Bezy wegańskie z aquafaby to świetna alternatywa dla osób, które w kuchni nie mogą używać białek. Woda po ciecierzycy sprawdza się znakomicie jako zamiennik i do tego są tak samo pyszne jak z białek.
Aquafaba w tłumaczeniu aqua – woda i faba – fasola.Do przygotowania wegańskich bezy możesz używać nie tylko wody z ciecierzycy, ale także z wody z puszki fasoli.
Wodę po ciecierzycy traktujemy dokładnie tak samo jak białko. Miksowanie na sztywną masę trwa troszkę dłużej, ale efekt jest równie smaczny. Podczas pieczenia wydobywa się charakterystyczny dla cieciorki zapach, który później ulatnia się i nie czuć ich w bezach.
Bezy wegańskie z aquafaby to rewelacyjna alternatywa dla osób z alergiami pokarmowymi. Po upieczeniu nie różniły się niczym od tych z białka kurzego. Chrupiące na zewnątrz i ładnie wysuszone w środku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.
BEZY WEGAŃSKIE Z AQUAFABY
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki małych bezików
- 150 ml wody z puszki po ciecierzycy
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Woda
po
ciecierzycy
powinna
być
w
temp.
pokojowej.
Wodę
razem
z
solą
miksujemy
na
sztywną
i
gęstą
masę
(dokładnie
taką
samą
jak
białka).
Następnie
wsypujemy
po
łyżce
cukier
i
dokładnie
miksujemy
przez
dłuższą
chwilę.
Masa
powinna
być
gęsta
i
sztywna.
Na
koniec
dodajemy
sok
z
cytryny
i
chwilę
miksujemy.
Blaszki
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Bezę
przekładamy
do
woreczka
cukierniczego
zakończonego
tylką
w
kształcie
gwiazdki
i
wyciskamy
niewielkie
bezy.
Wkładamy
do
rozgrzanego
piekarnika
na
130
C
z
termoobiegiem
i
od
razu
zmniejszamy
do
110
C.
Pieczemy
przez
około
1,5
godz.
Studzimy
przy
lekko
uchylonym
piekarniku.
Komentarze
Miałam.chec je zrobić, ale ta woda chyba jest słona? Czy nie? I się obawiałam , że beda paskudnie smakować… A te wygkadają smakowicie
Smakują jak dla mnie tak samo jak z białek
A wody to szczerze mówiąc nie próbowałam
Czuję się przekonana ???? zwłaszcza po kolejnym wege przepisie!