Sernik świąteczny na kruchym spodzie z ciasteczek korzennych oraz leciutki i puszysty sernik na mleku w proszku. Całość oblana lukrem i obsypana dużą ilością bakalii i orzechów.
Sernik świąteczny jest niesamowicie pyszny w smaku. Spód z ciasteczek korzennych fajnie współgra z masą serową i nadaje świątecznego klimatu. Sernik jest leciutki jak chmurka, delikatny i wilgotny.
Sernik możesz oblać polewą czekoladową, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
REKLAMA:
SERNIK ŚWIĄTECZNY
SKŁADNIKI:
SPÓD KORZENNY
- 180 g ciasteczek korzennych
- 60 g roztopionego masła
MASA SEROWA
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 600 g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
- 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mleka w proszku, pełnego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Dno tortownicy o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki natomiast można lekko posmarować olejem rzepakowym. Ciasteczka mielimy razem z roztopionym masłem. Wykładamy na dno formy, wyrównujemy i lekko dociskamy. Wszystkie składniki na masę serową powinny być o temperaturze pokojowej. Żółtka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodajemy po łyżce twaróg i powoli wlewamy olej, mleko oraz dodajemy przesiane mleko w proszku oraz proszek budyniowy. Białka miksujemy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszając. Wykładamy na spód i pieczemy w temp. 160ºC przez około 1-1,5 godziny, aż skórka będzie zarumieniona i sernik ścięty z wierzchu. Sernik studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Następnie wystudzony wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przesiany cukier puder mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Dekorujemy bakaliami i orzechami.
Polecam. Piekłam już parę razy ale jutro chyba debiut – sernik Cielaczek z I love bake.
Mam pytanie. Po ubiciu żółtek na puszystą masę dalej miksujemy dodając twaróg, olej, mleko … czy mieszamy ręcznie?
Dalej miksujemy na niskich obrotach :)