Placek drożdżowy z jagodami, serem oraz kruszonką. Doskonały przepis na drożdżówkę w sezonie na jagody. Ciasto drożdżowe jest lekkie i wilgotne z mnóstwem owoców i serem wewnątrz, natomiast wierzch jest cudownie chrupiący. Przepyszny placek idealny nawet na śniadanie.
Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest bardzo proste w przygotowaniu i zachowuje nawet kilka dni swoją świeżość. Nadaje się do wałkowania i nie przywiera zbyt mocno. Oczywiście należy je lekko podsypywać, aby mieć pewność, że przenoszenie do formy uda się bez problemów.
Nadzienie jest niesamowicie smaczne. Połączenie jagód i twarogu to strzał w dziesiątkę. U mnie na zdjęciach widzisz ciasto wyciągnięte prosto z piekarnika i masa jeszcze nie miała czasu, aby stężeć. Natomiast po ostudzeniu ładnie się trzyma i nie wylewa.
Kruszonka jest pyszna, słodka i chrupiącą. Idealnie pasuje do całego ciasta.
Placek drożdżowy z jagodami i serem możesz również wykonać poza sezonem, wystarczy skorzystać z mrożonych owoców.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.
PLACEK DROŻDŻOWY Z JAGODAMI I SEREM:
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500 g mąki tortowej
- 250 ml mleka, ciepłego
- 40 g drożdży świeżych lub 20 g suchych
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki masła, roztopionego
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 400 g twarogu, półtłustego
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 1 budyń śmietankowy, proszek
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g mąki tortowej
- 50 g maki krupczatki
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła, zimnego
DODATKOWO:
- 400-500 g jagód
- łyżeczka mąki pszennej
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinno być w temp. pokojowej (poza mlekiem, które musi być ciepłe). Mąkę przesiewamy, dodajemy suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy zaczyn), cukier, sól, jajko, żółtko oraz wlewamy mleko. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, następnie wlewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy olej i ponownie wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Gotowe wkładamy do dużej miski, owijamy folią spożywczą i odstawiamy w dosyć ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godz.). Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części o wymiarach blachy. Jedną część wykładamy na dno blaszki. Twaróg łączymy z żółtkami, masłem, przesianym proszkiem budyniowym, śmietaną oraz cukrami. Wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Jagody myjemy, suszymy i oprószamy mąką. Wykładamy na masę serową. Pozostałą część ciasta identycznie jak poprzednia rozwałkowujemy na kształt formy i wykładamy na wierzch. Gotowy placek owijamy folią i zostawiamy na około 30-40 min do napuszenia.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki.
Wierzch ciasta smarujemy białkiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-40 min do zarumienienia.
a co z pieczeniem? ile stopni? jak długo? :)
Juz poprawiłam przepis:)
Fantastyczne:) Czy mogę zastąpić jagody innymi owocami ( oprócz borówek) :)
Tak, możesz zastąpić innymi, ale nie mogą być zbyt wodniste :)