Przepyszny makowiec z bezą na kruchym cieście to kolejny hit świąt. Do ciasta możesz użyć zmielonego maku lub gotowej masy makowej.
Kruche ciasto na spód możesz przygotować wcześniej i przechowywać zamrażarce.
Jeśli nie masz czasu przygotowywać masy makowej, możesz użyć już gotowej dobrej jakości ze sklepu i dodać do niej bakalie.
Makowiec z bezą to przepyszne połączenie kruchego ciasta, aromatycznej warstwy makowej, która jest słodka, migdałowa i przepełniona bakaliami. Całość przykryta leciutką i piankową bezą, na której z czasem pojawiają się złote kropelki tzw. „złota rosa”.
Wskazówka: kropelki pojawią się wyłącznie wtedy jeśli bezą z góry nie będzie zbyt mocno zarumieniona. Wierzch powinien być tylko lekko złocisty, wtedy mamy pewność, że podczas wystudzenia pojawią się złote kropelki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.
CIASTO MAKOWE Z BEZĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 5 zimnych żółtek
- szczypta soli
CIASTO MAKOWE
- 500 g maku w ziarenkach lub zmielonego
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 1/3 szklanki cukru np. brązowego
- 100 g masła
- 2 łyżki kaszy manny
- 150 g płynnego miodu
- 1/2 szklanki rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
BEZA
- 5 białek o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę
o
wymiarach
25
x
35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem
i
proszkiem
do
miseczki.
Dodajemy
sól
oraz
kawałki
zimnego
masła
i
szybko
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Dodajemy
żółtka
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Owijamy
folią
i
wkładamy
do
zamrażarki
na
ok.
2
godziny.
Po
tym
czasie
ciasto
ścieramy
na
dno
formy.
Wyrównujemy,
lekko
dociskamy
i
pieczemy
w
temp.
180ºC
przez
ok.
15-20
minut
do
lekkiego
zarumienienia.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Mak
zalewamy
wrzątkiem
i
zostawiamy
na
ok.
15
minut.
Następnie
odcedzamy
i
mielimy
dwukrotnie
w
maszynce
do
mięsa.
Mak
już
zmielony
zalewamy
wodą,
zostawiamy
na
ok.
15
minut
i
ewentualnie
odcedzamy
z
nadmiaru
wody.
Miękkie
masło
przez
chwilkę
miksujemy,
następnie
dodajemy
po
łyżce
mak.
Następnie
pozostałe
składniki:
żółtka,
cukier,
miód,
kaszkę,
rodzynki,
skórkę
pomarańczową,
zmielone
migdały
oraz
ekstrakt
migdałowy.
Białka
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
pianę.
Delikatnie
mieszamy
z
masą
makową.
Wykładamy
na
podpieczony
spód
i
ponownie
wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
175ºC
na
ok.
30-35
minut.
Góra
powinna
być
ścięta.
Białka
ze
szczyptą
soli
miksujemy
na
sztywną
pianę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Na
koniec
miksujemy
z
mąką
ziemniaczaną.
Bezę
wykładamy
na
warstwę
makową
i
robimy
fale
widelcem
lub
specjalna
łopatką
cukierniczą.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
150ºC
i
pieczemy
jeszcze
przez
ok.
15-20
minut
do
lekkiego
zarumienienia
wierzchu
bezy.
Po
upieczeniu
lekko
uchylamy
piekarnik
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Złote
kropelki
powinny
pojawić
się
wraz
z
wystudzeniem
ciasta.
Komentarze
W składnikach na masę makową nie ma białek, to ile ich potrzeba?
Sorki, doczytałam