. Ciasto możesz wykonać dzień wcześniej, natomiast piankę w kolejnym dniu.

Piankę malinową możesz wykonać na bazie malin świeżych lub mrożonych. W sezonie użyj świeżych bo ciasto na pewno będzie jeszcze smaczniejsze.

Pianka jest leciutka, puszysta z owocami zatopionymi w środku, które lekko kwaśne stanowią ciekawą przeciwwagę dla słodkiej pianki i ciasta.

REKLAMA:

Ciasto malinowa pianka to bardzo prosty przepis do przygotowania w sezonie letnim lub poza nim.

Połączenie malin i czekolady jest przepyszne i idealnie do siebie pasuje.

TUTAJ znajdziesz przepisy na inne ciasta z kremem.

ciasto malinowa pianka -4

CIASTO MALINOWA PIANKA

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 3 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PIANKĘ MALINOWĄ:

REKLAMA:
  • 500 g malin świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka malinowa
  • 250 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Olej, wodę, 1/4 szklanki cukru oraz kakao przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo pozostały cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy ostudzoną mieszaninę z kakao. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki. Wykładamy do tortownicy o śr. 24-26 cm wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i oprószoną bułka tartą. Pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. 400 g malin wkładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz przecier z malin. Następnie cały czas miksując powoli wlewamy płynną galaretkę oraz na koniec mieszamy z pozostałymi malinami. Wykładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy na wierzch ciasta równomiernie rozprowadzając.

ciasto malinowa pianka ciasto malinowa pianka

ciasto malinowa pianka

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto urosło przy pieczeniu jak biszkopt, na całą wysokość foremki, a kolor jest dużo jaśniejszy, mimo 2 łyżek płaskich kakao ciemnego, bo nie piszesz, że mają być kopiaste.

    1. Dużo zależy od jakości użytego kakao :)

  2. Czy te maliny z rondelka należy zmiksować na mus?

    1. Wystarczy, ze przetrzesz przez sitko :)

  3. Dużo piekę, ale ten przepis trafia na podium. Rewelacyjne ciasto! Dół – delikatnie piankowy, środek – obłędnie rozpływająca się w ustach pianka i pyszna polewa.
    Przepis na spód będę wykorzystywać też do innych ciast.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam! :-)

  4. Przepis ekstra, dwa razy robiłam w ciągu tygodnia. Ja jednak stwierdziłam że po eksperymentuje i zamiast polewy czekoladowej zrobiłam jogurtową i przyozdobiłam raffaello malinowym :D normalnie pyszności – wszyscy się zajadali :D

  5. Danuta G. says:

    Zrobiłam :) Dziekuję za przepis :) Ciasto smaczne i efektowne.
    Będę je robić, ale pozwolę sobie wprowadzić pewne zmiany:
    – zamiast propowanego przez Panią ciasta ( coś ciężkie mi wyszło, nie przepadam za takim) zrobię po prostu kakaowy biszkopt
    – polewa wyszła mi twarda i gorzka, trudno określić jako smaczną, dlatego zrobię inną – mleczną, może po prostu z białej czekolady
    – piankę robiłam z mrożonych malin, wydawała mi się po prostu cierpka, odważyłam się dać podwójną porcję cukru.
    Ale to wszystko kwestia smaku :)
    Pozdrawiam :) Danuta

  6. Martyna W. says:

    Czy kremówka ma być sztywna wylewając ja na biszkopt ?

    1. Ilovebake says:

      Hmm o jaką kremowke chodzi?

  7. Czy ta polewa nie byłaby lepsza z odrobiną cukru?

    1. Ilovebake says:

      Jak dla mnie nie, ale można zrobić slodsza jeśli lubisz :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij