Jagodowa kostka to przepyszne ciasto przekładane. Kruche ciasto, galaretka z jagodami, krem śmietankowy oraz słodka beza kokosowa. Ten przepis możesz wykonywać z dowolnymi owocami, wcześniej robiłam już z podobne z wiśniami oraz gruszkami. Polecam szczególnie te ciasto, ponieważ nie jest trudne, a smak jest niesamowity.
Kruche ciasto możesz wykonać wcześniej i upiec w dniu przygotowania całego deseru. Ciasto z taką ilością żółtek jest bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.
Warstwa jagodowa to połączenie świeżych owoców z galaretką o tym samym smaku. Jagody możesz zamienić na inne owoce i tworzyć własne kompozycje ciasta.
Krem śmietankowy jest bez dodatku żelatyny. Wystarczy połączyć kremówkę z serkiem i ubić, aż krem będzie mocno gęsty i zwarty. Jest lekki, pyszny i nie za słodki.
Beza to czyste szaleństwo. Krucha, mocno słodka i do tego cudowny smak kokosu. Rewelacyjna i bardzo prosta w przygotowaniu.
Jagodowa kostka to jedna z najsmaczniejszych kombinacji smakowych jakie jadłam. Każda warstwa pasuje idealnie i uzupełnia. Polecam w sezonie na świeże owoce.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
JAGODOWA KOSTKA
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 150 g masła, zimnego
- 4 żółtka, duże
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JAGODOWĄ:
- 500 g jagód
- 2 galaretki jagodowe
- 800 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka śmietankowego np. philadelphia
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz sól i szybko zagniatamy. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno. Wkładamy do lodówki na 30 min. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 190 C przez około 15-20 min do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Jagody myjemy, osuszamy i wykładamy na kruche ciasto. Tężejąca galaretkę wykładamy na owoce, wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Kremówkę prosto z lodówki ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na galaretkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę. Bezę wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie masz drugiej bezę upiecz zaraz po cieście kruchym) wykonując kleksy i dodając na wierzch wiórki kokosowe. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i od razu zmniejszamy temp. do 140°C i pieczemy przez 40 min. Następnie zmniejszamy do 100°C i suszymy bezę przez około 20 min. Bezę zostawiamy do wystudzenia, następnie nakładamy na warstwę z kremem. Owijamy folią i chłodzimy przez kilka godzin.
Pierwszy raz sie spotykam z tym aby owoce odmrazac . Ja wysypuje zamrożone owoce i wylewam tężejącą galaretke . Nigdy inaczej, żeby owoce nie popłynęły
Tak, są dwie opcje i taką z zamrożonymi też sie sprawdza :)
U mnie jagody był mrożone odsączałam je ponad 2 godz. i… jagody puściły sok a ciasto zrobiło się trochę fioletowe :( Natomiast smak obłędny :)
Piekłam to ciasto, ale beza wg. przepisu wyszła surowa..pierwszy raz spotykam się z tak krótkim czasem suszenia dla bezy..drugi raz uszyłam ja jeszcze dodatkową godzinę w 140 stopniach i dopiero wyszła ok. Poza tym rewelacja
Ponad godzinę w piekarniku łącznie więc to nie tak mało :)
Witam, ciasto wygląda rewelacyjnie. Mam tylko pytanie. Czy można użyć mrożone jagody? Bardzo dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam
Można, ale wcześniej jagody zostaw do odmrożenia :)
Nie mam niestety dostępu do polskich galaretek a marzę, by wypróbować ten deser i stad pytanie: czy 800ml wody do rozpuszczenia galaretek to ilość zmniejszona w porównaniu z oryginalnym przepisem i jaka jest waga jednej?
Dziękuję bardzo!
Zazwyczaj jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, ja zmniejszyłam nieco te proporcje. Jedna galaretka ma około 75 g.
To chyba najpyszniejsze ciasto jakie do tej pory robiłam:) polecam wypróbować. Zmieniłam kolejność, zaczęłam od rozpuszczenia galaretki(nie lubię czekać nim stężeje), potem upiekłam ciasto, a następnie bezę, na końcu zrobiłam krem.
Dziękuje :)
Jagody to moja słabość. Szkoda, że jest to owoc sezonowy. Pewnie gdyby był całym rokiem, to szybko by się znudził. Ciasto wygląda obłędnie i bardzo profesjonalnie :)
czym można zastąpić serek Philadelphia?
Możesz zastąpić np. serkiem śmietankowym z Piątnicy lub mascarpone
Prezentuje się bajecznie!
takie ciasto na wypasie, bo ma tyle pysznych warstw :)