Przepyszna i lekka tarta z budyniem, bezą i porzeczkami. Połączenie kilku warstw, które smakują obłędnie.
Kruche ciasto to baza pod tartę, która jest cieniutka i chrupiącą. Warto przed pieczeniem posmarować formę masłem i obsypać bułką tartą, aby później łatwiej nam było jak pokroić.
Budyń wzbogaciłam dodatkowo żółtkiem, dzięki temu miał nieco bardziej kremową i delikatniejszą konsystencję.
Beza jest bardzo słodka i piankowa w środku, natomiast na zewnątrz chrupiącą i krucha.
Całość ożywiają porzeczki, które są kwaśne i stanowią super smaczny kontrast dla deseru.
Tarta z budyniem, bezą i porzeczkami to przyznaję jeden w moich ulubionych letnich deserów. Połączenie mocno słodkiego smaku i kwaśnego jest genialne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z porzeczkami.
TARTA Z BUDYNIEM, BEZĄ I PORZECZKAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła, zimnego
- 2 żółtka, zimne
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 500 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 3 białka, temp. pokojowa
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 250-300 g czerwonych porzeczek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, dodajemy sól i kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Zdejmujemy folię i wkładamy w formie, przyciskając do dna i boków. Nakłuwamy całe ciasto widelcem, przykrywamy folią i ponownie wkładamy ciasto na 30 min. do lodówki.
Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając wlewamy mieszaninę do gorącego mleka i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń.
Białka miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i lśniącą masa. Na koniec dodajemy przesianą mąką ziemniaczaną i miksujemy do połączenia.
Porzeczki oprószamy mąką. Budyń wykładamy na podpieczony spód, obsypujemy porzeczkami i wykładamy bezę. Pieczemy w temp. 160 C przez 20 min, następnie zmniejszamy do 120 C i podpiekamy jeszcze przez 40 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Jakie proporcje na tortownicę 28 cm?
Wystarczy zwiększyć składniki o 1/3 :)
Czy budyń gorący czy przestudzony kładzie się na ciasto.?
Możemy wystudzić :)
Lepiej już zastąpić mrożonymi owocami.
W 120 C tylko się podpieka.
Czy piekarnik nalżey ustawić na góra-dół czy na termoobieg?
gora dół :)
Czy porzeczki można zamienić na mrożone maliny?
Tak :)
Czy tartę gdy jest już skończona trzymacie w temperaturze pokojowej czy w lodówce ?
w lodówce pod przykryciem
Mniam! Wygląda smakowicie! Muszę koniecznie wypróbować i taką wersję tejże tarty!
A ja zrobiłam taką :) Odsyłam do filmiku na Youtube :) Domownikom tak smakowało, że wciągu trzech godzin znikła z naczynia :D
https://www.youtube.com/watch?v=mfc2Y-JX98A
A dlaczego porzeczki obtaczamy w mące?
Pozdrawiam
Wtedy sok nie będzie tak wodnisty z porzeczek :)
Czy owoce mogą być mrożone?
mogą :)
czy tą bezę mam upiec i włożyć już gotową na kem z porzeczkami?
tak :)
Beze dajemy surowa na wierzch ciasta i pieczemy :)