Ciasto zebra na białkach to doskonały sposób na wykorzystanie białek, który zostały nam w lodówce. Leciutkie, puszyste i wilgotne.
ZERKNIJ NA KLASYCZNĄ WERSJĘ CIASTA ZEBRA.
W cieście najważniejsze jest dobre ubicie białek, aby masa była sztywna i lśniąca. Do masy białkowej dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadnie. W ten sposób ciasto będzie wyższe i bardziej puszyste.
Do ciasta zamiast roztopionego masła możesz dodać olej rzepakowy. Natomiast na maśle ciasto jest najsmaczniejsze i ma niesamowity aromat.
Ciasto zebra to bardzo prosty, szybki przepis na wypiek i pomysłowy na wykorzystanie białek.
ZOBACZ BABKĘ ZEBRA IDEALNĄ DO WYPIEKANIA W WIELKANOC.
CIASTO ZEBRA NA BIAŁKACH
SKŁADNIKI:
- 130 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki kakao + 1 łyżeczka mąki
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 20 x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy i cały czas miksujemy, aż powstanie gęsta i lśniąca pianka. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki oraz roztopione i ostudzone masło i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao, a do drugiej łyżeczkę mąki. Mieszamy do połączenia szpatułką. Dwie łyżki ciasta jasnego wykładamy, następnie dwie łyżki ciasta ciemnego i tak do końca wykorzystania składników. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Przepyszne ciasto. Jest lekko wilgotne, więc nie trzeba do niego mleka :) Ja mam keksówkę 2ox10 i mniejsze ciasto. Polecam.