Przepyszny makowiec z bezą na kruchym cieście to kolejny hit świąt. Do ciasta możesz użyć zmielonego maku lub gotowej masy makowej.
Kruche ciasto na spód możesz przygotować wcześniej i przechowywać zamrażarce.
Jeśli nie masz czasu przygotowywać masy makowej, możesz użyć już gotowej dobrej jakości ze sklepu i dodać do niej bakalie.
Makowiec z bezą to przepyszne połączenie kruchego ciasta, aromatycznej warstwy makowej, która jest słodka, migdałowa i przepełniona bakaliami. Całość przykryta leciutką i piankową bezą, na której z czasem pojawiają się złote kropelki tzw. „złota rosa”.
Wskazówka: kropelki pojawią się wyłącznie wtedy jeśli bezą z góry nie będzie zbyt mocno zarumieniona. Wierzch powinien być tylko lekko złocisty, wtedy mamy pewność, że podczas wystudzenia pojawią się złote kropelki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.
CIASTO MAKOWE Z BEZĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 5 zimnych żółtek
- szczypta soli
CIASTO MAKOWE
- 500 g maku w ziarenkach lub zmielonego
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 1/3 szklanki cukru np. brązowego
- 100 g masła
- 2 łyżki kaszy manny
- 150 g płynnego miodu
- 1/2 szklanki rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- szczypta soli
BEZA
- 5 białek o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto ścieramy na dno formy. Wyrównujemy, lekko dociskamy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 15 minut. Następnie odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Mak już zmielony zalewamy wodą, zostawiamy na ok. 15 minut i ewentualnie odcedzamy z nadmiaru wody.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce mak. Następnie pozostałe składniki: żółtka, cukier, miód, kaszkę, rodzynki, skórkę pomarańczową, zmielone migdały oraz ekstrakt migdałowy. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą makową. Wykładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175ºC na ok. 30-35 minut. Góra powinna być ścięta.
Białka ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec miksujemy z mąką ziemniaczaną. Bezę wykładamy na warstwę makową i robimy fale widelcem lub specjalna łopatką cukierniczą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC i pieczemy jeszcze przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu bezy. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy do wystudzenia. Złote kropelki powinny pojawić się wraz z wystudzeniem ciasta.
Czy to ciasto trzeba przechowywać w lodowce
Tak :)
Czy mogę do masy makowej dodać 2 starte jablka ?
Tak, ale wtedy trzeba dodać ok. 2-3 łyżki kaszki manny
W składnikach na masę makową nie ma białek, to ile ich potrzeba?
Sorki, doczytałam
Jak sie dodaje gotowy mak ze sklepu to tylko sie dodaje bakalie czy reszte tak jak w przepisie?
Jak w przepisie tylko zmniejszamy ilość cukru
Witam czy jak dodam mak z puszki z bakaliami to czy mam dodać te wszystkie składniki czyli kaszę manna cukier miód masło jajka i migdały?
Tak, jedynie zmniejszamy ilość cukru
Tak, ale zmniejszamy ilość cukru.
Tak, oczywiście cukier zmniejszamy :)
Czy można zrobić to ciasto w wersji bezglutenowej?
Tak, na spód użyć lekkiej mąki bezglutenowej a kaszkę mannę zastąpić np. mąką ziemniaczaną :)