Muffinki czekoladowe na jogurcie naturalnym. Leciutkie, mocno czekoladowe i puszyste muffinki.
Przepis nie wymaga użycia miksera, jedynie mieszamy suche składniki z mokrymi łyżką do połączenia.
Muffinki są niesamowicie wilgotne, czekoladowe z pysznymi kropelkami na wierzchu.
Jeden z najprostszych przepisów jakie znam.
ZOBACZ WIĘCEJ:
MUFFINKI Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONKĄ
MUFFINKI CZEKOLADOWE NA JOGURCIE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10 – 12 muffinek
- 220 g mąki tortowej
- 40 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (rozmiar L), temp. pokojowa
- 150 g cukru
- 110 g masła roztopionego
- 120 ml mleka, temp. pokojowa
- 120 g jogurtu naturalnego, temp. pokojowa
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub kawałków czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, roztopionym masłem, mlekiem i jogurtem. Wsypujemy przesiane składniki i mieszamy łyżką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy ciasto do papilotek (3/4 wysokości). Wierzch obsypujemy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.