Znajdź swój przepis

Makowiec z bezą

15 grudnia, 2021

Przepyszny makowiec z bezą na kruchym cieście to kolejny hit świąt. Do ciasta możesz użyć zmielonego maku lub gotowej masy makowej.

Kruche ciasto na spód możesz przygotować wcześniej i przechowywać zamrażarce.

Jeśli nie masz czasu przygotowywać masy makowej, możesz użyć już gotowej dobrej jakości ze sklepu i dodać do niej bakalie.

Makowiec z bezą to przepyszne połączenie kruchego ciasta, aromatycznej warstwy makowej, która jest słodka, migdałowa i przepełniona bakaliami. Całość przykryta leciutką i piankową bezą, na której z czasem pojawiają się złote kropelki tzw. „złota rosa”.

REKLAMA:

Wskazówka: kropelki pojawią się wyłącznie wtedy jeśli bezą z góry nie będzie zbyt mocno zarumieniona. Wierzch powinien być tylko lekko złocisty, wtedy mamy pewność, że podczas wystudzenia pojawią się złote kropelki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.

makowiec

CIASTO MAKOWE Z BEZĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 5 zimnych żółtek
  • szczypta soli

CIASTO MAKOWE

REKLAMA:
  • 500 g maku w ziarenkach lub zmielonego
  • 2 jajka o temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki cukru np. brązowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 150 g płynnego miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

BEZA

  • 5 białek o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto ścieramy na dno formy. Wyrównujemy, lekko dociskamy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 15 minut. Następnie odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Mak już zmielony zalewamy wodą, zostawiamy na ok. 15 minut i ewentualnie odcedzamy z nadmiaru wody.
Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce mak. Następnie pozostałe składniki: żółtka, cukier, miód, kaszkę, rodzynki, skórkę pomarańczową, zmielone migdały oraz ekstrakt migdałowy. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą makową. Wykładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175ºC na ok. 30-35 minut. Góra powinna być ścięta.
Białka ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec miksujemy z mąką ziemniaczaną. Bezę wykładamy na warstwę makową i robimy fale widelcem lub specjalna łopatką cukierniczą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC i pieczemy jeszcze przez ok. 15-20 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu bezy. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy do wystudzenia. Złote kropelki powinny pojawić się wraz z wystudzeniem ciasta.

makowiec

Dołącz do dyskusji

  1. Czy to ciasto trzeba przechowywać w lodowce

  2. Czy mogę do masy makowej dodać 2 starte jablka ?

    1. Tak, ale wtedy trzeba dodać ok. 2-3 łyżki kaszki manny

  3. W składnikach na masę makową nie ma białek, to ile ich potrzeba?

    1. Sorki, doczytałam

  4. Jak sie dodaje gotowy mak ze sklepu to tylko sie dodaje bakalie czy reszte tak jak w przepisie?

    1. aneta Autor says:

      Jak w przepisie tylko zmniejszamy ilość cukru

  5. Witam czy jak dodam mak z puszki z bakaliami to czy mam dodać te wszystkie składniki czyli kaszę manna cukier miód masło jajka i migdały?

    1. aneta Autor says:

      Tak, jedynie zmniejszamy ilość cukru

  6. aneta Autor says:

    Tak, ale zmniejszamy ilość cukru.

  7. aneta Autor says:

    Tak, oczywiście cukier zmniejszamy :)

  8. Czy można zrobić to ciasto w wersji bezglutenowej?

    1. aneta Autor says:

      Tak, na spód użyć lekkiej mąki bezglutenowej a kaszkę mannę zastąpić np. mąką ziemniaczaną :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij