Znajdź swój przepis

Wegański mus czekoladowy

23 kwietnia, 2018

Rewelacyjny wegański mus czekoladowy bez jajek. Przepis jest niesamowicie prosty i wykonujemy go na aquafabie, czyli wodzie po ciecierzycy. Do złudzenia przypomina tradycyjny mus czekoladowy.

Woda po ciecierzycy choć wydaję się, że nie ma zbyt przyjemnego smaku i zapachu to po ubiciu na sztywną pianę zachowuje się identycznie jak białka jajek.

Podczas jedzenie zupełnie nie czuć zapachu ciecierzycy. Jak dla mnie wegański mus czekoladowy jest nawet smaczniejszy od tradycyjnego.

Mus czekoladowy po schłodzeniu staje się sztywny i ma puszystą jak chmurka konsystencję.

REKLAMA:

Mus jest mocno czekoladowy i słodki. Możesz przełamać jego smak lekko kwaśnymi owocami np. wiśniami lub malinami. Na wierzch możesz również ułożyć kleks ubitej śmietany.

W przepisie nie podaje składników na większą ilość bo wystarczy niewielki pucharek musu, aby nasycić się smakiem czekolady.

Do musu najlepsza jest czekolada z dużą ilością kakao np. 70%

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy wegańskie.

mus czekoladowy z aquafaby

WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

ILOŚĆ: 2 niewielkie porcje

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml wody po ciecierzycy (aquafaby)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Czekoladę roztapiamy nad parą wodną (ustawiamy na gazie garnuszek w niewielką ilością wody i układam na nim czekoladą w miseczce żaroodpornej) razem ze szczyptą cynamonu i zostawiamy do wystudzenia. Wodę po ciecierzycy miksujemy ze szczyptą soli na puszystą i sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy przesiany cukier puder, sok z cytryny i ponownie miksujemy.
Do czekolady dodajemy 2-3 łyżki piany i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy całość i delikatnie łączymy, aby piana jak najmniej opadła.
Gotowy mus przekładamy do niewielkich pucharków i schładzamy w lodówce 30 min.

mus czekoladowy z aquafab mus czekoladowy z aquafab

mus czekoladowy z aquafab mus czekoladowy z aquafab

Dołącz do dyskusji

  1. Jakiej pojemności słoiczki są użyte?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij