Rewelacyjny wegański mus czekoladowy bez jajek. Przepis jest niesamowicie prosty i wykonujemy go na aquafabie, czyli wodzie po ciecierzycy. Do złudzenia przypomina tradycyjny mus czekoladowy.
Woda po ciecierzycy choć wydaję się, że nie ma zbyt przyjemnego smaku i zapachu to po ubiciu na sztywną pianę zachowuje się identycznie jak białka jajek.
Podczas jedzenie zupełnie nie czuć zapachu ciecierzycy. Jak dla mnie wegański mus czekoladowy jest nawet smaczniejszy od tradycyjnego.
Mus czekoladowy po schłodzeniu staje się sztywny i ma puszystą jak chmurka konsystencję.
Mus jest mocno czekoladowy i słodki. Możesz przełamać jego smak lekko kwaśnymi owocami np. wiśniami lub malinami. Na wierzch możesz również ułożyć kleks ubitej śmietany.
W przepisie nie podaje składników na większą ilość bo wystarczy niewielki pucharek musu, aby nasycić się smakiem czekolady.
Do musu najlepsza jest czekolada z dużą ilością kakao np. 70%
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy wegańskie.
WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 niewielkie porcje
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml wody po ciecierzycy (aquafaby)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Czekoladę
roztapiamy
nad
parą
wodną
(ustawiamy
na
gazie
garnuszek
w
niewielką
ilością
wody
i
układam
na
nim
czekoladą
w
miseczce
żaroodpornej)
razem
ze
szczyptą
cynamonu
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Wodę
po
ciecierzycy
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
puszystą
i
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
przesiany
cukier
puder,
sok
z
cytryny
i
ponownie
miksujemy.
Do
czekolady
dodajemy
2-3
łyżki
piany
i
dokładnie
mieszamy.
Następnie
dodajemy
całość
i
delikatnie
łączymy,
aby
piana
jak
najmniej
opadła.
Gotowy
mus
przekładamy
do
niewielkich
pucharków
i
schładzamy
w
lodówce
30
min.
Komentarze