Znajdź swój przepis

Ciasto zebra na białkach

17 stycznia, 2023

Ciasto zebra na białkach to doskonały sposób na wykorzystanie białek, który zostały nam w lodówce. Leciutkie, puszyste i wilgotne.

ZERKNIJ NA KLASYCZNĄ WERSJĘ CIASTA ZEBRA.

W cieście najważniejsze jest dobre ubicie białek, aby masa była sztywna i lśniąca. Do masy białkowej dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadnie. W ten sposób ciasto będzie wyższe i bardziej puszyste.

Do ciasta zamiast roztopionego masła możesz dodać olej rzepakowy. Natomiast na maśle ciasto jest najsmaczniejsze i ma niesamowity aromat.

Ciasto zebra to bardzo prosty, szybki przepis na wypiek i pomysłowy na wykorzystanie białek.

REKLAMA:

ZOBACZ BABKĘ ZEBRA IDEALNĄ DO WYPIEKANIA W WIELKANOC.

ciasto zebra na białkach

CIASTO ZEBRA NA BIAŁKACH

SKŁADNIKI:

  • 130 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao + 1 łyżeczka mąki
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 20 x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy i cały czas miksujemy, aż powstanie gęsta i lśniąca pianka. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki oraz roztopione i ostudzone masło i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao, a do drugiej łyżeczkę mąki. Mieszamy do połączenia szpatułką. Dwie łyżki ciasta jasnego wykładamy, następnie dwie łyżki ciasta ciemnego i tak do końca wykorzystania składników. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka.

ciasto zebra na białkach

Dołącz do dyskusji

  1. Jeanette says:

    Przepyszne ciasto. Jest lekko wilgotne, więc nie trzeba do niego mleka :) Ja mam keksówkę 2ox10 i mniejsze ciasto. Polecam.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij