Znajdź swój przepis

Tarta bez pieczenia z owocami

5 lipca, 2024

Tarta bez pieczenia z owocami i kremem czekoladowym. Kruchy spód z herbatników, maliny i borówki oraz leciutki krem. Pyszny i prosty sposób na tartę.

Spód wykonałam na bazie herbatników maślanych, ale możesz je zastąpić ciasteczka owsianymi lub innego rodzaju kruchymi ciastkami, które da się dobrze rozdrobnić.

Krem na bazie śmietanki z dodatkiem nutelli jest przepyszny i leciutki jak chmurka. Świetnie pasuje do malin i borówek.

Wierzch obsypałam posiekanymi pistacji oraz udekorowałam kremem pistacjowym.

Deser wystarczy schłodzić w lodówce i gotowy. Doskonały na upały, kiedy nie chcemy korzystać z piekarnika.

REKLAMA:

Pyszny, prosty i efektowny deser w kilka minut.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO GALARETKOWIEC

TARTA Z MALINAMI I KREMEM CHAŁWOWYM

CIASTO LEŚNY MECH Z MALINAMI

tarta bez pieczenia

TARTA BEZ PIECZENIA Z OWOCAMI

REKLAMA:

SKŁADNIKI:

KRUCHY SPÓD

  • 180 g herbatników maślanych
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 80 g masła
  • 1 łyżka kakao

KREM CZEKOLADOWY

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • maliny oraz borówki na wierzch
  • 1 – 2 łyżeczki posiekanych pistacji (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki kremu pistacjowego lub czekoladowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Herbatniki przekładamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem z kakao i masłem. Wlewamy mieszaninę do rozdrobnionych herbatników i dokładnie mieszamy.
Wykładamy do formy o śr. 24 cm dociskając do dna i boków. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Żelatynę mieszamy w wodzie, następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy oraz bardzo powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Krem wykładamy na ciasteczkowy spód. Dekorujemy malinami oraz borówkami. Obsypujemy wierzch posiekanymi pistacjami i wyciskamy przez woreczek cukierniczy paseczki z kremu pistacjowego lub czekoladowe. Tartę wkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki.

tarta bez pieczenia
tarta bez pieczenia
tarta z owocami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij