Ciasto malinowa pianka na cieście czekoladowym z warstwą pianki malinowej przykrytą polewą czekoladową. Leciutkie, słodko-kwaśne ciasto pysznymi owocami.
Ciasto czekoladowe jest bardzo proste, intensywne w smaku i wilgotne. Mocno czekoladowe ciasto jest świetną bazą pod piankę malinową. Ciasto możesz wykonać dzień wcześniej, natomiast piankę w kolejnym dniu.
Piankę malinową możesz wykonać na bazie malin świeżych lub mrożonych. W sezonie użyj świeżych bo ciasto na pewno będzie jeszcze smaczniejsze.
Pianka jest leciutka, puszysta z owocami zatopionymi w środku, które lekko kwaśne stanowią ciekawą przeciwwagę dla słodkiej pianki i ciasta.
Ciasto malinowa pianka to bardzo prosty przepis do przygotowania w sezonie letnim lub poza nim.
Połączenie malin i czekolady jest przepyszne i idealnie do siebie pasuje.
TUTAJ znajdziesz przepisy na inne ciasta z kremem.
CIASTO MALINOWA PIANKA
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 3 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PIANKĘ MALINOWĄ:
- 500 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka malinowa
- 250 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Olej, wodę, 1/4 szklanki cukru oraz kakao przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo pozostały cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz powoli wlewamy ostudzoną mieszaninę z kakao. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki. Wykładamy do tortownicy o śr. 24-26 cm wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i oprószoną bułka tartą. Pieczemy w temp. 175 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. 400 g malin wkładamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz przecier z malin. Następnie cały czas miksując powoli wlewamy płynną galaretkę oraz na koniec mieszamy z pozostałymi malinami. Wykładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy na wierzch ciasta równomiernie rozprowadzając.
Czy te maliny z rondelka należy zmiksować na mus?
Wystarczy, ze przetrzesz przez sitko :)
Dużo piekę, ale ten przepis trafia na podium. Rewelacyjne ciasto! Dół – delikatnie piankowy, środek – obłędnie rozpływająca się w ustach pianka i pyszna polewa.
Przepis na spód będę wykorzystywać też do innych ciast.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam! :-)
Przepis ekstra, dwa razy robiłam w ciągu tygodnia. Ja jednak stwierdziłam że po eksperymentuje i zamiast polewy czekoladowej zrobiłam jogurtową i przyozdobiłam raffaello malinowym :D normalnie pyszności – wszyscy się zajadali :D
Zrobiłam :) Dziekuję za przepis :) Ciasto smaczne i efektowne.
Będę je robić, ale pozwolę sobie wprowadzić pewne zmiany:
– zamiast propowanego przez Panią ciasta ( coś ciężkie mi wyszło, nie przepadam za takim) zrobię po prostu kakaowy biszkopt
– polewa wyszła mi twarda i gorzka, trudno określić jako smaczną, dlatego zrobię inną – mleczną, może po prostu z białej czekolady
– piankę robiłam z mrożonych malin, wydawała mi się po prostu cierpka, odważyłam się dać podwójną porcję cukru.
Ale to wszystko kwestia smaku :)
Pozdrawiam :) Danuta
Czy kremówka ma być sztywna wylewając ja na biszkopt ?
Hmm o jaką kremowke chodzi?
Czy ta polewa nie byłaby lepsza z odrobiną cukru?
Jak dla mnie nie, ale można zrobić slodsza jeśli lubisz :)