Najlepszy przepis na mini pączki, które są leciutkie, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Pączuszki idealne na tłusty czwartek lub karnawał.
Ciasto drożdżowe nie sprawia żadnych problemów i daje się ładnie formować. Możesz z niego wykonać tradycyjne pączki lub upiec w piekarniku.
Ciasto możesz wykrawać foremką lub formować dłońmi niewielkie kuleczki. W zależności jak duże pączki mają być dobierasz odpowiedni rozmiar foremki (u mnie ok. 3 cm). Jeśli chcesz, aby były naprawdę malutkie „na jeden kęs” warto wykrawać foremką ok. 2 cm średnicy.
Do środka możesz dodać powidła, marmoladę, dżem, krem czekoladowy lub kostkę czekolady.
Pączuszki świetnie smakują oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem z odrobiną soku z cytryny.

MINI PĄCZKI
ILOŚĆ: ok. 30 – 40 szt.
SKŁADNIKI:
CIASTO NA PĄCZKI
- 400 g mąki pszennej
- 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 ml ciepłego mleka
- 3 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu spirytusowego
- 70 g roztopionego masła
- szczypta soli
DODATKOWO
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder lub lukier
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Pozostały cukier oraz cukier waniliowy wsypujemy do mąki razem z solą. Dodajemy żółtka, spirytus oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy chwilkę łyżką, dodajemy w kilku porcjach roztopione masło i zaczynamy wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Formujemy w kulę, owijamy folią i zostawiamy na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 – 1,5 cm. Wykrawamy foremką o średnicy ok. 3 – 4 cm i zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 – 30 minut do wyrośnięcia. Na rozgrzanym oleju smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszcze na ręczniku papierowym. Obtaczamy w cukrze pudrze lub oblewamy lukrem.



Piękne! Lepiej smażyć je na oleju czy można też na smalcu?
Można na oleju lub smalcu :) Ja zazwyczaj jednak wybieram olej :)
A czy mozna pączki nadziać po wykrojeniu,przed wyrośnięciem?
Lepiej po usmażeniu :)
A w którym momencie można nadziać te pączusie dżemem? Już po usmażeniu? Szprycą?
Tak :)