Babeczki leśny mech z kremem śmietankowym i owocami. Zielone muffinki szpinakowe, które mają przepiękny kolor i do tego leciutki krem.
Babeczki mają niesamowicie intensywny kolor zielony, dzięki dodaniu rozdrobnionych świeżych liści szpinaku baby.
Leciutkie, puszyste i delikatne jak biszkopt. Nie trzeba niczym nasączać dzięki dodaniu oleju.
Krem to połączenie serka i śmietanki. Lekki, kremowy i świetnie smakuje z ciastem.
Babeczki będą doskonale smakowały z dodatkiem świeżych owoców sezonowych np. borówek, truskawek lub malin. Można je również zatopić w kremie.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI
BABECZKI LEŚNY MECH
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 babeczek
- 200 g liści szpinaku baby, świeżego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 g serka śmietankowego np. Philadelphia*
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
*Serek Philadelphia można zastąpić np. naturalnym serkiem śmietankowym lub mascarpone
Szpinak z odrobiną wody mocno rozdrabniamy na jednolitą papkę. Następnie odsączamy dłońmi lub na sitku z nadmiaru wody.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy niewielkim strumieniem olej. Dodajemy papkę ze szpinaku i mieszamy. Na koniec wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie ścinamy wierzch babeczek i rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka z ciasta.
Serek miksujemy razem ze śmietanką przez kilka minut. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia. Wykładamy krem na wierzch babeczek i obtaczamy w kruszonce. Dekorujemy borówkami. Przechowujemy w lodówce pod przykryciem.
Zielone babeczki są mega !!! Polecamy serdecznie 😘🤗
Dziękuję bardzo :)