Wielowarstwowe ciasto snikers na bazie biszkoptu kakaowego z kajmakiem, warstwą miodowo-orzechową i kremem w dwóch smakach. Przepyszne ciasto idealne na uroczystości lub świąteczny stół.
Biszkopt kakaowy z lekko nutką piernikową, przełożony masą kajmakową. Następnie krem czekoladowy z nutellą i leciutki śmietankowy.
Warstwa orzechowa jest słodziutka z dużą ilością orzechów. Wierzch ciasta polany polewą z czarnej czekolady.
Ciasto snikers będzie idealne na święta, urodziny lub inne uroczystości. Każda warstwa idealnie do siebie pasuje i przenika. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach w lodówce.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO SNIKERS:
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 6 jajek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kremu czekoladowego, nutelli
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 szklanki alkoholu np. rumu
DODATKOWO:
- 1 puszka kajmaku, tradycyjnego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na trzy części.
Mąki na warstwę orzechową przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po jednym żółtku oraz miód. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzechy i delikatnie łączymy. Wykładamy do identycznej formy jak na biszkopt wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez około 25-30 min. zarumienienia wierzchu. Studzimy i wyjmujemy z blaszki.
Na dnie blaszki układamy jedną warstwę biszkoptu i lekko nasączamy (składniki na nasączenie łączymy razem), smarujemy kajmakiem i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, ponownie nasączamy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na gęsty krem. Następnie powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Dzielimy na dwie części z czego jedna nieco większa. Do mniejszej dodajemy krem czekoladowy, natomiast do większej przesiany cukier puder. Ciemną część wykładamy na biszkopt i układamy warstwę orzechową, krem śmietankowy i biszkopt, który lekko nasączamy. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wykonujemy polewę (śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do połączenia) i wylewamy na wierzch ciasta. Zostawiamy na 15 min. do stężenia.
A gdybym chciała dodać dżem porzeczkowy, to na którą warstwę, proszę doradzić? Ciasto wygląda obłędnie, wypróbuję na święta…
Dzem mozna dodac na wierzchnia część drugiej warstwy biszkoptu.
Czy do tego ciasta pasowałby dzem porzeczkowy ?
Tak, fajnie przełamie smaki :)
Czy zamiast orzechów włoskich można dodać orzeszki ziemne?
tak
U mnie w formie tortu noworocznego,, wyszło wyśmienicie,, super przepis..:)
super fajne ciasto, takie na „okazje”