Czekoladowe babeczki z owocami to wspaniały deser na różnego rodzaju przyjęcia, sylwestra lub urodziny. Bardzo szybko się je przygotowuje i długo nie tracą swojej świeżości. Babeczki możemy napełnić bitą śmietaną, budyniem lub kremem czekoladowym i przybrać owocami. Z przepisu : Jacqueline Bellefontaine.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 7 tartaletek
- 250 g mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2-3 łyżki wody
DODATKOWO:
- 50 g czekolady deserowej
- 50 g orzechów laskowych, posiekanych i podpieczonych
- 350 g dowolnych owoców np. kiwi, winogron lub wiśni
- 3 łyżki dżemu malinowego lub galaretki truskawkowej
Mąkę przesiewamy razem z kakao. Masło kroimy na kawałeczki i dodajemy do suchych składników. Następnie wsypujemy cukier, wlewamy wodę i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Foremki wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Folię aluminiową zwijamy w kulki i kładziemy na środek każdej babeczki. Pieczemy w temp. 190 C przez 10 min, następnie zabieramy folię i ponownie pieczemy przez kolejne 10 min. Studzimy i wyjmujemy z foremek.
Czekoladę roztapiamy. Orzeszki przekładamy do miseczki. Brzegi babeczek lekko zanurzamy w czekoladzie i orzeszkach. Odstawiamy, aż czekolada stężeje. Owoce układamy na środku babeczek. Dżem lub galaretkę roztapiamy i rozprowadzamy z łyżką wody, smarujemy owoce. Babeczki schładzamy w lodówce. Smacznego.