Przepyszna i lekka tarta z budyniem, bezą i porzeczkami. Połączenie kilku warstw, które smakują obłędnie.
Kruche ciasto to baza pod tartę, która jest cieniutka i chrupiącą. Warto przed pieczeniem posmarować formę masłem i obsypać bułką tartą, aby później łatwiej nam było jak pokroić.
Budyń wzbogaciłam dodatkowo żółtkiem, dzięki temu miał nieco bardziej kremową i delikatniejszą konsystencję.
Beza jest bardzo słodka i piankowa w środku, natomiast na zewnątrz chrupiącą i krucha.
Całość ożywiają porzeczki, które są kwaśne i stanowią super smaczny kontrast dla deseru.
Tarta z budyniem, bezą i porzeczkami to przyznaję jeden w moich ulubionych letnich deserów. Połączenie mocno słodkiego smaku i kwaśnego jest genialne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z porzeczkami.
TARTA Z BUDYNIEM, BEZĄ I PORZECZKAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła, zimnego
- 2 żółtka, zimne
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 500 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 3 białka, temp. pokojowa
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 250-300 g czerwonych porzeczek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Formę
na
tartę
o
średnicy
24
cm
smarujemy
lekko
masłem
i
oprószamy
bułką
tartą
lub
kaszką
manną.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem,
dodajemy
sól
i
kawałki
zimnego
masła.
Szybko
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
dodajemy
żółtka
i
zagniatamy,
aż
powstanie
jednolite
ciasto.
Owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
30
min.
Po
tym
czasie
rozwałkowujemy
pomiędzy
dwoma
arkuszami
folii
spożywczej.
Zdejmujemy
folię
i
wkładamy
w
formie,
przyciskając
do
dna
i
boków.
Nakłuwamy
całe
ciasto
widelcem,
przykrywamy
folią
i
ponownie
wkładamy
ciasto
na
30
min.
do
lodówki.
Po
tym
czasie
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
20
min
do
lekkiego
zarumienienia.
400
ml
mleka
podgrzewamy
razem
z
cukrem.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
żółtko.
Cały
czas
mieszając
wlewamy
mieszaninę
do
gorącego
mleka
i
gotujemy,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Białka
miksujemy
razem
z
solą
na
sztywną
piankę.
Następnie
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
powstanie
gęsta
i
lśniącą
masa.
Na
koniec
dodajemy
przesianą
mąką
ziemniaczaną
i
miksujemy
do
połączenia.
Porzeczki
oprószamy
mąką.
Budyń
wykładamy
na
podpieczony
spód,
obsypujemy
porzeczkami
i
wykładamy
bezę.
Pieczemy
w
temp.
160
C
przez
20
min,
następnie
zmniejszamy
do
120
C
i
podpiekamy
jeszcze
przez
40
min.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Komentarze
Czy piekarnik nalżey ustawić na góra-dół czy na termoobieg?
gora dół
Czy tartę gdy jest już skończona trzymacie w temperaturze pokojowej czy w lodówce ?
w lodówce pod przykryciem
Mniam! Wygląda smakowicie! Muszę koniecznie wypróbować i taką wersję tejże tarty!
A ja zrobiłam taką
Odsyłam do filmiku na Youtube
Domownikom tak smakowało, że wciągu trzech godzin znikła z naczynia
https://www.youtube.com/watch?v=mfc2Y-JX98A
Czy owoce mogą być mrożone?
mogą
czy tą bezę mam upiec i włożyć już gotową na kem z porzeczkami?
tak
Beze dajemy surowa na wierzch ciasta i pieczemy