Znajdź swój przepis

Tort czekoladowy z ptysiami

25 kwietnia, 2018

Tort czekoladowy z ptysiami wypełnionymi kremem śmietankowym oraz biszkopt przełożony kremem budyniowym. Tort wymaga trochę pracy, ale smakuje przepysznie i do tego pięknie wygląda.

Tort możesz przygotować w kilku etapach. Biszkopt i ptysie nawet dzień wcześniej. Następnie ugotować budyń i połączyć z masłem. Na koniec jedynie wykończyć tort kremem i wypełnić ptysie.

Tort czekoladowy z ptysiami jest leciutki, delikatny i nie „przytłacza” swoim smakiem. Biszkopt kakaowy nasączony ponczem kawowym z alkoholem, przełożony kremem budyniowym wspaniale się ze sobą łączy. Na górze ptysie z leciutkim kremem śmietankowym i całość zwieńczona polewą czekoladową.

Jeśli lubisz słodko-kwaśne smaki możesz dodać do środka kremu wiśnie lub maliny.

REKLAMA:

Pyszna propozycja na urodziny, uroczystości lub imprezy domowe. Całość spokojnie postoi nawet kilka dni w lodówce. Stwierdzam nawet, że drugiego dnia torcik jest jeszcze smaczniejszy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort ptysiowy

TORT CZEKOLADOWY Z PTYSIAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • ok. 20-30 ml alkoholu np. wódki, rumu

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

REKLAMA:
  • 700 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA PTYSIE:

  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 60 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki mąki
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • posypka czekoladowa lub starta czekolada

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier oraz po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką lub dużą łyżką drewnianą. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm. Wykładamy papierem lub używamy silikonowej. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części (jeśli góra jest nierówna także ją ścinamy).
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami. Pozostałą część mieszamy razem z żółtkami i proszkiem budyniowym. Wlewamy powoli go gorącego mleka i gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Wierzch przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy następnie dodajemy po łyżce budyń. Jeden blat biszkoptowy nasączamy ponczem i wykładamy 1/2 kremu. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i wykładamy pozostałą część kremu. Wkładamy do lodówki.
Wodę wlewamy do rondelka. Dodajemy sól, masło i roztapiamy. Następnie cały czas mieszając dodajemy mąkę. Zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Na papierze do pieczenia układamy kopczyki z ciasta i pieczemy w temp. 200 C przez około 20-30 min.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego długą tylką i wypełniamy kremem (możesz także przekroić ptysie i napełnić). Gotowe układamy na cieście jeden obok drugiego.
Kremówkę mocno podgrzewamy dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Polewamy wierzch oraz boki ciasta. Dodatkowo boki ciasta dekorujemy posypką czekoladową lub startą czekoladą. Schładzamy w lodówce około 1-2 godz.

tort ptysiowy tort ptysiowy

tort ptysiowy tort ptysiowy Tort czekoladowy z ptysiami-1

Dołącz do dyskusji

  1. posmakujto! says:

    Świetnie ciasto! Wygląda wspaniale, na pewno też tak smakuje, mniam! :)

  2. Wspaniały:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij