Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Tarty

Tarta z mascarpone i owocami

Lipiec 15, 2019 , 394933 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tarta z mascarpone i owocami to w lipcu najlepszy sposób na połączenie różnorodnych sezonowych owoców, których mamy pod dostatkiem.

Kruche i chrupiące ciasto przykryte leciutki kremem na bazie serka mascarpone. Całość udekorowana malinami i jagodami, ale mogą być przeróżne owoce sezonowe.

Tarta z mascarpone i owocami to jeden z najprostszych przepisów na deser letni jaki znam.

Ciasto możesz wykonać nawet 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Pieczemy w dniu, w którym chcemy napełnić kremem.

Ciasto najlepiej smakuje zaraz po wykonaniu, wtedy spód z kruchego ciasta jest najsmaczniejszy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

Tarta z mascarpone

TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • owoce na wierzch

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min.
Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy kaszką manną lub bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na kształt formy. Zdejmujemy jedną część folii i wkładamy ciasto do formy. Dociskamy do dna i boków, nadmiar ciasta wycinamy nożem lub przejeżdżamy wałkiem po wierzchu formy. Ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut, następnie zdejmujemy folię i nakłuwamy wszędzie widelcem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone, aż uzyskamy gęsty i jednolity krem. Dodajemy przesiany cukier puder i chwilkę miksujemy. Wykładamy na ciasto i dekorujemy świeżymi owocami.

Tarta z mascarpone
Tarta z mascarpone

Komentarze

  • Odpowiedz Domi Sierpień 29, 2021 at 13:30

    Czy mąka krupczatka do ciast kruchych nada się zamiast tortowej? I czy trzeba wtedy zmienic proporcje czy można zostawić tak jak jest?

    • Odpowiedz aneta Sierpień 29, 2021 at 19:26

      Można dodać :) nie zmieniasz nic

  • Odpowiedz Renia Czerwiec 21, 2021 at 15:11

    Jaką konsystencję ma krem ? Czy przy kroieniu krem nie będzie wylatywać ?

    • Odpowiedz aneta Czerwiec 21, 2021 at 16:11

      Krem fajnie się trzyma po przekrojeniu, natomiast jeśli ma być mocno sztywny użyj śmietanki 26%

  • Odpowiedz Julka Maj 20, 2021 at 10:13

    Dzień dobry czy można użyć kwadratowej blachy do kruchego ciasta

  • Odpowiedz Magda Luty 9, 2021 at 14:55

    Forma 26 będzie dobra?

  • Odpowiedz Ula Styczeń 27, 2021 at 13:56

    Nigdy nie ubijam mascarpone… ucieram żółtka z cukrem, później dodaje serek i dopiero Ew ubitą śmietanę

  • 1 2 3

    Dodaj komentarz