Znajdź swój przepis

Bezy wegańskie z aquafaby

20 kwietnia, 2018

Bezy wegańskie z aquafaby to świetna alternatywa dla osób, które w kuchni nie mogą używać białek. Woda po ciecierzycy sprawdza się znakomicie jako zamiennik i do tego są tak samo pyszne jak z białek.

Aquafaba w tłumaczeniu aqua – woda i faba – fasola.Do przygotowania wegańskich bezy możesz używać nie tylko wody z ciecierzycy, ale także z wody z puszki fasoli.

Wodę po ciecierzycy traktujemy dokładnie tak samo jak białko. Miksowanie na sztywną masę trwa troszkę dłużej, ale efekt jest równie smaczny. Podczas pieczenia wydobywa się charakterystyczny dla cieciorki zapach, który później ulatnia się i nie czuć ich w bezach.

Bezy wegańskie z aquafaby to rewelacyjna alternatywa dla osób z alergiami pokarmowymi. Po upieczeniu nie różniły się niczym od tych z białka kurzego. Chrupiące na zewnątrz i ładnie wysuszone w środku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.

bezy z aquafaby

BEZY WEGAŃSKIE Z AQUAFABY

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki małych bezików

  • 150 ml wody z puszki po ciecierzycy
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Woda po ciecierzycy powinna być w temp. pokojowej.
Wodę razem z solą miksujemy na sztywną i gęstą masę (dokładnie taką samą jak białka). Następnie wsypujemy po łyżce cukier i dokładnie miksujemy przez dłuższą chwilę. Masa powinna być gęsta i sztywna. Na koniec dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Bezę przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy niewielkie bezy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 130 C z termoobiegiem i od razu zmniejszamy do 110 C. Pieczemy przez około 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.

bezy z aquafaby bezy z aquafaby bezy z aquafaby bezy z aquafaby

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Miałam.chec je zrobić, ale ta woda chyba jest słona? Czy nie? I się obawiałam , że beda paskudnie smakować… A te wygkadają smakowicie

    1. Smakują jak dla mnie tak samo jak z białek :) A wody to szczerze mówiąc nie próbowałam :)

    2. Czuję się przekonana ???? zwłaszcza po kolejnym wege przepisie!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x