Ciasto czekoladowa jagoda to dwuwarstwowy deser, który jest na bazie mocno kakaowego ciasta i delikatnego musu ze świeżych jagód. Przepyszny i intensywny smak ciasta, które wykonasz również poza sezonem.
Ciasto czekoladowe jest intensywnie kakaowe, wilgotne i przypomina nieco smakiem murzynka.
Przeciwwagą jest leciutki i delikatny mus śmietankowo-jagodowy. Owoce poza sezonem można zastąpić mrożonymi i postępować zgodnie z przepisem.
Ciasto czekoladowa jagoda ma przepiękne kolory i doskonale sprawdzi się na przeróżne okazje rodzinne lub bardziej oficjalne.
Połączenie jagody i czekolady jest super smaczne. Na wierzchu świeże owoce dodają świeżości i lekkiej kwasowości dla deseru.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jagodami.
CIASTO CZEKOLADOWE JAGODA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 jajka, duże
- 250 ml mleka
- 120 ml oleju np. rzepakowego
- 230 g mąki tortowej
- 80 g kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g cukru
- 250 ml wrzącej wody
SKŁADNIKI NA MUS JAGODOWY:
- 1 szklanka jagód, świeżych lub mrożonych
- 4 łyżki cukru
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
DODATKOWO:
- ok. 1/2 szklanki jagód do oprószenia wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wym. 24 x 24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem. Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej (oprócz wody).
Jajka mieszamy razem z mlekiem i olejem. Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy cukier oraz mieszaninę z jajek, mieszamy do połączenia rózgą kuchenną. Na koniec wlewamy wrzącą wodę i ponownie mieszamy. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Jagody przekładamy do rondelka razem z odrobiną wody i cukrem. Gotujemy, aż owoce się rozpadną. Następnie przecieramy przez sitko i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na gęsty krem, następnie po łyżce dodajemy przecier jagody oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na ciasto czekoladowe i obsypujemy świeżymi jagodami. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
A co zamiast żelatyny żeby masa się ścięła?
Można użyć rozpuszczonej galaretki np. borówkowej w niewielkiej ilości lub użyć zamiast śmietanki mascarpone :)
Zrobiłam z borówkami i też wyszło super! Ciasto jest mega! Krem zrobiłam po swojemu, ale ciasto z kakao pyszne.
Szkoda, że zdjęć nie można dodawać.
Cudowne ciasto, rozeszło się w trymiga, moje dziecko już upomina się o powtórkę a wszyscy inni proszą o przepis :) Jedynie wydaje mi się, że czekoladowy spod wyszedł za ciężki, a gdyby tak nie dodawać wody?
Czy jagody takie ze słoiczka w syropie się nadadzą? Na krem pewnie tak, ale czy na wierzch ciasta?
możesz na wierzch odsączyć :)
Czy na wierzch mrożone borówki tez można położyć?
Witam, czy ten musowy krem jagodowy poradziłby sobie w torcie z ciężkimi czekoladowymi blatami? Czy lepiej postawić na biszkopt kakaowy ze startą czekoladą? Mam dylemat, bo bardziej smakuje mi czekoladowe ciasto i ładnie się kroi, mam takie już sprawdzone, ale nie wiem, czy ten mus nie okaże się do tego za lekki…
Wystarczy go nieco wzmocnić dodając mascarpone :)
A na ilość kremu w przepisie ile według Pani należałoby dodać mascarpone? Będę wdzięczna za podpowiedź od kogoś bardziej doświadczonego ;)
Myślę, że 300 g będzie ok :)
Super, dziękuję za wskazówkę ;)
Tort inspirowany Pani ciastem ;) https://uploads.disquscdn.com/images/338cdda5f1181efaf2236a6e8d46e41075d0220adada2492ff48e3e54d4db665.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/8cdfc29480d57553a792a0ee320c3ae6d55f3b6cf2fc41dcb0728698f6e4299f.jpg
Śliczny :)
Sezon na jagody w pełni :) ciasto wygląda kusząco!
Nie mieszkam w Pl, nie mam dostępu do jagód, czy borówka amerykańska nada kremowi fioletowy kolor? Wiem że smak będzie inny. Pozdrawiam
Niestety borówka nie nada koloru tak fioletowego :) Tutaj masz podobny przepis z borówką https://ilovebake.pl/2017/09/08/lekki-sernik-z-musem-borowkowym/
Robiłam z borówkami. Wyszedł bardzo ładny fioletowy kolor. Polecam bo ciasto jest pyszne.