Szarlotka z pianką budyniową to kolejna odsłona popularnego i bardzo smacznego przepisu. Wersja z jabłkami to połączenie kwaśnych owoców z lekką i słodką pianką. Hit tej jesieni.
Szarlotka z pianką to połączenie, które uwielbiam. Kruche ciasto lekko spulchnione proszkiem do pieczenia, warstwa jabłek, którą obsypujemy cynamonem i dla wchłonięcia soku kaszką manną. Całość otulona niesamowicie leciutką pianką budyniową, którą na pewno większość z Was już zna.
Tej jesieni to jedno z moich ulubionych i nieprzekombinowanych ciast. Zawsze się udaje, a sam przepis jest bardzo prosty i można go podzielić na dwa etapy. W pierwszym przygotujesz ciasto i wkładasz do zamrażarki. Jeśli ciasto kruche wykonujesz dzień wcześniej przed pieczeniem ok. 30 min wyciągnij ciasto, aby nieco „odeszło”. Mocno zamrożone ciasto nie będzie miało takiej samej konsystencji.
Jabłka do ciasta mogą być kwaśne lub nieco słodsze zależy od Twoich upodobań. U mnie były kwaśne odmiana szara reneta, ale mogą być także antonówki. W jabłkach słodkich zrezygnuj z dodatku cukru do owoców.
Szarlotka z pianką to klasyk, który zawsze się udaje i większości smakuję. Doskonały deser do wykorzystania dużej ilości jabłek.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
SZARLOTKA Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek, zimnych
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z JABŁEK:
- 1,5 kg jabłek, kwaśnych np. szarej renety
- 2 łyżki cukru np. brązowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- sok z połowy cytryny
- 2 1/2 łyżki kaszki manny
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
- 5 białek, temp pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia
oraz
cukrem
pudrem.
Dodajemy
kawałki
zimnego
masła
oraz
sól
i
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego
(ewentualnie
używamy
malaksera).
Następnie
dodajemy
żółtka
oraz
zimną
wodę
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Formujemy
w
wałeczek,
owijamy
folią
i
wkładamy
do
zamrażarki
na
2
godz.
Po
tym
czasie
ścieramy
2/3
ciasta
na
dno
formy,
równomiernie
układamy
i
lekko
dociskamy.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
20
min.
Jabłka
obieramy
i
ścieramy
na
tarce
o
grubych
oczkach.
Przekładamy
do
rondelka
i
dodajemy
cukry,
sok
z
cytryny,
cynamon,
sok
z
cytryny
oraz
kaszkę.
Gotujemy
na
niewielkim
ogniu
przez
około
5-10
min.
Nie
doprowadzamy
do
tego,
aby
jabłka
zupełnie
się
rozpadły
i
stworzyły
papkę.
Białka
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Dodajemy
stopniowo
cukier
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca
jak
na
bezę.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
w
kilku
porcjach
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
olej.
Jabłka
wykładamy
na
podpieczony
spód,
następnie
piankę
budyniową
oraz
ścieramy
pozostałą
część
ciasta.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
40-45
min,
aż
wierzch
będzie
dobrze
zarumieniony.
Studzimy
przy
lekko
uchylonych
drzwiczkach
piekarnika.
Komentarze
Tak