Znajdź swój przepis

Mini pączki

13 stycznia, 2023

Najlepszy przepis na mini pączki, które są leciutkie, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Pączuszki idealne na tłusty czwartek lub karnawał.

Ciasto drożdżowe nie sprawia żadnych problemów i daje się ładnie formować. Możesz z niego wykonać tradycyjne pączki lub upiec w piekarniku.

Ciasto możesz wykrawać foremką lub formować dłońmi niewielkie kuleczki. W zależności jak duże pączki mają być dobierasz odpowiedni rozmiar foremki (u mnie ok. 3 cm). Jeśli chcesz, aby były naprawdę malutkie „na jeden kęs” warto wykrawać foremką ok. 2 cm średnicy.

Do środka możesz dodać powidła, marmoladę, dżem, krem czekoladowy lub kostkę czekolady.

Pączuszki świetnie smakują oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem z odrobiną soku z cytryny.

ZOBACZ WIĘCEJ MOICH PRZEPISÓW NA PĄCZKI.

mini pączki

MINI PĄCZKI

ILOŚĆ: ok. 30 – 40 szt.

SKŁADNIKI:

CIASTO NA PĄCZKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu spirytusowego
  • 70 g roztopionego masła
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder lub lukier

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier oraz cukier waniliowy wsypujemy do mąki razem z solą. Dodajemy żółtka, spirytus oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy chwilkę łyżką, dodajemy w kilku porcjach roztopione masło i zaczynamy wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Formujemy w kulę, owijamy folią i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 – 1,5 cm. Wykrawamy foremką o średnicy ok. 3 – 4 cm i zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Na rozgrzanym oleju smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszcze na ręczniku papierowym. Obtaczamy w cukrze pudrze lub oblewamy lukrem.

mini pączki
mini pączki

Dołącz do dyskusji

  1. Piękne! Lepiej smażyć je na oleju czy można też na smalcu?

    1. Można na oleju lub smalcu :) Ja zazwyczaj jednak wybieram olej :)

  2. A czy mozna pączki nadziać po wykrojeniu,przed wyrośnięciem?

    1. Lepiej po usmażeniu :)

  3. A w którym momencie można nadziać te pączusie dżemem? Już po usmażeniu? Szprycą?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x