Ciasto orzechowa dama bez pieczenia na herbatnikach z kremem czekoladowym i kajmakiem oraz posiekanymi orzechami.
Ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Niezwykle pyszne, słodkie i czekoladowe.
Ciasto możesz wykonać na tradycyjnym smaku kajmaku, ale o wiele smaczniejsza jest wersja orzechowa.
Najsmaczniejsze jest po całej nocy w lodówce. Herbatniki zmiękną, kajmak nieco stężeje razem z kremem.
Orzeszki możesz dodać na wierzch od razu po zrobieniu ciasta lub obsypać przed pokrojeniem.
ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY NA CIASTA BEZ PIECZENIA.
CIASTO ORZECHOWA DAMA
SKŁADNIKI:
KREM CZEKOLADOWY
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 1 duża paczka herbatników maślanych
- 1 puszka kajmaku orzechowego lub zwykłego ok. 400 g
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Śmietankę mocno podgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy, owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia miksujemy masę, aż będzie gęsta i puszysta. Cukier puder przesiewamy i dodajemy do kremu. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę do kremu cały czas miksując.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i wykładamy połowę kajmaku, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Następnie połowę kremu czekoladowego i ponownie herbatniki, kajmak oraz herbatniki. Na koniec pozostała część kremu i na wierzch drobno posiekane orzechy lub krokant. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.