Znajdź swój przepis

Babeczki leśny mech

5 maja, 2023

Babeczki leśny mech z kremem śmietankowym i owocami. Zielone muffinki szpinakowe, które mają przepiękny kolor i do tego leciutki krem.

Babeczki mają niesamowicie intensywny kolor zielony, dzięki dodaniu rozdrobnionych świeżych liści szpinaku baby.

Leciutkie, puszyste i delikatne jak biszkopt. Nie trzeba niczym nasączać dzięki dodaniu oleju.

Krem to połączenie serka i śmietanki. Lekki, kremowy i świetnie smakuje z ciastem.

Babeczki będą doskonale smakowały z dodatkiem świeżych owoców sezonowych np. borówek, truskawek lub malin. Można je również zatopić w kremie.

REKLAMA:

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM

CIASTO LEŚNY MECH Z MALINAMI

babeczki leśny mech

BABECZKI LEŚNY MECH

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

ILOŚĆ: ok. 12 babeczek

  • 200 g liści szpinaku baby, świeżego
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 g serka śmietankowego np. Philadelphia*
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

*Serek Philadelphia można zastąpić np. naturalnym serkiem śmietankowym lub mascarpone

Szpinak z odrobiną wody mocno rozdrabniamy na jednolitą papkę. Następnie odsączamy dłońmi lub na sitku z nadmiaru wody.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy niewielkim strumieniem olej. Dodajemy papkę ze szpinaku i mieszamy. Na koniec wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie ścinamy wierzch babeczek i rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka z ciasta.
Serek miksujemy razem ze śmietanką przez kilka minut. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia. Wykładamy krem na wierzch babeczek i obtaczamy w kruszonce. Dekorujemy borówkami. Przechowujemy w lodówce pod przykryciem.

babeczki leśny mech
babeczki leśny mech

Dołącz do dyskusji

  1. Magdalena says:

    Zielone babeczki są mega !!! Polecamy serdecznie 😘🤗

    1. Dziękuję bardzo :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij