Pyszny, wilgotny i zdrowy piernik pomidorowy, w którym nie czuć zupełnie dodatku pomidorów. Do środka dodajemy suszone śliwki, orzechy i skórkę pomidorową.
Piernik pomidorowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Po upieczeniu w lodówce może postać nawet tydzień i nie traci na smaku. Wierzch można polać polewą z ciemnej czekolady.
Piernik jest z dodatkiem pomidorów z puszki oraz bananów, które najlepiej jeśli będą już mocno dojrzałe.
Piernik pomidorowy to zdrowsza wersja ciasta na świąteczny stół i do tego niesamowicie pyszny. Ciasto jest mięsiste, wilgotne dużą ilością bakalii.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.
PIERNIK POMIDOROWY
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka pomidorów z puszki
- 2 banany, dojrzałe
- 2 łyżki miodu, płynnego
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 50 g śliwek, suszonych
- 50 g skórki pomarańczowej, kandyzowanej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem. Pomidory razem z bananem, miodem, cukrem i olejem miksujemy w blenderze. Następnie przelewamy do miski, dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Na koniec+ wsypujemy orzechy, śliwki i skórkę pomarańczową , mieszamy. Wykładamy do formy 30x 12 cm lub podobnej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Super ciasto, wyszlo na 6,i bardzooo smaczne,
Super pomysł, własne pomidory i blender:)
„Do środka dodajemy suszone śliwki, orzechy i skórkę pomidorową.” – chyba wkradł się błąd, nie chodzi o pomarańczową skórkę? :)
Tak :)
A tutaj chodzi o pomidory całe w puszcze czy, już krojone?
Obojętnie bo i tak je blendujemy