Ciasto malinowa pianka na cieście czekoladowym z warstwą pianki malinowej przykrytą polewą czekoladową. Leciutkie, słodko-kwaśne ciasto pysznymi owocami.
Ciasto czekoladowe jest bardzo proste, intensywne w smaku i wilgotne. Mocno czekoladowe ciasto jest świetną bazą pod piankę malinową. Ciasto możesz wykonać dzień wcześniej, natomiast piankę w kolejnym dniu.
Piankę malinową możesz wykonać na bazie malin świeżych lub mrożonych. W sezonie użyj świeżych bo ciasto na pewno będzie jeszcze smaczniejsze.
Pianka jest leciutka, puszysta z owocami zatopionymi w środku, które lekko kwaśne stanowią ciekawą przeciwwagę dla słodkiej pianki i ciasta.
Ciasto malinowa pianka to bardzo prosty przepis do przygotowania w sezonie letnim lub poza nim.
Połączenie malin i czekolady jest przepyszne i idealnie do siebie pasuje.
TUTAJ znajdziesz przepisy na inne ciasta z kremem.
CIASTO MALINOWA PIANKA
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 3 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PIANKĘ MALINOWĄ:
- 500 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka malinowa
- 250 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Olej,
wodę,
1/4
szklanki
cukru
oraz
kakao
przekładamy
do
garnuszka
i
doprowadzamy
do
wrzenia.
Zdejmujemy
z
ognia
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
i
sodą.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
pozostały
cukier
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku
oraz
powoli
wlewamy
ostudzoną
mieszaninę
z
kakao.
Na
koniec
w
kilku
porcjach
dodajemy
suche
składniki.
Wykładamy
do
tortownicy
o
śr.
24-26
cm
wyłożonej
papierem
lub
wysmarowanej
masłem
i
oprószoną
bułka
tartą.
Pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
25-30
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Galaretkę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
400
g
malin
wkładamy
do
rondelka,
dodajemy
sok
z
cytryny
i
doprowadzamy
do
wrzenia.
Przecieramy
przez
sitko,
aby
pozbyć
się
pestek.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
przecier
z
malin.
Następnie
cały
czas
miksując
powoli
wlewamy
płynną
galaretkę
oraz
na
koniec
mieszamy
z
pozostałymi
malinami.
Wykładamy
na
ciasto
czekoladowe
i
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy
i
dodajemy
kawałki
czekolady.
Mieszamy
do
rozpuszczenia
i
zostawiamy
do
lekkiego
przestudzenia.
Następnie
wylewamy
na
wierzch
ciasta
równomiernie
rozprowadzając.
Komentarze
Dużo piekę, ale ten przepis trafia na podium. Rewelacyjne ciasto! Dół – delikatnie piankowy, środek – obłędnie rozpływająca się w ustach pianka i pyszna polewa.
Przepis na spód będę wykorzystywać też do innych ciast.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Przepis ekstra, dwa razy robiłam w ciągu tygodnia. Ja jednak stwierdziłam że po eksperymentuje i zamiast polewy czekoladowej zrobiłam jogurtową i przyozdobiłam raffaello malinowym
normalnie pyszności – wszyscy się zajadali
Zrobiłam
Dziekuję za przepis
Ciasto smaczne i efektowne.
Danuta
Będę je robić, ale pozwolę sobie wprowadzić pewne zmiany:
- zamiast propowanego przez Panią ciasta ( coś ciężkie mi wyszło, nie przepadam za takim) zrobię po prostu kakaowy biszkopt
- polewa wyszła mi twarda i gorzka, trudno określić jako smaczną, dlatego zrobię inną – mleczną, może po prostu z białej czekolady
- piankę robiłam z mrożonych malin, wydawała mi się po prostu cierpka, odważyłam się dać podwójną porcję cukru.
Ale to wszystko kwestia smaku
Pozdrawiam
Czy kremówka ma być sztywna wylewając ja na biszkopt ?
Hmm o jaką kremowke chodzi?
Czy ta polewa nie byłaby lepsza z odrobiną cukru?
Jak dla mnie nie, ale można zrobić slodsza jeśli lubisz